香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 6366|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

球後報告﹕ 銀翼四角賽

拖肥領隊

樓主

拖肥糖廠足球隊於9/9及17/9參加了銀翼四角賽,得到了第四名(但只有四隊參賽),賽果唔理想,但都好享受,實力明顯和其他三支隊伍有差距,但大家都發揮了愛華頓不死精神。

當然今次寶貴經驗,在進攻,組織及防守上需要多方面改進,我們仍爭取正式比賽中爭取第一個入球同埋第一個冠軍。

尋日銀翼四角賽,分組賽及季軍戰賽果﹕

分組賽第三場,對銀翼負                  0:1

銀翼係三場對手中較有機會偷雞,其實如果呢場波我地WIN左,可以晋身冠軍賽,不過我地都係把握唔到,其實我地打231陣式,效果唔錯,中場壓迫,後防只打2個,但後防無因為人少而出現問題。我們會依人手,在7人場多打2-3-1,作針對性打法。

大家都救左好多球波,但知道打和對結果無意思,但都全力去守,打好每場波。防守及壓迫沒有問題,只是進攻上位置感真係唔好,無出現走位幫波,交波唔郁現象,其實比賽同友誼賽,走位很重要,如果大家還在此問題不作出相應改善,相信正式比賽的第一球好難會出現。而且遙遙無期,我和CC在夾一些針對性訓練,會稍後時間告知大家。
輸的那球,亦沒有辦法,防守球員其實在禁區內混戰,就算我本人都不能提點那麼多,要人釘人,如果有人釘人,對手執雞無咁容易,而我亦能夠有足夠時間封位。

對SHOOTHER FC    0:4

上輪對戰過的球隊,上次0:0,今次輸0:4,其實呢隊實力比我們高很二班,上次守和都係全力防守表現,今次球賽中段入了一球波後,集中力便減去,而且DANNY及嵐都受傷,換人名額又用完,基本上係5-7,技術不夠輸更多沒辦法,但呢場波需要吸收教訓係,

1, 我地心理質素唔夠,輸左第一球,信心便崩潰,其實足球係圓的,就算在劣勢,亦有扳平的機會,李斯特城輸左2個波,都將士一心保持鬥志,後來追上反勝,我地技術唔夠,要保持士氣好重要,大家不到完場一刻都要堅持很重要。

2. 我地未達到比賽狀態,我地一有突發狀況,球証無吹雞,大家都係有0.5秒發呆,唔好睇了呢0.5秒,發生好多事,將來亦要改善。投訴可以等死球再投訴。我唔想好似上季愛華頓主場對曼聯咁,米拉拿斯入那球,史摩零同伊雲斯咁,被人破左越位,仲傻下傻下派膠唔追波,我地識笑人,唔好俾人笑返。

3, 體能問題,我地要連續打2場比賽,只有數分鐘休息,其實我應該召集二隊波球員較好分開踢兩場較好,但怕大家又唔夠踢,但要換成結果係中段開始,體能下降,基本上任人魚肉。

我地總結好,改善好,為下一場比賽而努力。爭取比賽第一個入球同埋第一場勝利。下一個目標係英超球會球迷8角賽。

分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏
2015-2016年目標

1) 拎40分護級成功
2) 爭取聯賽前四名,踢歐聯戰
3) 爭取聯賽前六名,踢歐霸戰
4) 聯賽杯及足總杯,拎到冠軍
回復

拖肥球星

好的, 唔該哂馬田兄

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥領隊

evertonarteta10 發表於 2015-9-21 14:21
馬田兄, 會唔會搞D自己圍內踢...我本身冇咩運動肥仔一名, 但係又唔想對出面D人我一定拖後腳

如果有自己人 ...

傻啦,我個名言係,踢得叻,去左葛廸遜踢啦,有心踢,有責任心,多參與係加入隊波基本條件。唔駛要去到巴克利就得架啦。我地好多都唔識踢架啦。包括我。

1) 拎40分護級成功
回復 支持 反對

拖肥領隊

唔夠人自鬥了。下個月再安排。10月份,我在網頁再通知。

1) 拎40分護級成功
回復 支持 反對

拖肥球星

請問點報名?

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥領隊

evertonarteta10 發表於 2015-9-21 14:21
馬田兄, 會唔會搞D自己圍內踢...我本身冇咩運動肥仔一名, 但係又唔想對出面D人我一定拖後腳

如果有自己人 ...

呢個月會有一場
回復 支持 反對

拖肥球星

地板

如果有自己人對自己人我都想參與下

回復 支持 反對

拖肥主席

板凳
努力!!為愛隊爭光
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

拖肥球星

沙發

繼續努力加油 , 享受足球樂趣
回復 支持 反對