香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: 爆炸拖肥糖
打印 上一主題 下一主題

2017-18球季 英超 #7 主場對 般尼

1萬

拖肥球星

nsno 發表於 2017-10-4 19:37
其實老老實實,上場佢出個陣都算正路
除咗唔出Davies之外
其實只係輸運、輸隊波未有態、未有信心、未有默契 ...

唔出翼增強兩邊塞中間都叫正路? 係都要出從未有一場好波的舒拉,威廉斯都叫正路? 而且馬天拿又係無乜表現。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

fishmoson 發表於 2017-10-4 19:44
佢又唔肯辭職先厚顔

咁高人工點會主動辭職先得,佢本來就係為錢來,炒佢收一筆喎,佢點會肯走
回復 支持 反對

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-10-4 20:00
唔出翼增強兩邊塞中間都叫正路? 係都要出從未有一場好波的舒拉,威廉斯都叫正路? 而且馬天拿又係無乜表現 ...

我話Davies應該要出,可以換舒拉
Williams冇人出冇計啦
其實上場係有闊度的,唔係一定要傳統翼鋒,但一定要拉闊嚟打
回復 支持 反對

拖肥隊長

純以戰述去思考︰
如果真係用433陣......3個中場入邊你無可能放2個防中 (仲要無乜進攻意識O既防中)。因為咁樣你隊波完全放棄左中場組織。
而且433陣的3前位.....除左前中果個係作為中鋒角色做衝撞搶點.....左右需要有速度....同嘗試左右落底出波.....( 如果能夠做埋切入中路射門就最理想)
如果無咁O既分配....我地其實唔適合踢433

愛記上場所謂442........2個正前鋒我覺得合理O既...CLS + NIASSE
問題明顯出在中場.....2個防中....舒拉無表現.....等同打少一件....2個防中都偏向防守.....無反擊能力.....形成中場中無屏障.......其餘中場根本無得玩。
施格臣需要有球員圍繞住佢黎踢....但好明顯唔係左翼黎
VLASIC 我仲要比多D 時間觀察佢究竟係咪一個右翼黎。

如果我係教練.....以現時呢班人腳....我會踢451 鑽石陣

PICKFORD
MARTINA     HOLGATE      KEANE       BAINES
                            GANA
LENON/米拉          DAVIES                米拉/ LOOKMAN
                      施格臣/卡拉臣
                           NIAASE
# 辛度可左右安排後備/ 朗尼可安排換施格臣/CLS 可NIAASE

GANA 唔需要做太多主動去搶.....讓DAVIES 先做第一掃盪搶.....GANA 負責最後執....之後將波可以選擇左右前分走....( 唔好比長,佢比唔到長波)
DAVIES 可以引球上.....或同施格臣做下短傳猜....之後搵左右轉向......或直接比直線NIAASE 插入
MARTINA 同BAINES 可以嘗試谷前少少....等左右翼可以盡量留O係前半場

呢種進攻方法O係呢一刻我覺得係最有效O既
回復 支持 反對

拖肥隊長

愛華戰士 發表於 2017-10-6 09:43
純以戰述去思考︰
如果真係用433陣......3個中場入邊你無可能放2個防中 (仲要無乜進攻意識O既防中)。因為咁 ...

如果俾我排,我會嘗試Kenny 代替我martina, 起碼防守好D, 另外可以試besic 做Gana / Davies 後備,前面先放DCL, 而Ronney 同施古臣輪換,卡拉臣先踼U23吧,其他都ok
回復 支持 反對

拖肥球星

始終覺得米拉打9號半最適合,多啲自由度俾佢,唔洗局限係邊線。施格臣做住後備先。
回復 支持 反對

拖肥領隊

愛華戰士 發表於 2017-10-6 09:43
純以戰述去思考︰
如果真係用433陣......3個中場入邊你無可能放2個防中 (仲要無乜進攻意識O既防中)。因為咁 ...

都係一個唔錯既陣
起碼叫做放返啱D球員位置先
我可能會咁排

Pickford
Kenny Holgate Jags Baines
                Gana
            Besic Davies
Lookman/Lennon    Mirallas/Vlasic
            DCL/Niasse

Pickford
Kenny Holgate Jags Baines
         Gana Besic/Dvies
Lookman/Lennon   Mirallas/Vlasic
           Siggy/Rooney
            DCL/Niasse
回復 支持 反對

拖肥隊長

James_Beatkit 發表於 2017-10-6 13:50
都係一個唔錯既陣
起碼叫做放返啱D球員位置先
我可能會咁排

這個都是我心中的陣,在January 再買個一線左閘,中堅,前鋒,再加上Coleman 保拿斯復出,然後清卡拉臣,Williams
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

施古臣帶領冰島昨晚赢波
回復 支持 反對

拖肥青年軍

一堆水貨 ,一個字慘
回復 支持 反對