香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: 爆炸拖肥糖
打印 上一主題 下一主題

歐霸盔附加賽次回合 作客對夏德 25/08/2017 3am

拖肥領隊

雖然晉級係開心
但前邊仍然有唔少問題
人腳上前場係比上季多左選擇
但我真係唔明RK搵一個前鋒打邊係咩玩法
仲要契仔係冇諗過交波只係想一個扭幾個既時候
另外真係睇唔到前場進攻模式
肥仔冇錯依然要讚佢真係好勤力
但佢可以成場走幾多次返後拎波先
成場波佢不下頂左4-5球
點解唔一早簡單兩邊用米拉+LOOKMAN/連濃?
所以前邊一日唔知佢想點情況下
唔好以為多左人就會好攻得
另外不得不承認對面實力真係好一般
後防不穩前邊又控唔到波
12碼好多人讚PICKFORD但睇真D個球根本就係射得差
要讚反而係應該佢落地封左對面窄角個球
比錫打正選中場我反而覺得幾好
看似平平無奇但防守上算做到野傳波亦準
有球吊上去比施格臣啱啱好用多D佢啦
我依然對球隊前邊有擔心
希望對車可以打返對鏝既水準守和1分
回復 支持 反對

拖肥球星

點解唔出米拉拿斯.....
回復 支持 反對

拖肥隊長

好明顯佢地個個都好攰,喺咁密集賽程要用慳體力打法其實係應該,所以今場表現水凖之下可以理解
回復 支持 反對

拖肥正選

八十年代的愛迷 發表於 2017-8-25 04:57
Williams 真係唔掂又慢,食位又食唔哂差啲又累事!

其實佢係最尾攔截miss嗰個, 之前個波連漏兩個自己人先到佢
回復 支持 反對

拖肥正選

tezsonee 發表於 2017-8-25 05:11
Pickford又再一次證明自己,咁既質素根本一D都唔貴,失個球都係人地世界波

嗰球好似有脚指尾拉右西, 否则pickford—定托到波底
回復 支持 反對

拖肥正選

爆炸拖肥糖 發表於 2017-8-25 08:50
Baines, Rooney, Keane 真係差唔多場場踢足,差唔多斷電

barines應該就快乾塘
keane—定冇問題
rooney真供要比佢休息吓!
回復 支持 反對

拖肥正選

Forever_Fan 發表於 2017-8-25 08:16
Echo player rating:

Pickford 8,Martina 7,Keane 6,Williams 6,Baines 7,Lookman 5,Besic 6,Schne ...

但lenon都係打到冇哂影 傳球都係斷
比錫我感覺上都幾矛
回復 支持 反對

拖肥隊長

keane 唔出唔得
williams今日對呢隊都比人搞 膠味濃
舊名: leon183
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

https://www.youtube.com/watch?v=ijDiSWttSoM
我覺得你搵舟車勞動同連場硬仗黎做打得差的藉口唔多岩。克羅地亞已經唔算話好遠,只係係意大利隔離...
更何況你打得歐洲賽就預左...再加上我地有4-5個球員上場根本打唔足半場。佢地D表現今日都唔算好突出,成隊都企向度唔願跑。
兩個入球都係有唔少運氣入番黎...人地個球就省中左人,我地個球其實施古臣都有少少失位加埋人地龍門犯錯企太出先入。
PICKFORD係救左12碼,但上半場至少我睇個段佢都好幾次傳D半自殺波俾隊友。更何況比賽初段,球證走甩左佢張牌同12碼。
BESIC D傳波係幾OK,問題係佢好似好驚上前禁? 我見舒拉同佢都唔多參與進攻或者係前面派牌? 呢個係RK D戰術?
ANYWAY,入左分組賽,恭喜愛記~!
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-8-25 08:58
雖然晉級係開心
但前邊仍然有唔少問題
人腳上前場係比上季多左選擇

同意師兄的說法,由熱身賽到正式開季,RK 的排陣還是令人摸不著頭腦,球員好多時又唔係佢最舒服的位置,今場更突顯唔夠前鋒,本身差唔多1周3賽,朗尼和DCL本來就應該輪換,尤其朗尼,打足咁多場,根本無理由睇唔到佢體力係過去2場比賽的下半場開始無氣,咁都唔輪換真係有問題。DCL活動範圍主要係晒左邊,部份時間隱形,Lookman應該打左邊,佢極少打右邊,但RK放佢係右邊。Baines和堅尼都係場場打足,Baines 你話無替補都算,堅尼昨晚都無氣啦,落腳時機都反應唔好了。

睇返個陣,有唔同說法,skysport的排陣似乎比europa官網可信

Pickford
Martina   Keane   Williams   Baines
          Besic    Schneiderlin
Lookman   Sigurdsson    DCL
                   Rooney

搵DCL 打左翼都唔出米拉,連儂,佢地得罪你?有氣有力的米拉都唔出?
Lookman 一直打左好過打右,以前都試過打右唔掂啦,又放佢打右?
DCL係咪好唔掂,如果唔係施古臣的活動範圍點解同DCL一樣係晒左邊?咁係咪代表右翼位的Lookman和馬天拿分擔唔到攻勢?
防守今場好差, Keane和Williams都一般,好多空位,DCL和馬天拿今場也防守一般,馬天拿位置推到幾前下,幸好對面真係有限公司,弱攻對弱防才打到半斤八兩,體力問題嗎?
比錫表現不過不失,但佢之前出場較少,有咁的表現都不錯了,係嫌佢太多大腳長傳,不過整隊都缺乏小組組織的攻勢,或者無體力,大家唔走動和走位,企定定踢波,唔長傳又可以點做?
所以今場可以講攻防都無乜 form,只係對面也不是甚麼強隊,突顯唔到個缺失出來。

2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對