香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: 爆炸拖肥糖
打印 上一主題 下一主題

2017-18球季 英超 #7 主場對 般尼

拖肥隊長

仲有好多係球迷知道而佢仍未肯改,如出c9 都唔出Davies, lookman 是較有腳法和創造力,以前同DCL 夾開的,又唔用,Kenny 點都好過Martina, transfer window 應該買個正選左閘而不是卡拉臣施古臣
回復 支持 反對

拖肥正選

未出DAVIES前, 隊波嘅中場毫無活力,  (出左都唔好得好多)

個個只係等波到, 我覺得鳩文已經失去更依室了。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Skysport player rating:

Everton: Pickford (6), Baines (5), Keane (5), Williams (4), Martina (5), Schneiderlin (4), Gueye (5), Sigurdsson (5), Niasse (6), Vlasic (4), Calvert-Lewin (6)

Subs: Rooney (5), Davies (6), Ramirez (n/a)
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥球星

對面擺大巴都唔出Lookman出嚟扭鳩佢老母
真係抵佢死
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華頓今夏大灑金錢,先後簽下朗尼、基菲爾施古臣、卡拉臣和比克福特等新援,可惜成績未如理想,經周日輸波後目前7戰得7分排在聯賽榜第16位。荷蘭籍主帥朗奴高文(Ronald Koeman)在主場被球迷喝倒采,四面楚歌。 他賽後回應指:「我不會對球迷的反應抱怨,每個人都對成績感失望,但我的努力,我認為他們是看得到的。」 拖肥上季獲得第7殺入歐霸盃,今季表現吃力不討好,目前更要為護級而戰,高文補充道:「壓力一定有,我喜歡這隊波和這些球員,我們會漸入佳境,同時需要多一點運氣。」
回復 支持 反對

拖肥球星

nsno 發表於 2017-10-2 14:51
對面擺大巴都唔出Lookman出嚟扭鳩佢老母
真係抵佢死

我一直都好支持LOOKMAN/LENNON出黎做突破 佢地兩個有速度有過人能力 真係可以係對方既三閘線帶來騷擾
可惜鳩文永遠唔會出 連後備落場機會都無
回復 支持 反對

拖肥正選

威廉斯 一路都睇佢唔順眼, 鳩文就死出佢

抵死啦, 今季失50球不是夢!
回復 支持 反對

拖肥球星

RK依然睇唔到個問題所在.  RK既442又或者433, 中場同鋒線成一大片空位冇人去做接應, 呢個空位SUPPOSE係施格臣.  OKAY, 你要擺施格臣去邊應該要叫NIASSE打FALSE 9去填呢個空位.  我個POINT係買人真係冇問題, 但係RK一直將D人擺錯位, 例如KLAASSEN打平排中場發揮唔到而舒拉又冇表現, 為何唔擺KLAASSEN同GUEYE 施格臣打個倒三角或正三角WHATEVER.

我真係唔認為今年買既人係水貨(KLAASSEN做左好多數據上冇顯示既野), 而係RK一直擺錯哂位.

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-10-1 23:18
施古臣歷史話比我地知唔可以放佢打邊,重係放邊自然踢唔好。

前列球隊邊隊唔係打快翼,無翼陣你估係巴塞 ...

NOT EXACTLY......你所指既邊線快翼, TOP SIX已經變哂閘.

熱刺打343 WINGBACK (AURIER / DANNY ROSE)
車打343 WINGBACK (VICTOR MOSES / ALONSO)
曼城343 打WINGBACK (WALKER / MENDY)
曼聯都係唔打翼, 係MARTIAL叫半隻, 佢係摩佬手下打INVERTED WINGER, 右邊直情交哂比華倫西亞
阿仙奴打咩陣都係打INSIDE FORWARD, 山神 奧燒永遠都係入番中間, 都係打WINGBACK (BELLERIN / 哥拉咩咩咩咩)
利狗用SALAH同MANE都係打INSIDE FORWARD(少睇利狗大家明啦)

其實我想講現代足球純翼鋒已經唔再流行, 咩拉邊出波咩拉闊進攻闊度呢D野大部份交哂比閘去做, 當然INVERTED WINGER或者INSIDE FORWARD都可以拉去邊線視教頭安排, EDEN HAZARD同PEDRO係一個例子.  以前既WINGER而家變左做內切型, 要做埋入波同小組入滲工作.  舊式個種翼鋒踢法其實係而家好易比人守死, 原因係好難可以ONE ON ONE咁突破到, 因為大家身體質素, 速度反應其實都已經差唔多, 即係LENNON係快, 但係你會唔會好肯定咁講LENNON或者LOOKMAN可以100%過到BEN DAVIES甚至CRESSWELL?

個人認為呢野樣既出現要多謝伊度奧 亨利 美斯同C朗 賓施馬 迪馬利亞, 進而變成今日既MSN同BBC, 呢2個組合真係無堅不催, 亦變成現今足球既新方向.

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

evertonarteta10 發表於 2017-10-3 11:56
NOT EXACTLY......你所指既邊線快翼, TOP SIX已經變哂閘.

熱刺打343 WINGBACK (AURIER / DANNY ROSE)

要睇對方出乜陣,如果出4後衛,正路都會放翼,但我地唔係。

曼城上場對車仔,曼城放4後衛,中場兩邊左翼放Leroy Sane,右翼放史達寧,兩個都係正宗翼鋒。

打3後衛唔出翼都好多球隊咁做,但對閘的要求就好高。

打3後衛由於我地無快的winger,baines 年紀大又無輪換,另一邊,馬天拿或holgate都唔係打winger 的料,3後衛證明唔work,咁出4後衛,就唔好打得咁高章,正正路路出返翼啦,又唔係無.....

RK 肯定係同董事會講依家主流打3後衛,唔用翼,如果佢依家認低威出翼咪等同話比老闆知佢錯了?佢一定死撐,但佢死撐只會加速佢的落台,佢要打3後衛,首先佢要認清手上有乜野牌面,做人還是實際d好。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對