香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Fuko~
打印 上一主題 下一主題

返左3日工,有D想轉工甚至轉行

1萬

拖肥球星

樓主
Fuko~ 發表於 2017-9-10 22:19
我死期會定係一個月,呢個月都仲可以隨時唔做就走,過左呢個月就唔得。
其實家下都有睇定有冇第二D公司岩 ...

邊做邊搵啦,我都做得唔開心,依家都係邊做邊搵工。

公司栽員或執笠又唔同,你自己裸辭呢家野幾蝕底,尤其年紀大d的僱員,寫你做咁短時間的工落cv 度就梗係唔會啦,寫左你比乜解釋?唔慣或太忙實比 hr 話你抗壓力低,又話忙就要走咁點敢請你。好,就算唔寫你做呢份短期的工係cv 費事煩,下份工的hr 都實chur 住個空檔來問,點解走丫,點解唔搵到工先走丫,又係一大輪老作解釋,hr 信唔信都要兩睇。同埋一份工你比幾日去適應又真係短d,你咪邊搵邊做當係適應,我覺得一份新工好多時都要2-3個月去適應。

轉行就睇下你年紀,30歲前都可以,又或者你家境好賺錢買花戴的都無問題,轉行好多時要由低做起,人工就梗係低啦,隨時重要同 fresh grad 爭位置,太遲轉行會好蝕底,我有個朋友大學畢業後轉左3次行,然後到40歲同我呻人工低,咁肯定架啦,每次轉工都要由低做起,人工會高過同期的同學真係有少少難度,隨非係專業資格的行業。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

沙發
Fuko~ 發表於 2017-10-28 18:31
因為個中心張租約去到出年7月左右,又其他同事都算好人。
加上又冇咩錢係身,唯有邊做邊等,睇下可唔可以 ...

師兄已經好過我了,我公司裁員.......
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

板凳
最慘係中年先失業,嗰時無bargain power比人壓價,有時人工都要減,向上流唔到,公司如果唔好景,隨時幾年失一次業,只係呢種uncertainty就已經讓我唔敢買樓,當然依家也買唔起樓。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

地板
reedlo16 發表於 2017-10-31 15:03
香港經濟經結愈來愈狹窄,唔係有太多行業可以選擇。本來由細到大,都諗住知足, 唔使望發達,但香港現實係 ...

加油.....今晚萬聖節金多寶,希望各位贏多d
回復 支持 反對