香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Forever_Fan
打印 上一主題 下一主題

2017-2018球季 英超#3 作客對車路士 (27/8/2017 8:30 pm)

1萬

拖肥球星

Arteta 發表於 2017-8-28 14:23
回想上季,lukaku, 巴克利,米拉,迪路,甚至華西,加埋保拿斯..Lennon, 每一個都速度腳法兼備..今季不進反 ...

RK 自己羅來的,上季有速度的翼好似迪路米拉連儂都已經全部放棄,上季屈機靠前邊盧卡古和巴克里,今季盧卡古走我唔入佢數,想走都唔係第一天,巴克里肯定唔妥RK,今季咁多時間又唔買快翼和有爆發力的中鋒,買埋d全部無速度的球員,自找麻煩。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥隊長

爆炸拖肥糖 發表於 2017-8-28 13:50
加埋上季大约踢左50 場正式比賽,我仍然睇唔到RK 嘅戰術風格,有冇巴打參透到話俾我知?我唯一睇到嘅戰術就 ...

這是最令人嘔心的足球....積基卡尤其嚴重....去到邊都只係諗住將個波交比碧福特大腳....以往佢都有D 長傳....我唔係想入晒佢數....因為隊型所限....前面無人現身....好蝦後衛.....

但今場大家真係留意下....上半場尤其嚴重....成條防線係咁龜縮O係禁區頂位置....無話跟住成隊波壓上.......你有三個中堅....其實好應該搵一個COOL 到下波O既.....打反攻時試下帶個波上黎幫手拉空對方中場....但佢地三個只係識得左交右右交左.....積基卡唔係比碧福特就比拜恩斯....仲要好多時個位死左至比佢.......你叫拜恩斯點踢?
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2017-8-28 15:02
睇落其實幾無奈
你地睇下韋斯咸千零萬鎊執到小豆 ( 佢已入兩球), 曉士又買到前皇馬青訓謝斯洛迪古斯 ( 佢上 ...

摩連奴對球隊的觀察睇得好透,基於原本的陣容,所有買人都有針對性,每季都係買3個人左右,補強特定位置,唔會話換晒全隊就萬事大吉,換晒全隊等於好?廢話,從未聽過一季變動咁大的球隊有好結果,前面已經有熱刺和利物浦做辦你睇,但RK唔會係前人經驗吸取教訓,今季高普都曾經講過,買得人多係無用的,上場都係得11個球員。

我地缺速度和兩翼才是問題,我地的閘位球員本來就唔係頂級,要求佢地踢晒成條邊線本身就唔係佢地善長的位置,也無咁的體力。因此打兩翼反而係最理想的,有2隻快翼配合施古臣的傳球,朗尼的走位,加埋DCL打正前的活力,前線即刻可以生晒。甚至打4-5-1我覺得效果都唔會差,但一定要有快翼和有爆發力的中鋒。

明知baines無替補,未買到人就借走埋打開左閘的galloway,明知中場無速度,用dowell 頂攻中然後羅施古臣筆錢買快翼和中鋒好過啦,又借走埋有少少速度的dowell 。今季william 跌watt跌得好勁,如果browning無借走應該比威廉斯表現更好,我睇過佢係新特蘭的表現,比galloway穩健,galloway其實重係有d企位唔靚和失大意波,但呢d野係需要經驗羅返來,以守衛來講galloway都係太年輕,反而我睇好Browning。卡拉臣應該係水貨,sandro水水地都好,佢平價簽返來,又後生,應該有賺。係卡拉臣應該會蝕,賣走佢可能只能收返15m,但蝕極有限的。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-8-28 02:56
我都唔知幾時開始英國D球迷咁一言堂
上網見有師兄係官網fb叫RK走即比人人身攻擊
RK你係得嘅咁多fans ...

RK其實好多球迷撐,我相信董事局都撐佢
所以至少一定要愛隊喺季中排下半版,先會炒佢
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2017-8-28 15:02
睇落其實幾無奈
你地睇下韋斯咸千零萬鎊執到小豆 ( 佢已入兩球), 曉士又買到前皇馬青訓謝斯洛迪古斯 ( 佢上 ...

你呢套打法好正路,我相信俾Unsworth接手都會打呢套(好似馬仔被炒之後嗰場咁,反擊快,重側擊,分工簡單,隊波不知打得幾爽)
回復 支持 反對

拖肥領隊

nsno 發表於 2017-8-28 15:32
RK其實好多球迷撐,我相信董事局都撐佢
所以至少一定要愛隊喺季中排下半版,先會炒佢 ...

現實D講
佢仲有年半約
除非歐霸好差咁出局聯賽又係下半版
唔係點都會比佢過埋今年先
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

nsno 發表於 2017-8-28 15:34
你呢套打法好正路,我相信俾Unsworth接手都會打呢套(好似馬仔被炒之後嗰場咁,反擊快,重側擊,分工簡單 ...

其實老莫咪又係打呢套,簡單易明
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥領隊

nsno 發表於 2017-8-28 15:34
你呢套打法好正路,我相信俾Unsworth接手都會打呢套(好似馬仔被炒之後嗰場咁,反擊快,重側擊,分工簡單 ...

我自己都想Rhino教
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-8-28 15:42
其實老莫咪又係打呢套,簡單易明

唔好吹奏老莫啦...佢咪又係打左奧士文同右阿迪達...
到佢走個前一兩季先識搵當奴雲同德倫特番黎,同派拿左邊一齊雙翼。然後前邊謝拉域個D次次一季貨仔,HOLD唔到波,連反擊都打唔到。
回復 支持 反對

拖肥主席

Fuko~ 發表於 2017-8-28 16:00
唔好吹奏老莫啦...佢咪又係打左奧士文同右阿迪達...
到佢走個前一兩季先識搵當奴雲同德倫特番黎,同派拿左 ...

我唔係想為老莫護航

但事實上就算當年用奧士文, 阿迪達打邊路, 效果都好過而家隊波

起碼奧士文有切入中路遠射, 阿迪達兩邊斬中俾卡希爾攻門先....
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對