香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Fuko~
打印 上一主題 下一主題

愛華頓轉會討論區 2020-2021球季

拖肥球星

諗諗下,其實買或借多過中堅,可以轉打3-4-3,將甸尼及高文放兩翼衛,可能更勁,好難得隊中有兩個咁全能嘅中場,戰術可以有更多變化。
回復 支持 反對

拖肥球星

ngkk821 發表於 2020-9-28 16:53
諗諗下,其實買或借多過中堅,可以轉打3-4-3,將甸尼及高文放兩翼衛,可能更勁,好難得隊中有兩個咁全能嘅 ...

3後衛喺朗奴高文和馬高斯華打過,但都失敗收場, 因為三後衛對兩隻翼嘅要求好高, 唔係咁易打。 好多強隊都試過都失敗
回復 支持 反對

拖肥主席

24cheung 發表於 2020-9-28 17:35
3後衛喺朗奴高文和馬高斯華打過,但都失敗收場, 因為三後衛對兩隻翼嘅要求好高, 唔係咁易打。 好多強隊 ...

上季安帥都用過3中堅, 多D變化都係好事

而家最大問題係我地得返兩個中堅可用
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

拖肥球星

24cheung 發表於 2020-9-28 17:35
3後衛喺朗奴高文和馬高斯華打過,但都失敗收場, 因為三後衛對兩隻翼嘅要求好高, 唔係咁易打。 好多強隊 ...

杜哥里,阿倫,J洛變施古臣,TD,禾確特,用咩陣都死,一環扣一環。
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實冰島臣在我眼中係因為基爾走了,陣營有變,他本來便是打支援單箭頭的攻中角色,後上突殺入禁區或係禁區附近放冷箭,佢相當耍家。你睇佢第一季係球隊係雙位數字入球便知,但基爾走了後,防中無人,突然要佢做派波控制節奏兼顧埋防務,佢覆蓋少,跑得慢,攔截差的缺點便一下子全部暴露出來。

又,戴維斯,佢成日被認為係打防中即宜家艾倫個位,但我睇佢咁耐,其實佢反而更適合進攻中場,諗返佢初出道時,後面(又係有基爾坐陣,早期仲有麥卡菲),佢放心進攻時,可以打球對曼城的個人突破靚波,同夾開夾熟的尼亞斯,又成日助攻成功甚至自己搵食。

故以上兩人,我始終認為係…陣營改變下的犠牲者,其實唔係差到話一文不值…最衰都係基爾離隊後,又係完全無防中…買來做替補個個,兩年了到宜家都未出到…要命…

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

reedlo16 發表於 2020-9-28 21:15
其實冰島臣在我眼中係因為基爾走了,陣營有變,他本來便是打支援單箭頭的攻中角色,後上突殺入禁區或係禁區 ...

基巴明好快復出
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

reedlo16 發表於 2020-9-28 21:15
其實冰島臣在我眼中係因為基爾走了,陣營有變,他本來便是打支援單箭頭的攻中角色,後上突殺入禁區或係禁區 ...

Gbamin 都傷左成年,如果話無防中,但有Besic係度都唔試下用,寧願用戶中當防中用,打得差又點賴得人? 我才唔信打防中Besic會差過Davies或施古臣,上季好多時出呢2個好似打少個咁
回復 支持 反對

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2020-9-29 08:31
Gbamin 都傷左成年,如果話無防中,但有Besic係度都唔試下用,寧願用戶中當防中用,打得差又點賴得人? 我 ...

唔好成日想住佢未傷年代啦!傷左後呢幾季借去英冠及上季錫菲聯都打唔到正選,咁一定有原因啦。
回復 支持 反對

拖肥預備組

Forever_Fan 發表於 2020-9-29 08:31
Gbamin 都傷左成年,如果話無防中,但有Besic係度都唔試下用,寧願用戶中當防中用,打得差又點賴得人? 我 ...

唔講都唔醒起我地有尼位球員 同埋基巴文印象中可以打中堅
回復 支持 反對

拖肥球星

希望Ancelotti 在不久將來可以嘗試聖誕樹陣式:

Richarlison
                                                       Sigurdsson        Rodriguez  
                                                      Gomes         Allan        Doucoure     
                                          Digne        Holgate            Keane       Coleman
                                                                     Pickford                                                
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復 支持 反對