香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker
打印 上一主題 下一主題

EPL 6 19-9-2015 sat 10:00pm Swansea ( away )

1萬

拖肥球星

evertonarteta10 發表於 2015-9-21 12:00
換巴克利因為佢都踢到懆左, 只係太遲.  上半場出番對車仔一樣人腳OK, 但重點係下半場

上半場已經知史雲 ...

Roberto Martinez 點都應好過隔離利狗的羅渣士 10兄
回復 支持 反對

拖肥青年軍

今場有幾件事想講:
1. 後防線可能係英超出場陣容平均年齡最後生既一隊,右閘21歲、左閘19歲、中堅21歲
2. 我覺得今場馬經理以狀態、表現、出場數據等 統計數字去排陣,所以有D咁既 「三前場」 陣。呢個陣缺點係人地閘勁少少就可以阻到我地,因為 我地左右閘後生唔會多上上上落底,所以左右兩邊都係一個人對人地兩個,中間一封BARLEY,咁我地就冇咩板斧。吓吓見盧先生落底出波,干先生走去
跳,又跳得好唔準吓,掉轉哂D角色
3. 米拉,我相信佢係想表現攞出場數據,可惜用力過度,搞垮左,所以個樣好冇癮
4. 候活 都係有點令人擔心,個吓跳高左手撥個波嚇親我,以為會自己撥入籠
回復 支持 反對

拖肥隊長

B-Lai 發表於 2015-9-21 09:55
我又覺得唔可以入哂馬天尼斯數
用番一個對車仔贏嘅陣式....其實有錯咩
基本上我地全場形勢係好過對面

其實有留意, 今場陣式和對車仔係唔同
最大分別係冇左高文, 對車仔大約係打433, 今場係4231, 當中最大分別係今場KONE 和 NAISMITH 要打邊, 威力會大減, 對車仔個時, NAISMITH 係後插上來入禁區, 本身車仔冇防中跟實佢, 造成走到空位, 但今場要佢打邊, 人地右翼同閘已經MARK 死佢啦, 成場佢得1腳射門就知打邊唔岩佢
而且去到後段, 佢都冇咩氣力走, 點解唔早早換走佢, 去到90分鐘只用第2個換人名額, 如果有心贏波, 係米可以進取D?
回復 支持 反對

拖肥領隊

其實場波真係踢得唔差
控制哂成場波節奏
要鬧係鬧盧卡古冇著鞋
其他球員基本上個個做足本份
巴克利KEEP住有進步佢帶哂全場攻勢咁滯
4個全英後防好穩陣,加路維愈踢愈好,石仔旦味開始出黎完全唔似呢個年紀,布朗寧印象只係輸過一次比對面其他時間做到足
麥卡菲起碼有4-5球係佢自己努力訓波成功
只係米拉咁樣紅牌同拎唔足3分有D可惜
不過如果真係上訴都有得傾下既
回復 支持 反對

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2015-9-21 13:55
其實場波真係踢得唔差
控制哂成場波節奏
要鬧係鬧盧卡古冇著鞋

KIT兄今季前4你點睇?

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥領隊

一開始我自己目標都係前4
隊中幾個有經驗既老鬼帶住幾個好有質素既新仔
再加埋算係針對性位置買人
其實個陣係夠去衝擊
問題係需要配合馬仔臨場調動
第一季有第5佢臨場係做左唔少果斷調動
上年明顯唔知點解得一個plan(當然兩線作賽同有傷兵都有一定影響)
如果今季馬仔有改善我係有信心

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2015-9-21 14:41
一開始我自己目標都係前4
隊中幾個有經驗既老鬼帶住幾個好有質素既新仔
再加埋算係針對性位置買人

十月愛隊主場打低利狗和曼聯先好講前四
回復 支持 反對

拖肥隊長

Antony Evans

evertonfan1986 發表於 2015-9-21 12:53
其實有留意, 今場陣式和對車仔係唔同
最大分別係冇左高文, 對車仔大約係打433, 今場係4231, 當中最大分別 ...

Naismith上場入黎都轉左4231, 都係naismith+kone打邊
分別係上場進攻時naismith會入中路, 但今場唔多見
史雲斯個防守部署係冇俾到空位naismith發揮嘅, 寧願俾佢拎波上腳多過後上

其實攻勢一路係大好, 換左人會唔會反而差左, 真係好難講
睇結果黎講,當然係保守左
值得留意青年軍:
Antony Evans (AMC/AMR)
Liam Walsh (MC)
Alex Denny (MC/DMC)
Ellis Simms (FW)
回復 支持 反對

拖肥領隊

我睇法係馬仔唔應該換米拉拿斯,簡直係對球員唔太好,而且我地係優勢,個效果就好似係輸緊波換個中堅出來一樣。

今場進攻都好對辦,巴克利大勇大熱,中場基本上係佢支配,佢又年青都後段又唔見佢走樣,只係有二三球獨左,但整體真係OK。講真呢場咁形勢無3分,都係盧卡古加干尼全部浪費晒。後防反而出奇地穩陣,基本上打全攻陣,都無乜走樣,中堅KEEP住穩陣,兩閘係右路俾人放左四五球生波。其餘OK。

但高美斯好恐佈,盧卡古可以學下人。真係好狂,有供應就好,無供應自己來都得。

馬仔太過保守,呢場波後75分鐘應該將米拉都放出來,打側擊撕開史雲斯。但佢以一分為目的好明顯。

2015-2016年目標

1) 拎40分護級成功
2) 爭取聯賽前四名,踢歐聯戰
3) 爭取聯賽前六名,踢歐霸戰
4) 聯賽杯及足總杯,拎到冠軍
回復 支持 反對

拖肥隊長

B-Lai 發表於 2015-9-21 15:01
Naismith上場入黎都轉左4231, 都係naismith+kone打邊
分別係上場進攻時naismith會入中路, 但今場唔多見
...

正確來講, 上場佢係代替BESIC 打左中場
好簡單, 留意第一球入波, 佢拿波位置係中間, 佢進攻時, 活動範圍都係中間多, 只係佢防守時, 移向左邊, 幫 GALLOWAY 協防
今場打左翼, 活動地點都係邊線多上場防守時, 佢會同 巴利 等防中 企同一條線, 造成3中場,
今場會跟番邊線來MARK, 企位同上場會唔同
回復 支持 反對