香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker
打印 上一主題 下一主題

EPL 作客李斯特城 sunday night

拖肥隊長

我相信賽前無人會認為我地今場可以有機會搶到分,對手李斯特城可以話係暫時英超狀態最火的TOP 3。
你問我唔輸鑊8-0 , 9-0 , 我覺得已經算執到。

上一場已經只能COMMENT - 點解仲未炒馬高施華?
今場....仲有乜好跟進?
限米煮限飯又好,乜都好,呢個領隊真心講......唔炒難以息民憤!------> 真係無料到,球迷們唔該醒一醒!
最大問題係條友仲未睇到隊波究竟需要點樣變?----> 機會已經比晒佢。

如果係我做領隊.....我會.....係將拜恩斯放防守中場。絕對係要收起舒拉達連。雙中堅宜家可以用的只有MIRA + HOLGATE.....米高堅尼---> 如果唔搵專人教練減返10磅同提升雙腿速度的話,完全唔需要考慮再用佢。
拜恩斯有長傳有推波.....防中位置如果拎到波佢可以向左右前方放長波......咁左右翼可以多踢反擊
湯戴維斯雖然截波同身高麻麻..但踢法算硬朗....可以O係拜恩斯前面做個屏障

回復 支持 反對

拖肥隊長

今杖輸,我覺得排陣唔係問題,用人都算係目前可用的應用的都用了。專心穩擊打反擊,施迪比今場更可說是代表作,將甸尼比下去。今場,只是個別球員問題,尤其中場真係唔夠人砌,戴維斯做串連,但護波能力和哥美斯實在差太遠,兩球失波其實都關佢事。

今場,施華係連運都輸埋,無計了。
回復 支持 反對

拖肥隊長

Tom仔,我留意佢好耐,上半埸有氣有力就頂到兩咀,但下埸就好快謝,但仲有一重大缺点,就係好多次交失波,輸反擊再輸波同舒拉一樣!佢好處只是後生肯走!但都係没質素,我情願將贺基治或米拿推前一格做防中,都绝不要舒拉!!
回復 支持 反對

拖肥隊長

呢場排陣都ok,但輸領隊!見自己隊波下半場轉勢,就應當机立断換人!施華太渣了!!
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

killersmiling 發表於 2019-12-2 16:01
Tom仔,我留意佢好耐,上半埸有氣有力就頂到兩咀,但下埸就好快謝,但仲有一重大缺点,就係好多次交失波, ...

我同意你,Tom的確質素有限,佢有材有些單薄,傳球唔夠毒同準,勤力係勤力,但視野唔夠通透,當然佢仲後生,外借一年增加經驗不失係一件好事
回復 支持 反對

拖肥隊長

如果冇放走比錫 你地估佢打唔打救到silva
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

(英超速評)除了區議會變天,這兩星期內,英超球隊熱刺、阿仙奴及屈福特的領隊先後遭辭退,與此同時,有傳近況相當劣勢的愛華頓,管理層亦已經向領隊馬高施華發出最後通牒:假若球隊仍然不能脫離降班漩渦危機,相信今季第四個被辭退的教練,將會是馬高施華。

連同這場作客李斯特城1:2被絕殺後,愛華頓今季英超14輪賽事輸了8場,當中3場更是負於今季的三隊「升班馬」。愛華頓現時排行第17位,與降班區只有2分的差距。

這場作客李斯特城的比賽,我賽前看到正選陣容已經心知不妙,五後衛的陣式是愛華頓今季首次應用,恐怕是馬高施華為了應對李斯特城而特別採取的陣式吧。但重點是,愛華頓現時的人腳並不適合運作五後衛陣式,直接地說,是沒有能力做到。以愛華頓中堅米高堅尼為例,他值錢之處只是其英格蘭本土的身份,論能力他只是一名普通到不行的英超中下游中堅,單防、協防、補位等防守能力都只是僅僅合格,卻在這場作客李斯特城的比賽統領防線,實在令人摸不着頭腦。

雖然今場愛華頓被李斯特城最後一秒鐘絕殺,令到馬高施華連一分也失去,實在可惜。但馬高施華的臨場應變能力及調兵遣將能力的確十分差劣,上幾場表現出色的巴西翼鋒班納特,今場只是坐冷板凳,僅在球賽補時階段才出現幾分鐘。公道一點說,愛華頓中場安祖高美斯日前的嚴重受傷,確令愛華頓中場實力大打折扣,但這也不能成為馬高施華為愛華頓成績差劣而辯護的理由。因為愛華頓仍未遇到真正挑戰,包括「Big Six」球隊中暫時只挑戰了曼城和熱刺、聖誕快車期等。所以愛華頓現時球員士氣低迷及球隊狀態急線下滑,馬高施華責無旁貸。

愛華頓即將在周中快車期,與榜首的利物浦上演默西塞特打吡戰,隨後幾場亦要面對車路士、曼聯及阿仙奴,還要在英格蘭聯賽盃八強再次面對李斯特城。在即將面對重重難關之下,相信剛剛的這場敗仗,會是馬高施華與愛華頓的「最後探戈」。愛華頓管理層現時最煩惱的事,假若真的解僱馬高施華,到底找誰來接任?以目前形勢來說,舊任領隊莫耶斯的呼聲相信是最高。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

aeroplane602 發表於 2019-12-2 16:46
如果冇放走比錫 你地估佢打唔打救到silva

中場欠一個硬朗和有一定速度的防中,Tom又好,冰格臣又好,2個其實攞來較砲的(雖然2個都無乜創造性),有比錫肯定中場幫手做掃蕩,今場唔好話贏,但至少和係有好大機會的。季中召佢返來救亡啦,高美斯今季都玩完架啦。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2019-12-2 16:59
中場欠一個硬朗和有一定速度的防中,Tom又好,冰格臣又好,2個其實攞來較砲的(雖然2個都無乜創造性),有 ...

暫時未有最新消息
回復 支持 反對

拖肥主席

平心而論,呢場打得唔差。作客對住咁fit既對手,寧願唔要控球權,擺多個後衛專心打防反,上半場領先一球其實係部署成功,守左咁耐臨尾體力頂唔到亦可以理解。我個人唔會有“寧願輸多幾場快手炒領隊”呢個思想,好多時輸輸下冇哂士氣就好難識點樣贏。如果短期內唔打算炒領隊,我希望黎緊呢幾場硬仗隊波可以踢得好好睇睇,keep住個鬥心唔好散先
回復 支持 反對