請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 154312|回復: 616

愛華頓轉會討論區 2019-2020球季及18/19球季總結

1萬

拖肥球星

今季一次過討論哂總結同下季轉會。
我會分開兩次講今季同下季...不過,要D時間準備,大家討論住先。
回復

1萬

拖肥球星

reedlo16 發表於 2019-7-16 09:12
中場中、要清下人了…除了基爾(若佢唔賣走)、冰島神、高美斯、戴爾夫應較多機會踢外,仲有比錫、舒拉、麥卡 ...

我一直都話呢兩三年愛隊只係識買人而唔識清人,過幾年約滿就免費走人,真係浪費左唔少錢
回復 支持 1 反對 0

1萬

拖肥球星

跟著落黎就到轉會,呢次的轉會市場大體有幾個重點:
1. 清走冗員
2. 買斷GOMES同ZOUMA
3. 將主力球員留下和論功行賞續約球員
4. 針對性強化個別位置包括(ST>CM>RF>RB)
5. 給U23球員一隊上陣機會

1. 清走冗員
-呢一點係冬季的時候,做得唔係幾好,只係借左部分球員出去...例如HOLGATE同BOLASIE。根據之前吹過的風,有幾位一定要清走球員據聞都有球隊招手包括BOLASIE, BESIC。
跌WATT到難以置信的WILLIAMS基本上肯定離隊,因為就黎約滿。CUCO MARTINA聞說飛燕諾未必肯買斷。
不過,若果KENNY真係要外借出去儲經驗的同時我地又未有合適右閘對象,
其實MARTINA頂幾場係OK...更何況,買到ZOUMA的話,我覺得都會用ZOUMA打右閘。至於VLASIC同DOWELL,前者我傾向KEEP,
後者我認為佢應該要離隊他投。事關,無論VLASIC走唔走,佢都唔似有得打一隊。

2. 買斷GOMES同ZOUMA
-ZOUMA正如我前面講,車仔其實就算買唔到人,都不乏中堅。我認為ZOUMA若果要打第三中堅一定會同車仔講要走...
對於車仔個閪女人,仲可以藉著BAN轉會加我地價,我認為只要價靚就會成事。至於GOMES,其實我個人黎講佢黎唔黎都唔係真係禁重要。
事關你睇佢個水準都唔係好穩定...襯著賣人甚至GUEYE走,我認為都係個好機會重新塑造中場中/防中呢個組合。

3. 將主力球員留下和論功行賞續約球員
-GUEYE要走,我個人認為個價靚就真係唔介意佢走,係擔心新人夠唔夠班。重點要留,點都要KEEP的一定係DIGNE同埋RICHARLISION...
其他個D,我自己唔會認為係非賣品。但有兩個球員應唔應該續約,就一定要講,JAGELKA同埋BAINES...前者我會尊重佢意見,想續就同佢續,
但佢個定位唔可能係第三/四中堅,我認為你再唔俾HOLGATE或者GIBSON有一隊機會,根本唔得,難聽講句佢而家有D阻著後生上位。至於BAINES,
建基於我地兩位未來左閘ROBINSON同CONNOLLY似乎外借期間的表現似乎都未足以投身一隊做備,我覺得俾兩年約BAINES好合理。兩年後或者一年後,
我認為DIGNE就會走...到時就可以決定呢兩位球員可唔可以上位...

另外,球會亦都率先同TOM DAVIES續約,之前一直提及佢仲係三不象呢個問題...季中有段時間打AMF,俾一腳波表現唔錯,
但往後就再冇咩機會出場...其實以我地目前陣容黎睇,我認為佢下季出場機會會更少...
4. 針對性強化個別位置包括(ST>CM>RF>RB)
-呢一PART我就球隊而家的前中後場逐PART:

GK: STK雖然出年先約滿,但其實可以唔出最好都唔好出...因為佢根本俾唔到推動力PICKFORD
今季佢犯左幾次嚴重錯,如果係HOWARD,馬仔同莫耶斯都唔會俾面佢,照樣叫佢坐兩三場BENCH...
所以黎緊施華好應該係杯賽期間起用新人去推動PICKFORD...

DF: 若果ZOUMA真係成到事的話,其實我想睇到的防線係禁樣:
COLEMAN ZOUMA MINA DIGNE
KEANE今季的確打番水準出黎,但我唔太認為佢可以再上一層樓。我發覺呢個人個問題係係佢精神個方面...
球隊順風順水個陣,佢係可以打得好好。但你要求佢係逆境個陣打出超水準,佢唔單止KEEP到個水準仲會打得更差。
加上佢波底唔係特別出眾,除左英人呢個身份有多點價值,我認為若果打三中堅,HOLGATE會比佢更加好。
所以,我好歡迎有球隊肯買走佢。

MF: 中場中/防中,我唔多講,留番俾施華佢地自己揀岩自己戰術風格的球員。而季尾回勇的SCHNELDERLIN
我相信佢仍然會有位置。反而想講AMF呢個位...今季就SIGURDSSON一個打哂,
其實佢有事仲會打到同ST一樣禁前去迫波。黎緊施華就想VLASIC留位打後備...當然我都讚成,本身佢就係唔差,係個人態度衰..
之但係我會認為呢個位應該要俾BERNARD試下打。一陣LF個段解釋...

LF: 成隊波最多人打到的位置...你諗下RICHARLISON, LOOKMAN, ONYEKURU... BERNARD都係打左邊比較強。
邊有禁位俾地4...RICHARLISON個定位呢一季成日轉,打齊哂左中右,就表現黎睇,左邊似乎先係最佳位置。
但係球會同我的角度睇,我係希望佢打正前都可以有表現。呢一樣野唔單止係對佢國家隊的位置仲係對我地黎講係最好。
事關一黎我地唔駛買正前鋒,二黎左邊,一旦BERNARD轉到打正攻中負責組織,可以俾足位LOOKMANONYEKURU...
可惜,試左禁多場都唔係好得,所以我就話想BERNARD試下打中間...

ST: 鴨鴨係有進步,但FINISHING差到唔想睇提...TOSUN同埋NIASSE都基本上可以話要離隊他投...若果真係要買正前鋒...
我覺得不妨考慮曼城的JESUS...佢仲後生同埋又成日後備,我地俾到機會佢打正選已經係一個賣點...
我地又有兩個巴西球員,有同鄉照下啊嘛。唔一定話要買斷佢,但不妨傾下先借後買。

RF: 我認為今季失利的其中一個原因...WALCOTT的失準,加上冇其他正右翼,試完LOOKMANBERNARD
結果要用RICHARLISON打右同埋BERNARD打左黎拎個平衡...我唔認為呢對組合可以過多一季...希望施華佢地唔駛再格硬搵左翼打右翼啦...

5. U23球員一隊上陣機會
-今季直情冇俾新人上過一隊,適逢我地U23又拎盃...黎緊係咪好應該俾機會佢地上下一隊踢呢?
回復 支持 1 反對 0

1萬

拖肥球星

Gueye 好大機會走 Richarlison 今日傳巴塞同馬體會對他有興趣 , Zouma , Gomes 前途未知 , 我今季對球隊表現算係先苦後甜
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

講其他野之前,先總結番今季個成績,排第8名,拎到54分。
54分入面,上下半季都各自拎到27分。主場拎到34分,排第7;客場就拎20,排第十二。
就禁睇數字都好明顯知道,我地今季上唔到第7的原因係作客成績太差,狼隊就係呢度拎多我地3分,總排名第7
姑勿論,應唔應該踢歐洲賽,我地作客成績較差,下季想再上一層樓似乎不得不下更多的功夫。跟著我想盤點番今季幾個重點:

-施古臣復活,蘇馬、甸尼同李察利臣成功的收購/借入
雖然季前大手買入李察利臣一度俾人質疑唔值50M呢個價,但入左的13球同1個助攻都證明佢物超所值,對曼聯入的倒掛更加係我心目中的金球。
而要講性價比強更加唔可以唔講甸尼,射入幾個關鍵的入球,更有唔少靚GE罰球。至於施古臣上季踢到唔知DO WHAT,今季入番13球同助攻左6球,球隊的數據王。
佢可能創造性唔夠好,但呢個數字,我諗冇可能話佢踢得差LO?

-碧福特的致命失誤,高文同禾確特的老化
我諗冇咩愛記球迷唔會屌柒碧福特呢條PK,雖則球隊CS13場,成績唔失禮。但你問我記得佢今季神救多定失誤多,我肯肯定答你係失誤。
呢條PK,我有排都記得佢笑笑口個死衰樣,佢對著利記個下托番入黎,唔單止輸左俾利記,仲令我地衰足1/3季,要搞到季尾先復活。高文同禾確特個問題其實比較令人意外...
佢地兩位出問題追唔上隊波的節奏同失準頻生,比預想中快。高文都叫下半季打番D出準,但好明顯係隊波轉打法之後真係未能融入番隊波,始終佢波底唔夠好,係施華帶領下,有速度有體力冇技術係唔夠駛...
就因為禁KENNY一度迫左佢落後備。我自己覺得高文唔係想像中老化得禁勁,只係佢本身就冇能力傳一D高質波。至於禾確特,佢而家呢個表現,我真係寧願留LENNON打後備...佢問題唔係係佢速度同帶波,
而係佢入球個度...季尾入番兩球叫好D,但大半季都係垃圾級表現...仲迫到李察利臣打埋佢個位。希望有人接佢手係啦...

-不過不失,解決問題太慢
若果要我講今季衰D乜,我諗我個答案係問題解決得太慢。相信大家都仲記得季中有段時間俾人瘋狂入死球啦...?我地去到球尾已經解決左。
又肯定記得蝕左道氣出去,要1/3季先搞番掂。其實我地同強隊的差異就係呢一度。最尾幾場對BIG6,無論邊一隊我地都可以不處下風,證明左我地係有本事同佢地打。
輸就輸係我地應付逆景同問題,處理得有幾快。強隊只係兩三場的低潮就可以再上番軌道,唔似得我地講緊要5-6場甚至更多的時間。
想要更想一層樓,唔單止隊波要更深的陣容,仲要有更多變的戰術,更重要係領隊點樣鼓勵班球員係逆景之中仲有鬥心打下一場。

最後揀幾個獎黎俾D球員:

-MVP LUCAS DIGNE
四個字,當之無愧

-最佳進步獎 BERNARD
前面冇提到,呢位人兄雖然年紀唔係細,但佢季初同季尾個表現,半若兩人。季初雖然睇得出波底同心思都好,但成日控甩腳,埋門失機。
季尾直情同甸尼打到好似以前派拿同BAINES禁,仲見到佢創造左唔少的機會,可以話係球隊的發電機。希望下季佢可以係埋門度再下多D功夫,入多幾球分擔前線球員的職責。

最佳年表球員 鴨鴨同LOOKMAN
其實今季都冇新人上到黎,只能俾番佢地兩個...鴨鴨有進步,LOOKMAN有質素但兩位水準都好唔穩定。

18/19金球: 21/4 RICHARLISION對曼聯
不解釋,請睇片!

-最差表現獎 PICKFORD
我諗應該冇咩爭議。雖然拎著13CS,但佢呢季表現簡直係對唔著英人首席龍門呢個身份。可能成左名心態唔同左,但施華其實好應該俾多D競爭佢...不論係叫STK頂佢一兩場,甚至乎係杯賽起用新龍門都好...

稍後會再出多次POST講我轉會睇法,請多多支持。

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華頓攞第八將會得到 126M sky and BT sports TV prize money
回復 支持 反對

拖肥隊長

來季右邊真係要有新血,高文下半季打返好啲,但始終要有人接班,何況佢一向傳中質素麻麻。老禾呢…佢打後備出來街下還好,打正選大部份都是失蹤人士,(衰在佢間中埋門又咁高質…雞肋雞肋)

中堅,車路士因為被罰問題,似乎未必肯放蘇馬,高美斯呢,好多人爭,包括歐聯份子…對球員來講,有得打歐聯, 人生幾何?爭唔贏都無計。

故不論中場派牌,中堅都似乎缺人。怪不得施華講明要睇蘇馬情況,再決定係咪俾多一年約隊長…(不過出隊長真係要睇對手…富咸個場被人完爆…)

特別想提一提的係師奶季尾又好似打返起,佢專心做防守,破壞,同埋補位的工作都好稱職…我看來,若戴維斯未夠班,基爾走人居多,麥卡菲……,咁師奶應值得留低,各位點睇?
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

馬高施華已睇中法甲尼斯中場 Adrien Tameze 做 Gueye 的替代者
回復 支持 反對

拖肥球星

現在第一問題是希望KEEP 住班人, 我都怕被人拆骨
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

jacks66 發表於 2019-5-14 11:43
現在第一問題是希望KEEP 住班人, 我都怕被人拆骨

呢方面唔駛太擔心,真正非賣品其實得甸尼同李察利臣,佢兩位上年先簽我地財政壓力又唔係大,呢兩位一定keep到。目前係得古爾最有機走,但40M呢個價,未必搵岩代替品令人擔心d je
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2019-5-14 11:54
呢方面唔駛太擔心,真正非賣品其實得甸尼同李察利臣,佢兩位上年先簽我地財政壓力又唔係大,呢兩位一定ke ...

馬高施華睇中法甲尼斯中場 Adrien Tameze 係 Gueye 的替代者 Fuko 兄
回復 支持 反對

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2019-5-14 11:54
呢方面唔駛太擔心,真正非賣品其實得甸尼同李察利臣,佢兩位上年先簽我地財政壓力又唔係大,呢兩位一定ke ...

29yr,都賣到4000萬,賣得過啦
回復 支持 反對