香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing
打印 上一主題 下一主題

2018/2019 #5 英超 主場對韋斯咸 16/9/2018 23:00

拖肥隊長

今場波再證明我們是頹隊靈藥,你隊波連輸多場?唔緊要,搵愛華頓啦!垂頭喪氣都即刻變一柱擎天啊!
回復 支持 反對

拖肥球星

下場對阿記,打返防守反擊,前面三箭頭出Richarlison, Walcott, Bernard棄用Tosun有冇得諗?
回復 支持 反對

拖肥球星

我覺得kenny傳中質素好過coleman,digne太上時有失位,silva如想佢上一點就要在戰術補位,後防好多問題。
回復 支持 反對

拖肥隊長

ngkk821 發表於 2018-9-17 07:38
我覺得kenny傳中質素好過coleman,digne太上時有失位,silva如想佢上一點就要在戰術補位,後防好多問題。 ...

KENNY三閘位斬入去的波好有質素。不過高文可以個人技術推埋落底,底線傳高波, 地波入返中間,又或者自己直接攻門,範數較多,這都是KENNY暫時未能做到。

但講來都無乜用,因為目前只能用KENNY....
回復 支持 反對

拖肥隊長

nsno 發表於 2018-9-17 01:42
下場對阿記,打返防守反擊,前面三箭頭出Richarlison, Walcott, Bernard棄用Tosun有冇得諗? ...

李察列臣打國家隊都打正中鋒位置…其實可以,問題係施馬有無大刀闊斧的決心。

而相對前面,

中場中、中堅…仍是最大問題。賀基治今場露了底…企位補位經驗不足…
回復 支持 反對

拖肥隊長

今場都幾失望,後面好似放題不設防,不過冇計後面4個有3個唔係常規正選。中場舒拉達連形同虛設,防守力又冇進攻又淨係識橫傳。前面tosun幾個黃金機會都把握唔到,明顯係信心問題。鴨仔如常地唔知自己做緊咩。今場真係抵輸,睇黎隊波都有排執。
回復 支持 反對

拖肥領隊

見到好多師兄都講下場李柒返黎會好D
但亦都證明我地依然好依賴邊位中路完全冇板斧
MS其實我睇得出佢會幾強硬
邊個冇表現會即唔用
所以今場自爆個幾位應該之後會醒定好多
但真心要Diu MS既係點解要DCL踢邊又踢到尾
冇射術冇身位
場場咁睇佢真係好辛苦
Holgate失第1球同第3球都有責任
但如果Mina未出得前都係佢拍Zouma最穩陣
回復 支持 反對

拖肥隊長

講真,點解會睇到咁火爆。
隊波多傷兵,呢點我地體諒。

後防4 個根本都係配選或者未夾過,默契差我接受。
正如失第一球︰甸尼企位係有D 問題.....壓得太前......導致回防唔切..( 之後我再分析);但重點問題係GANA 一個冒進O既直傳,前邊攞唔到位一斷就輸反擊。賀基治我認為態度有問題....你地睇到佢完全無發力去追阿奴度域.....蘇馬果個就半失位情況下想追都追唔切。 -----> 呢個失球係典型防線默契完全不足的問題。

失第二球︰無乜野好講,個人犯錯

所有問題基於開波陣容不倫不類。
卡華利雲慼乜野踢4231 的 左中場?我勉強話佢可以停得到個波....但其餘突破/ 走位/ 傳送.....無一合格.....施格臣比佢個左路反擊....我預左佢推到入禁區就要CUP 停.....(之前預備組見佢入過一球呢D CUP 停射)....但上返英超你點可能仲可以咁踢?...結果一CUP 停就四五隻腳埋.......呢條友只可以勉強中鋒位做後備替補踢10-15分鐘....仆你個街場場打正選!

仲有一個問題係你用4231 陣.....好理想咁諗係將舒拉達連做正宗控節奏防中;GANA 一拎波就長傳左中右三個點比隊友走位.....施格臣就想O係關鍵位做一個入滲或者比KEY PASS------> 呢個完全係一種理論式踢法。
### 首先問題係舒拉達連踢唔返受傷前果兩場水準........今場同隱形無分別-----> 結果係後防前果個屏障無左。
問題2....GANA 今場其實放左2-3 球長傳都算準.....之不過呢樣始終唔係佢最合適踢法....----> 過多的參與進攻令佢迷失....一個左踢射門撻Q;失第一球果下遠傳其實係好難攞同埋可以話係無乜需要咁傳....但GANA 就係比左呢D 波結果輸反擊
問題3....施格臣無錯最近狀態係FIT 返.....但今場其實佢如果要打一個進攻中場...其實唔應該完全唔去中場攞波......你見佢將個波交晒比GANA 發辦....大佬呀,我地都明施格臣唔係沙維/ 派路果類派牌型中場.....但如果尋日場波要贏.....其實係好需要施格臣落返中場同GANA 做下ONE TWO.....更甚係佢可以落返黎再考慮向左右2邊分波...( 當然左路係同跛左係無分別) .......;領隊過分希望甸尼踢到拜恩斯咁攻到落底.....再ON 尻尻地以為隻鴨其實可以由左中場變左前鋒咁去進攻....成個套路都狗屁不通。-----> 無考慮到防線本身咁多主力受傷....甸尼呢場其實應該安心打防務。.....如隻鴨無踢左中場條件.....其實一早應該出賓特納.....甚或LOOKMAN,.....咁至真係打得返雙翼拉闊去支援杜辛!大家留意下隻鴨同杜辛的分工完全不清不楚。
回復 支持 反對

拖肥隊長

nsno 發表於 2018-9-16 23:51
蘇馬好快㗎喎應該

我見佢O係阿奴度域3個身位後翻身去追.....完全追不了。
回復 支持 反對

拖肥隊長

慶O既係.....你施華將D 側擊球員賣O既賣, 棄O既棄....米拉拿斯/ 保拿斯....甚至洛克文......買個賓特納....大家以為你有乜好計劃;你老板放條鴨落黎打呢個位.....如我係班主唔屌你老味!?

賓特納你唔好同我講什麼未夠狀態!仆街黎左成個月....國際期又無份踢....成個月都操唔起?咁踢乜職業呀?
回復 支持 反對