香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: witzz
打印 上一主題 下一主題

新領隊人選

拖肥領隊

其實岩岩歐聯先踢完
而且仲有成10日先到歐國盃
根本仲有時間可以搵人同傾
最緊要係大家個理念,目標同管理隊波方向一致
時間唔係問題
我相信應該會係歐國盃前有消息
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Hang 發表於 2016-5-31 08:56
YAHOO 今早新聞

柏歷堅尼在曼城執教其間贏得3座獎盃,但下季依然要讓位予哥迪奧拿。

兩者都講得通,如果我地係大球會,大把頂級教練一招即來啦,摩佬哥帥施蒙尼都有可能,emery,koeman呢種級數又點會唔即刻來? 依家搞咁耐,明顯koeman,emery都係度拉鋸緊,原因咪就因為我地唔夠吸引力,無歐洲賽,栢帥打開大球會,皇馬,曼城,係外藉領隊眼中,愛華頓就係一個聯賽的中游球會,試問真係好有吸引力? 當然也唔排除係葡萄,我地咁耐都未搞定個領隊,傻的都知佢自己唔係優先,甚至所有無業的candidates都唔係球會的優先選擇。其實栢帥咁有經驗,大的細的球會佢都handle過,大賽經驗和錦標都經歷過,重建球會有這些有豐富經驗的領隊肯定最好,62歲玩多三五年肯定無問題姐。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2016-5-31 10:06
兩者都講得通,如果我地係大球會,大把頂級教練一招即來啦,摩佬哥帥施蒙尼都有可能,emery,koeman呢種 ...

Moshiri 肯定心中有人選
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2016-5-31 10:06
兩者都講得通,如果我地係大球會,大把頂級教練一招即來啦,摩佬哥帥施蒙尼都有可能,emery,koeman呢種 ...

everton twitter 傳西維爾的 football director Rodriguez Verdejo could he on his way to EVERTON as director of football
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2016-5-31 11:29
everton twitter 傳西維爾的 football director Rodriguez Verdejo could he on his way to EVERTON as d ...

其實因為語言和生活習慣,西班牙球會的外援選擇好有限,唔夠寬廣,始終熟悉西班牙文的主要係南美和部份法國和葡萄牙人,這人的眼光咁多年集中係呢d地方可能會狹窄一些.....未必係DoF的好人選
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥隊長

睇番D報導, 原來我地未有 足球總監 ( director of football )
尼個職位原來係足球界20年前先發展, 唔係所有球隊都有, 就算曼聯都冇, Woodward 都只係叫 executive vice-chairman, 好似有份買人, 佢唔係足球界出身, 佢D思維同領隊有很大相差, 佢買番來D人未必岩領隊所用
暫時尼個職位有好有唔好, 可以分擔領隊工作, 但亦有機會架空左領隊, 好似買人等, 真係人夾人
其職位仲發展緊, 人選少過領隊, 其角色運作上好似都幾複雜, 班主- 足球總監 - 領隊 , 足球總聯形成2邊1個溝通橋樑, 大部分的總監都具備商業知識和當球員或教練的經驗,以便他們在成績和投資金錢中取得平衡。一名出色的球隊總監需要明瞭球會內的架構和運作,懂得知人善用,確保教練和員工有能之餘,還能夠代表所屬球會的價值和方向。
Ronald Koeman, Frank de Boer, Manuel Pellegrini and Unai Emery 都係同足球總監一齊工作
而有報導, 請Frank de Boer 其中一個條件就係要搵埋 overmas 以足球總監身份過檔, 一個好足球總監唔易搵, 所以倍率先甘熱, 亦係佢優勢之處
今日有報導話西維爾足球總監將離職, 如果搵佢過來, 未來球會足球風格可能因佢而變化, 就算請唔到 Emery, 都會搵偏南美領隊來夾, 今次領隊變數複雜過以前, 未必甘快有決定, 暫時來睇, 老莫機會較低

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

evertonfan1986 發表於 2016-5-31 12:46
睇番D報導, 原來我地未有 足球總監 ( director of football )
尼個職位原來係足球界20年前先發展, 唔係所有 ...

Unai Emery 可能跟埋他過嚟 ?
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

evertonfan1986 發表於 2016-5-31 12:46
尼個職位原來係足球界20年前先發展, 唔係所有 ...

其實老莫由開始機會已經唔高.....其實老莫幾適合足球總監呢個位,佢買人有眼光,去過唔同聯賽,但佢咁後生唔會甘心做呢類型的位置。

呢類位基本夾係領隊和班主中間,主要負責買賣球員,通常係足球界有一定關係方便買人,操作得好其實幾好,因為買賣球員唔會因為領隊的個人能力和眼光做成太大偏差,也幫領隊減輕工作。

依家睇,失業大軍們都未必會有offer,除非koeman和emery都拒絕,呢幾日柏帥,emery,文仙尼,施蒙尼的賠率都熱左,暫時覺得 emery 和文仙尼都有機會,朗奴高文隨後,當然其實機會都唔係高。希望唔好再蹉跎落去啦,係失業大軍裡面揀個啦,拖得太耐啦。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2016-5-31 13:33
其實老莫由開始機會已經唔高.....其實老莫幾適合足球總監呢個位,佢買人有眼光,去過唔同聯賽,但佢咁後生 ...

但係最熱仍然係法蘭迪保亞 9/4, Unai Emery 次熱 4/1
回復 支持 反對

拖肥隊長

邊個係足球總監, 成為邊個係下任領隊, overmas 過檔較大, 形成 Frank de Boer 大熱

但如果西維爾足球總監過來, 就會搵南美/西班牙領隊
回復 支持 反對