香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: 爆炸拖肥糖
打印 上一主題 下一主題

愛華頓轉會討論區 2017-2018球季

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-8-30 17:44
我都係最喜歡老莫時代

過左老莫時代後,全隊的個份熱血拼勁已經再見唔到了,也缺少左people club個份對 ...

我比較鍾意馬仔個套多d。全力去攻,落後之後又可以熱血反勝,雖然熱血反輸輸膠波都唔少。
但隊波出盡奶力走上走落去攻,呢種熱血我更加鍾意。

講起以前呢,都不得不提老莫年代其中一樣有趣的野,就係卡希爾打前峰,有幾場波因為冇前鋒就打冇鋒陣。
雖然無鋒陣唔係話好成功,但呢D窮則變,變則通的野先係好領隊不可或缺的條件。
即使黎緊轉會窗之前都買唔到所謂TARGET MAN都唔係咩問題。大不了咪唔打高大前鋒雙翼齊飛。
我場場死守打4-3-2-1,前面放鴨鴨9跑,死球靠施古臣入罰球都冇問題。
最緊要係你肯變,唔好再諗著學人地車仔...諗下手頭上你有咩球員,製訂適合戰術就係禁簡單。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Carlson 發表於 2017-8-30 17:53
教練人選最好一定係Farve!

當年佢雖然唔係我 favour,但我當時都唔介意佢執教,因為佢係老資格的教練,也有頂級聯賽的執教經驗。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥領隊

wahton 發表於 2017-8-30 17:05
我最鐘意老莫時代

攻入一球然後鐵血防守到完場

RK帶左季幾
我淨係記得贏阿仙奴個場叫有返少少熱血感

DM就唔洗講
佢個戰術注定有呢種感覺
回復 支持 反對

拖肥隊長

【轉會SportsLight 】  馬德里體育會主席施倫素對於重召舊將迪亞高哥斯達加回巢表示樂觀。西班牙的媒體開始傳出,該車路士中鋒有可能先借往其他西班牙球會(例如拉斯彭馬斯),然後在明年一月歸隊。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2017-8-30 17:59
同感

有時都搞唔清楚係球隊定自己份熱血冇左

老莫時代時,有時球隊落後,然後球員會個個拼命反攻想追和,然後睇到球隊最後反勝個種喜悅就覺得好熱血好感動。

但現在落後時,球員仍然不溫不火,然後再左右前後倒下腳,真係睇到我爆晒粗,明明落後緊,點解可以踢到好似領先幾球咁的樣,完全唔似想追和,就算比佢地追和,球員就只想守到完場。以前老莫時代落後追到一球,球員係會心雄想反勝,依家好似和就已經萬事大吉咁,睇到火都黎。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

你地閙左兩日乜都夠喇 , 停呀
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華寶寶 發表於 2017-8-30 18:11
【轉會SportsLight 】  馬德里體育會主席施倫素對於重召舊將迪亞高哥斯達加回巢表示樂觀。西班牙的媒體開始 ...

借DC 呢單料,如果借足一季我還相信董事會會認真考慮,但如果借半季,我真係覺得可能性極低,尤其佢本身全個季前都無正式訓練,唔通借來幫佢操練咩?然後半季後又要再搵前鋒?
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥主席

Forever_Fan 發表於 2017-8-30 18:14
老莫時代時,有時球隊落後,然後球員會個個拼命反攻想追和,然後睇到球隊最後反勝個種喜悅就覺得好熱血好 ...

其實腦海中仲浮現好多場波, 但有D youtube冇片, 搵住兩段打下J先

“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

拖肥主席

James_Beatkit 發表於 2017-8-30 18:06
RK帶左季幾
我淨係記得贏阿仙奴個場叫有返少少熱血感

佢個戰術注定有呢種感覺-------

都要成班球員有咁既鬥志配合先做到
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-8-30 18:14
老莫時代時,有時球隊落後,然後球員會個個拼命反攻想追和,然後睇到球隊最後反勝個種喜悅就覺得好熱血好 ...

因為老莫年代大家球員之間都知自己波底冇其他人好,禁老莫就同佢地操體能操防守。
去到馬仔中期,你都仲會見到呢份信念的傳承係有留低,亦都有一定程度KEEP著禁操,因為馬仔個套有相似的理念係入面。
之但係去到馬仔後期,班人開始唔信尤其有幾場大敗同反輸之後...
去到高文呢個世代,大半球員已經走哂,新黎GE未感受到,舊有GE自己都唔知點好。
如果真係換領隊,無論你打主攻定主守,其中一個條件都要係一個帶到激情俾球隊的領隊黎。
回復 支持 反對