請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: James_Beatkit

2017-2018球季 英超#11 作客對水晶宮

1萬

拖肥球星

拖肥1878 發表於 2017-11-19 12:44
睇番場波,連水晶宮都可以㩒住我哋黎打,我哋中場完全去唔到波.....唉!

其實還是見到前場同中後場無乜連接,即係還是打唔到隊型,今場都多合埋眼踢上前的波
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2017-11-19 11:44
唔太難理解班主同管理層諗法,班主本身都係生意人,自己都有盤生意係身。
佢係去到RK俾炒之前一兩場先入 ...

你無講錯,市場得爛橙,我都唔介意安斯帶到季尾,只要唔降班,但moshiri 應該唔想冒險,由佢當初想搵大sam開始,明顯佢對安斯留到級係有保留
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復

拖肥隊長

噚晚場波執到一分有點幸運,第一球12碼可判可不判,第二球人地送禮,加上尼亞斯把握好。至於對面個兩球都係入得漂亮。第一球執雞你話幸運?但扭到空晒射中門被擋出也可以說是不幸運。

成場波,控球率低,因為根本控唔定個波,傳唔到。好多時一二腳便斷纜,又或者被對方逼得太緊,傳唔到上前,便傳回後防大腳斬上去,然後又失了控球權,重複又重複。

控球率低絕對不代表有問題,前提是你要有高效率的轉守為攻能力。也是說長傳到位,前線能接應到,噚晚便係後防、守門員亂咁斬上去,比返個波人。完全無計。以前有巴利可以做到這工作,今時今日,老實講陣中只有朗尼可以做到,但佢不會甘心打巴利個位。

今場安斯禾夫排陣有兩個失誤,第一出了師奶及洛克文打正選,前者繼繼魂遊,面對面都可以交失波,後者唔知係咪客場有點怕,唔敢去,守亦幫唔到後面的拜恩斯,搞到兩球失波對方都係由靠左邊策動。(你睇另一邊,ZAHA拎到波想高速打反擊,連濃可以同佢跑返段,追理閘埋個波仲得,便可知拜恩斯可能幾想連濃打左…)
第二,上半場明顯成條中場線縮得太後,可能怕對方的高速,及自己後防的龜速,但係縮得太後,中場前線隔得太開,亦造成造波根本造唔到上前的原因。

下半場,安斯都即換人,幾果斷解決上述兩個問題,零失波,但同時零入波。因為進攻方式單調,兩翼依舊無供應,中場組織混亂。本來係要靠施格臣做這工作,但他真係至今仍支找到狀態,或者唔太清楚自己係陣中要做乜。妤多球殺上場,帶波俾波個個竟然係基爾,COME ON,施格臣你在何方??

今場波有一個亮點,係KENNY,佢係右面基本上可封殺ZAHA的威脅,ZAHA幾球要單對單過去,記憶中都係過唔到。失第二球你可以話佢包唔切,但我更覺得係對方球傳中波靚到咁先應一讚再讚。進攻上,人地前線強,後防經常被壓,好難有機會上前,但KENNY都有一球靜橫傳,俾多啲時間佢,應能坐穩右閘位罝,直至高文打返FIT都不用太擔心。要擔心,始終係左路的拜恩斯,他老人家孤掌難鳴啊…

領隊方面,老實,暫時的人選都唔講得上係有好大的說服力。季中要搵人,一向困難,暫時睇呢兩場波,安斯禾夫即使有若干問題,但至少睇到佢應有能力替球隊護級。

倒不如做到季尾,屆時更多時間考慮,更多選擇,下季再戰吧…
回復

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2017-11-19 11:28
EVERTON ready offer third bid 12M for Marco Silva

班主選領隊真係要好謹慎,朗奴高文已經賠一筆去挖角,英超前列領隊的年薪,再花成億鎊擴軍,點知係爛橙,炒佢又賠一筆,乜我地球會咁有錢?

依家 silva 又話賠千二萬,跟住又傳話一月準備7千萬比佢買人,4百萬年薪,如果 silva 又係爛橙,我地重有幾多錢可以賠?恐怕球會破產都唔掂,我地班主其實係英超的班主中都唔算最有錢個班人,其實紐卡素和新特蘭班主都係有錢人來的,唔比moshiri 差,但有錢也不代表好成績,佢地以前都試過連續委任錯領隊,丟左好多錢去買水貨,最後都要降班。所以選領隊真係要慎之又慎。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復

拖肥球星

24cheung 發表於 2017-11-18 23:39
首先拜恩斯太慢比人出到個靚波

年紀大,轉數慢。無計。
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復

拖肥球星

barker 發表於 2017-11-19 01:22
Marco Silva 一直都係 Moshiri NO.1 心頭好

Moshiri太過急功近利了。
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復

拖肥隊長

laukarwing 發表於 2017-11-19 17:00
年紀大,轉數慢。無計。

所以Jan 都要買個正選左閘
回復

1萬

拖肥球星

Arteta 發表於 2017-11-19 17:36
所以Jan 都要買個正選左閘

買一個正選左閘兼中堅,係拜恩斯出場時可以打下中堅,另外加返garbutt落一隊,如果掂就比機會佢,如果唔得夏天就讓佢轉會吧,24歲也無謂拖累佢發展。
回復

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-11-19 16:50
班主選領隊真係要好謹慎,朗奴高文已經賠一筆去挖角,英超前列領隊的年薪,再花成億鎊擴軍,點知係爛橙, ...

breaking news : walford reject new EVERTON third bid for Marco Silva
回復

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2017-11-19 18:34
breaking news : walford reject new EVERTON third bid for Marco Silva

人地班主有錢過moshiri,點會貪你嗰千二萬丫,有錢佬來講為啖氣和面子比錢更重要。
回復