香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Fuko~
打印 上一主題 下一主題

(朗奴高文再見)下任領隊人選和後遺症

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2017-10-24 14:36
條木契最廢係根本唔清楚自己有乜野牌去打乜野GAME

防守上三個中堅都唔係上腳用波型...( 唔同史東斯).... ...

好簡單, 433搞掂

基爺單防
KLAASSEN / TD打BOX TO BOX
SIGGY正攻中
米拉右翼 SANDRO左翼
DCL中鋒

咁樣已經好EASY, 等COLEMAN同BOLASIE出番個陣更完整, 唔明RK搞352 343做咩.  熱身賽都知大威今季死梗都仲要打3中堅

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2017-10-24 14:44
其實當日盧卡古O係度....我地D 踢法都唔係好......前邊靠條大木柱去衝擊.....一路都知非長久之計黎..... ...

YES, 所以我先認為賣盧卡古可以, 先買基奧特係最重要.

單打獨鬥基奧特肯定唔係盧生個皮, 不過基奧特既配合, 現位同傳送組織, 打團隊基奧特都係優勝.

OKAY, RK你要以整體戰為主攻方針, 從你開始斟施格臣同買左KLAASSEN都已經睇得出, 但係你買唔到識得同你打組織戰又可以柱躉既基奧特你死得.

而RK買左個D人打唔出水準亦正正最核心個箭頭唔係度, 佢左擺右擺左試右試都打唔到想要既進攻而浪費哂佢新買返黎既人.

點解基奧特同DC大家都認為又勁又岩用, 係因為入到波之餘亦都可以做波較炮

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-10-24 15:22
Koeman's backroom staff - containing his brother Erwin, fitness coach Jan Kluitenberg and goalkeepin ...

PK....PATRICK LODEWIJKS走埋....呢個管理層可否挽留?

回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2017-10-24 15:18
有朋友話杜曹如果執教愛華頓會比朗奴高文死得仲快

Tuchel, meanwhile, is a coach that believes in fluidity. With Dortmund his side line up in an incredibly fluid 4-1-4-1. When they don’t have the ball, Dortmund retreat into a solid defensive shape but with the ball, they expand and become open – central players split wide, wide players drift central, and just Julian Weigl holds a firm position in a central zone. The central axis Tuchel’s wheel spins around.

Tactics
Tuchel’s tactics revolve around passing and fast movement both on and off the ball. Everyone is encouraged to play, even the centre-backs regularly push up into midfield zones, allowing the team to stay as compact as possible and always have numerical superiority.

Using passing triangles to penetrate the opponent’s defensive lines, Dortmund also overload one side of the pitch to not only create a numerical superiority but also open up the switch-of-play to a free man on the opposite flank. It’s extremely Guardiola-esque as his side even press-and-harry much as Pep’s Barcelona and Bayern did (you can see why the Catalan wanted Tuchel to succeed him in Munich).

我對杜曹都唔熟, 都係搵下文, 基本上:

1) 陣型打4141/433單防中(岩哂基爺同舒拉, 唔駛佢做咁多野)
2) 側擊為主, 2個攻中/CM會稍稍偏向側少少同翼鋒閘位打配合(未至於變左翼, 你應該明我講咩), 我理解多以3打2咁打
3) 主要打地波快速短傳, 類似哥迪奧拿個種三角傳送撕破對方防線(施格臣 / KLAASSEN / TD 可能岩用)
4) 2隻翼係INSIDE FORWARD, 係半翼半鋒內切既, 不是LENNON個種(合米拉同LOOKMAN口味, SANDRO打左都可以)
5) 比較特別少少WEAK SIDE一定有一個人可以快速轉邊打ISOLATION之類(我地冇呢種球員)
6) 需要較好體能打速度同壓迫
7) 我會比較擔心係佢鐘意推高防線
8) 我理解佢唔會要求球員企死一個位置, 要不停走位, 對於球員對唔同位置既適應性有一定要求

回復 支持 反對

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-10-24 15:55
開季咁耐唔洗教練Pickford都有唔少實戰經驗

唔係唔係, 呢個教練黎左ROBLES真係進步左, 係好明顯, 所以我對佢有印象.  而且佢真係職業生涯有些少名氣, 底子唔差.

回復 支持 反對

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-10-24 15:59
冇錯,
應該係會暫時最攻守平衡既一個陣
SANDRO唔得既可以用VLASIC/LOOKMAN

死JAMES換左個SIGNATURE佢啦

回復 支持 反對

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-10-24 16:28
佢上左機未架?
未離開利市我唔換住架
我驚D黑氣未走

比D時間人地清番個LOCKER比NIASSE啦, 人都走左唔好咁HARSH好冇

回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2017-10-24 17:11
咁杜曹同利狗高普有乜分別 ?

為左你我又睇下文:

雜誌442比杜曹以下評價:

https://www.fourfourtwo.com/feat ... tronger-after-klopp

從戰術點睇:

2. A tactical mix of Klopp and Guardiola
Spurs just couldn't cope with it – and all but one of the teams in the Bundesliga can't either
Tuchel has made subtle tactical alterations since taking over. A huge admirer of Pep Guardiola, he has given Dortmund a heady mix of the possession-based domination of Pep, while retaining elements of Klopp's full-throttle football.
Dortmund's success against Spurs came on the back of a home leg when they had 63% possession and produced 19 shots to Tottenham's three. They are often content to pass the ball around neatly in midfield and wait for an opening. But when they spot an opening and attack, they attack at breakneck speed.

我理解大約意思係佢將高普既壓迫戰同速度戰, 再加上光頭佬既短傳打法揉合一齊, 而演變成一種具壓迫性, 快速傳球同控球兼備既戰術.  該雜誌認為從贏熱刺一場中奧巴美陽, 米希達恩同MARCO REUS既表現係杜曹帶領下比高普發揮得更好.

我係搵唔到杜曹同高普之間既比較文章, 或者你去睇下利狗同當時杜曹既多仔YOUTUBE片自行比較.

基本上我睇左幾篇都係話杜曹係進攻上完爆高普, 不過防守上我就搵唔到.

回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2017-10-24 20:01
多蒙特2度拎德甲冠軍.....呢d 梗定係功力.....正如大家唔可以話雲里亞李吹大左....有d 野....冠軍 ...

寶寶兄, 杜曹係冇帶領多蒙特贏德甲冠軍, 只係2次入德國杯決賽, 1次12碼輸拜仁, 1次捧杯

前季歐霸8強 5:1 大炒熱刺, 4強 5:4僅敗利狗.....
上季歐聯入8強, 6:3輸左比如日方中既摩納哥.....

其實以成績黎講, 對多蒙特球迷而言應該係失敗中既失敗(我相信除左贏唔到德甲冠軍之外, 係明顯比拜仁拋離左), 但係對我黎講呢個成績表比我地對上3個教頭已經靚十幾條街.  呢個TRACK RECORD都叫唔好, 我真係唔知咩叫教頭.

對於杜曹到底係多蒙特成功定失敗, 視乎企係邊個觀點同角度以及身份.

PS: 我理得你場場11個人唔同又好, 打9斬定打巴塞皇馬風格, 定係打你杜曹套高壓迫快速傳球打法, 總之你有成績我就撐你.

回復 支持 反對

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2017-10-25 16:36
我覺得杜曹季初比季中來好姐,都係一個適應性的問題,我地始終護緊級。

我覺得而家換係OK既, 先打得9場我當比安斯搞2場, 無論係邊個黎都好都仲有3/4賽季比佢...問題唔大既.

如果打左20場25場呢D先叫神仙都難救....而家同第7找卡數先差個6分, 係個排位難睇姐, 都唔駛將護級放到咁大既

唔理老莫又好杜曹又好(當然我個人PREFER杜曹多少少), 最緊要幫到手帶隊波出走迷失.  我唔認為係人腳上或者實力上收購上出問題, 而係隊波迷失左方向.

回復 支持 反對