香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: witzz
打印 上一主題 下一主題

新領隊人選

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2016-4-25 08:25
Manuel Pellegrini, Frank de Boer and Ronald Koeman are all on a list of potential successors to the  ...

即係話一陣香港時間下午會有 update 消息
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2016-4-25 11:18
即係話一陣香港時間下午會有 update 消息

我覺得標叔叔還是會讓馬仔教到季尾,但下次主場球迷應該會好嘈
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

車路士暫代領隊希丁克說:「英超球迷不喜歡慢的節奏,他們喜歡球員直接進攻爭取埋門。英超球迷更喜歡見到皮球在禁區內,場面更加直接刺激。」

「英超足球文化就是這樣,如果領隊想改變這種風格,球迷及公眾不會接受。大家都喜歡悅目的球隊,對於足球充滿激情。速度、戰鬥,這才是英格蘭足球的風格。有一次在荷蘭我和友人談及比賽,我們說比賽佔了65至70%控球,對手只會看入球數字是多少,大家不應該過份迷戀控球率。大家都想控制皮球,但當你控球時你會做什麼?你會慢慢保持打法推進,還是盡快尋找方法進攻?我是後者。」希丁克說。

我幾喜歡希汀克的說法 "大家不應該過份迷戀控球率",可惜暫時傳聞的下任領隊無佢份,馬仔應該係前者:慢慢保持打法推進,但往往老鼠拉龜,不斷倒腳,然後失波比人反擊,"盡快尋找方法進攻"才是應該做的事情。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2016-4-25 12:14
車路士暫代領隊希丁克說:「英超球迷不喜歡慢的節奏,他們喜歡球員直接進攻爭取埋門。英超球迷更喜歡見到皮 ...

呢PART我同意啊...我地失波多的其中一個原因係後衛上腳太多。
後衛始終主要職責係防守,進攻大腳交上去俾班中場同你控波先正確。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

其實真係唔差左等多幾場...如果想多D選擇,甚至可以等歐國杯完。
到時D國家隊真係任揀都得。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2016-4-25 14:23
其實真係唔差左等多幾場...如果想多D選擇,甚至可以等歐國杯完。
到時D國家隊真係任揀都得。 ...

執教國家隊和球會我覺得幾唔同,識教國家隊唔代表球會會好,所以用國家隊教頭,我唔係咁睇好,而且今季我地隊要大執,有好多球員離隊,等歐國杯後才組軍,我覺得有些遲了。

另外失波多固然有後衛上腳的原因,但更多時是中前場球員係中前場老鼠拉龜,找唔到方法進攻,於是就不斷前後左右倒腳,最後傳失或被對方逼甩,最終被對方打快速反擊失波。所以我真係好欣賞希汀克個句"盡快尋找方法進攻"。

我地今季控球率好但輸波的賽事都唔少,因此個句"大家不應該過份迷戀控球率"真的有深切的感受。如果唔係因為希汀克年紀大,希汀克其實係幾好的選擇。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

everton twitter : 傳球會剛剛出左 statement ( club statement regarding the mutual termination of manager Roberto Martinez contract )
回復 支持 反對

拖肥主席

聽講有賭波公司將柏歷堅尼封了盤??
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2016-4-25 17:00

唔通工程師真係接手
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2016-4-25 17:00

柏歷堅尼賠率最熱
http://www.oddschecker.com/footb ... t-permanent-manager
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對