香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 3785|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

總算護級成功

1萬

拖肥球星

樓主
有8個一隊球員約滿,包括隊長和TD,米拿應該決定離隊,其他應該都趁機全部放走,再慎重重建球隊,隊長年紀已經不足以應付英超了,TD實力見底,重組要以買入年輕球員為主,不要只追求名氣,實用性為主。前邊要買球員不是今年的事,但前邊價錢合理又有實力的並不易搵,總之睇餸食飯,由於愛隊仍處於違反聯賽盈利能力和可持續性規則的行為,不說有機會扣分懲罰,球會持續財政虧損必須扭轉,今季自然要勒住褲頭,估計轉會市場亦只能精打細算。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

沙發
24cheung 發表於 2023-5-30 22:35
其實已兩季冇咩點使錢,咁都攪唔掂盤數。人哋曼城年年使過憶就一啲事都冇 ...

但愛華頓已經連續五年虧損,一日愛隊未能扭轉這個情形,一日都好難有錢買人,首先一定要縮細整隊人數,而且要重整薪酬架構,太高人工又沒有相稱表現的球員儘量賣走或約滿不再續約。並提升二隊球員到一隊歷練,老莫年代咁少錢都打得好除左老莫買入好多平靚正球員外,青訓表現好到讓佢可以好多年零轉會費都頂得住,可以用賣一個主力換三個好球員返來,越打越強,現時情況不是已經比當年更好嗎?
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

板凳
【Now Sports】以後唔再稱呼莫耶斯做「莫天才」,講到尾係帶有貶意。今次揚威歐洲,盡洗當年領軍曼聯失敗所帶嚟嘅長久屈辱,同一切不快切割。家陣,佢已經係韋斯咸傳奇!

莫耶斯當年因為執教愛華頓頭頭是道,曾經率拖肥得第4名參戰歐聯(外圍賽落敗),直到今時今日仲係愛華頓歷來喺英超嘅最高排名。10年前費格遜退休,莫耶斯獲欽點成為接班人執教曼聯,以為一登龍門點知係噩夢開始,諷刺係當紅魔喺4月輸俾佢嘅舊「愛」拖肥,成為佢失飯碗嘅催命符。

對佢嚟講,最屈辱未必係宿敵利物浦球迷嘲諷佢為football genius,而係當會方決定痛下殺手,佢蒙在鼓裡,仲四周圍搵人加盟諗住為新一季組軍,最終淪為笑柄。喺曼聯經歷黑暗9個月後,一直孭住教曼聯唔掂嘅名聲,一個惡名,喺球壇浮浮沉沉,之後俾皇家蘇斯達炒魷、教新特蘭搞到降班,及至喺韋斯咸「又出又入」,捱咗多年,終於有起色。

前季佢領軍得到第6名,上季更殺入歐霸盃4強;以鎚仔幫嘅兵力,再次分心應付聯賽同盃賽當然唔容易,結果護級成功之餘,仲得到球會超過半世紀嘅首個歐洲錦標,即使係所謂「第三盃賽」,一啲都唔簡單。

「我唔會為呢啲前塵往事困擾。」莫耶斯好耐之前講過呢句話,係咪口不對心,唔知,只知佢苦盡甘來,單係今次功績夠佢爬番起身。以後仲有人稱呼佢做「天才」嗎?就算有,應該會係帶褒義嘅由衷之言。

咁多年過去,老莫終於拿到一個歐洲冠軍,下季又能升呢打歐霸,韋斯咸霉左咁多年,呢幾年係老莫帶領下終於吐氣揚眉,但愛隊過去十幾年都係不斷換領隊和護級中渡過,球會係英超最好的成績還是老莫帶領下的時間,莫財之下打出燒鵝的味道,我一直希望睇如果有錢的老莫係愛華頓會點,可惜十幾年都緣慳一面。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對