請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wahton

星期日扑錘

拖肥隊長

我想綜合去指出幾點︰

首先,我知我地呢度有好多師兄都仍然好推崇莫耶斯,作為我地近30 年服務最長O既領隊,我對莫耶斯都係充滿尊敬。之但係今時已不同往日,莫耶斯已經唔再係愛華頓領隊,希望大家將焦點放返落愛華頓上 ----> 針對愛華頓好與壞去討論,我覺得至係球迷應有O既心態。而對於莫耶斯能夠O係韋斯咸打到一片天,我個人都替佢高興。

其次,我唔明白大家點解會質疑安察洛提O既執教能力。一個能長期教歐洲頂級 (至少一級) 球隊O既教練,且好少同球員鬧僵O既領隊,我地點都應該比多D 信心。當然世上無一個領隊係可以百戰百勝,而且亦都一定會有優點缺點.....安帥暫時睇....我覺得佢至少獲得球員信任,同時佢亦見到隊波有咩不足,但大家心裡應該有數,就算愛華頓呢刻擺哥迪奧拿落黎....球隊質素不足呢個問題始終要時間解決。針對球隊中場O既運轉力不足呢個問題,其實引入阿倫同杜可利已經係好針對性....有點可惜係兩人今季都先後受傷.....影響左球隊發揮同穩定性。呢兩位半工兵型球員....只要下季狀態能夠保持.....中後場個屏障仍然係可以O既。------> 下屆關鍵位就係安帥最近提出O既問題所在-----> 球隊踢唔出漂亮足球.....大家都知漂亮足球最簡單就係做到一D 流暢組織同進攻。
為何愛華頓今屆踢落仍然總係慕氣沉沉?我會話....我地特別係中堅位幾個球員今屆好多時都好唔夠膽去放波....堅尼交米拿, 米拿交葛菲, 葛菲交賀基治.....左傳右右傳左....之後派膠....英超D 體力化球隊....往往就係知我地D 中堅猶疑不決.....拎住個波下下諗地波交比中場....但D 中場又成日比人封左位....所以D 波最終局甩.我唔係話想D 中堅有波就大腳求其放上前....但事實上好似葛菲今場助攻比DCL 入波.....只要D 中堅放膽推前幾碼帶生個波.....再選擇D 唔太例牌O既傳送....我地D 進攻至會有奇效。大家再睇埋今場阿倫上半場有一兩下中路推波突破.....湯戴有幾下突然長傳.....呢D 波完全係將體力壓迫我地O既對手殺個措手不及.......大家都知我地最缺乏D 快速推波突破型球員........如果對手整條防線O係自已後防十幾破報防.....中場又壓住我地中圈位唔比我地慢慢組織....我地D 波最終只能撥去左右邊O係側邊上......咁人地防守就會相對上容易.....。呢個正好解釋點解我地今屆對住D 中下游波硬係咬唔入.....其實我地係可以打多D 簡單直接足球....但偏偏就係個個都上晒頭......一味想猜猜猜....。

點都好,今場3分得來不易......我當然希望球隊打到歐洲賽.....雖然歐霸唔係我想見O既....不過呢一步對球隊仍然好重要。
宜家傳O既阿古路, 古天奴.....雖然機會我相信唔大,但佢地如果打返7成高峰水準....我覺得都有作用.....

回復 支持 反對

拖肥主席

愛華戰士 發表於 2021-5-10 11:29
我想綜合去指出幾點︰

首先,我知我地呢度有好多師兄都仍然好推崇莫耶斯,作為我地近30 年服務最長O既 ...

同意,當時炒馬高施華時,小弟都撐老莫返黎教,但既然球隊作出左決定,亦冇必要成日回頭望。

支持安帥繼續留效。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2021-5-10 11:29
我想綜合去指出幾點︰

首先,我知我地呢度有好多師兄都仍然好推崇莫耶斯,作為我地近30 年服務最長O既 ...

所以我會覺得今夏重點收購會係
RB=WF>CB=AMF>GK=CM
回復 支持 反對

拖肥隊長

執一隊,尤其係朗奴高文之亂後的愛華頓,真係唔係一年半載的事。

季初我講過,其實今季買人真係好對症下藥,故最怕係傷兵問題,因為後備兵源真係唔同一個LEVEL。結果,真係輪住傷。艾倫、占士、杜古希三個中場同時出的場次真係一隻手都數得晒。

下季右路係重點收購,右中右閘都缺。另外一個可帶波推進、策劃型中場及一個HOLD波的中場。有機會左閘左中有機會都應搞搞。中堅位…賀基治覺得有啲跟唔上,堅尼米拿不穩定,也可諗諗一個替代人選。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2021-5-10 12:45

暫時覺得前鋒和右閘和攻中,高文年齡大了,正選打咁多場無可能,速度也不及當打之時,後備的又無乜邊個係正宗右閘,表現也不算好,其實要買一個跟高文輪換,後季高文就應該退居後備。前鋒唔在講,今季唔係鴨仔爆seed,我地仲係咪係上半版都成疑問,鴨仔受傷就好似無個識入波。攻中靠施格臣真係唔靠舖,喂波毒咩就無佢份,防守強咩又嫌佢單薄,幸好佢仲識射下罰球,但如果想爭前4,呢3個位都唔掂。另外下季繼續清人吧,伊禾比打極都無表現,Gbamin傷多過踢,戴夫都係一般,Bernard又係好似唔係咁適應英超,有價的就放吧。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2021-5-10 12:38
同意,當時炒馬高施華時,小弟都撐老莫返黎教,但既然球隊作出左決定,亦冇必要成日回頭望。

支持安帥繼 ...

我唸我地現時肯請,老莫都未必肯返。我都是贊成安帥留任,但主因係主帥成日變對球隊穩定性和改善表現唔係咁好。但我唔會盲目睇好安帥,我從來無懷疑佢無料,我稱佢為戰術大師也不為過,但係咪適合愛華頓係另一件事,佢教得太耐強隊了,對執教中游球隊佢需要喚醒一下記憶,尤其中游球隊的球員一般質素參差,正選和後備的能力有差距,這就需要因應球員能力調整戰術,這點我今季真係好多時對安帥的打法有些摸不著頭腦。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2021-5-10 12:45

門將傳緊施捷斯尼
回復 支持 反對

拖肥主席

我地而家最大問題係主攻, 反擊能力都欠奉

只能靠先入一粒, 然後等運到博守到完場

“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2021-5-10 16:53
我地而家最大問題係主攻, 反擊能力都欠奉

只能靠先入一粒, 然後等運到博守到完場

其實要打主攻,防守就要更加好,進攻球員先可以放心跑放心走位。而家條防線要死守,你見到唔係自爆,前四球隊都唔係話入就入。但當前面唔協防,後面班人就會出事...睇嚟呢個質素上問題,今季都要諗諗點搞
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

安察洛堤會同所有球員講最後四場聯賽一於當每一場係決賽的心態去打盡力而為
回復 支持 反對