香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker
打印 上一主題 下一主題

2015-2016 EPL 19 stoke city ( home )

拖肥球星

QQ
排陣好有問題啊!防守真系好差啊!冬季要做番D野啊! Martinez要動動腦筋啦!
不鸣则已!
回復 支持 反對

拖肥球星

evertonfan1986 發表於 2015-12-29 13:06
上半場 失波, 睇到 GALLOWAY 未有能力睇實 沙基利, 第一年打英超, 唔會怪佢
現在隊波, 防中係有問題, 好容 ...

巴利COVER唔到咁多, 去唔返第一季水準係事實, 除左經驗, 我睇唔出BESIC係邊方面會比BARRY差, 或者BESIC未READY英超賽場正選都話唔定, 但係輪換下都咁唔值得比佢上場?  咁買佢返黎做咩....

GIBSON都好得8899, 狀態可能都得7 8成, 又唔肯用.

KONE打到不知所謂, 心入面淨係識交比盧卡古, 一早比人睇穿左都唔識執生, DEL BOY成場冇腳好波...WELL個BENCH係冇翼, 夾硬換都叫OSMAN打得下, 又唔用.

BENCH簡直離譜, 4個MIDFIELDER, NO WINGER....反超3:2唔係馬天尼斯你調整過, 而只係靠球員個人發揮.  

反輸4:3完全係你臨場判斷嚴重失當, 領先3:2個陣DEL BOY / KONE是但一個咁差就好換BESIC打番雙防中, 你偏要繼續3前鋒 / 4-4-2 / 仲要尼史 干尼 盧卡古 DEL BOY BARKLEY一齊出係唔係痴撚左線.  你睇下曉士幾醒3:3即刻轉番4231

失頭3個波, 右邊出 右邊出 又係右邊出, GALLOWAY失位 失位 HOWARD再派膠, 呢D咁既經常性失波類型我睇到好悶.  進攻更加保持單調模式, DEL BOY斬 斬 斬, 做唔到OVERLAP, GALLOWAY駁腳ONLY左路已死, 干尼移入同盧卡古打撞牆配合千篇一律, 巴克利控球揾機會突破交波或者禁區頂遠射對方收窄封位即刻收皮.  淨係輸呢D組織性橫傳同死球+進攻SET單調MODE:

我夠膽講擺隊南華都夠數你馬天尼斯4:0

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥隊長

馬仔臨場調動不嬲都有問題, 密集賽期排陣又係有問題
我對非洲球員一向都覺得唔岩打複雜戰術, 本身佢地年青時冇咩有系統訓練, 如打D簡簡單單, 死衝死撞先岩佢地, 望下SONG 去巴塞就知, 現在寧願借出去都唔自已用
見KONE 拿完個波, 其實佢自已都唔知點做, 唔知點交, 有時直情死推, 下季最好唔好再用佢
現在隊隊都睇穿愛記防守問題, 只有馬仔一個唔知前線可以試下學下巴塞, 入D南美兵打地面戰. 防中搵個似 mascherano 個類型 , 打D高效爛仔波

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

evertonfan1986 發表於 2015-12-29 15:20
馬仔臨場調動不嬲都有問題, 密集賽期排陣又係有問題
我對非洲球員一向都覺得唔岩打複雜戰術, 本身佢地年青 ...

干尼馬仔愛將,我怕佢繼續用佢喎……
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

leonkit 發表於 2015-12-29 13:16
隊波要拎個平衡
如果要我睇番純高Q大棍 我都頂唔順
對面史篤城就完全轉哂型,要地波又有.. 高波雖然差左  ...

現代足球一直強調立體化,無可能只係高Q大棍,但亦無可能係咁控球在腳,呢種模式太著重球員質素,我真係唔太欣賞馬仔
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

而家唔係指責的時候, 冬季轉會窗重開, 一定要購入三至四名新兵對症下藥, 個 US takeover deal 唔該盡快的攪掂
回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2015-12-29 15:55
而家唔係指責的時候, 冬季轉會窗重開, 一定要購入三至四名新兵對症下藥, 個 US takeover deal 唔該盡快的攪 ...

新兵??  諗都唔好諗, 現有人腳留唔留到都成問題.  

就算比成隊巴塞馬仔搞, 一樣打到一盤散沙, 而家大部份係教頭人腳調動同戰術運用部署問題, 小部份個別球員問題而已.

DEL BOY唔識防守, 咪練佢囉.  中場中壓迫力唔夠配合唔夠好, 進攻唔夠立體化, 咪練囉...咩都唔練習唔提昇, 淨係識入TALENT YOUNGSTER, 淨係識提昇個人能力, BARKER你去教都得啦

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥隊長

就係馬仔太過放縱球員係場上自由度, 紀律性防守唔夠, 上年已經講左, 下下2邊睇心情決定回唔回防
今季輸太多2邊傳中波,
現在感覺打緊4222, 2個前鋒, 1個攻中 同 右翼, 所以左前鋒唔會回防, 右翼要打反擊, 所以又唔回防, 2閘要幫手助攻, 所以靠曬2 中堅頂住啦又睇下過往WIGAN 年代失球數字
12-13  -73
11-12  -62
10-11  -61
09-10  -79
而愛記尼4季失球都係40-45球
教埋愛記2季半, 真係覺得佢唔識教防守, 頭一季只係食到老莫尾水, 防守強度重健在, 之後慢慢步向WIGAN 失球數字之上
馬仔教左甘多年英超, 真係理念大過現實, 唔理球員係米可以 FULLFILL 到個系統度

回復 支持 反對

拖肥球星

evertonfan1986 發表於 2015-12-29 16:47
就係馬仔太過放縱球員係場上自由度, 紀律性防守唔夠, 上年已經講左, 下下2邊睇心情決定回唔回防
今季輸太多 ...

原來5年計劃係將愛華頓變成wigan...

咁千萬不要捧盃, 一捧盃就

回復 支持 反對

拖肥隊長

近年頭4失球數字, 只有利記去到50, 其他都大約40 或以下
即係平均失球1 或 以下
冇良好防守, 唔好諗可以入到頭四
回復 支持 反對