請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker

12-7-2020 7:00 pm 早場 vs wolves ( 作客 )

拖肥主席

ginger 發表於 2020-7-14 11:26
係,班後防拎住波好似炸彈咁.....都仲想短傳,根本完全做唔到波

我估領隊戰術黎......不過執行得唔好咁解....SOSAD

又唔見BIG DUNS帶O個時會咁, 有咩就大腳斬上去GA啦
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

拖肥隊長

wahton 發表於 2020-7-14 18:07
我估領隊戰術黎......不過執行得唔好咁解....SOSAD

又唔見BIG DUNS帶O個時會咁, 有咩就大腳斬上去GA啦 ...

趁剩低依三場練下兵好過啦
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2020-7-14 18:07

又唔見BIG DUNS帶O個時會咁, 有咩就大腳斬上去GA啦 ...

傳統英式係球員質素和中場能力有限的情形下是有用,但肥安應該想改變呢種打法,打更多的組織,但都係嗰句,限米煮限飯嘛
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2020-7-18 10:43
傳統英式係球員質素和中場能力有限的情形下是有用,但肥安應該想改變呢種打法,打更多的組織,但都係嗰句 ...

如果要為成績的話,打番5中場,我諗應該會比而家多幾分。
而家個做法就係夾硬迫班人打安76心中個套,
俾差不多十場波去FILTER走個批冇可能O岩打的球員同俾班O岩打的球員了解同熟習隊波之後的運作。
有好當然有唔好,評價呢家野都係要等到出年個季...睇吓重新執過GE愛隊可以去到咩高度。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2020-7-18 15:18
如果要為成績的話,打番5中場,我諗應該會比而家多幾分。
而家個做法就係夾硬迫班人打安76心中個套,
俾 ...

我地斟緊巴甲聖保羅門將 Lucas Perri , 賣走 pickford ?
回復 支持 反對

拖肥隊長

又打出一輪極頹O既表現,連帶李察利臣呢D 球員都踢到無晒雄心.....呢一刻,我認為真係唔好太責怪領隊或者某某球員......老問題係愛華頓的中場線係宜家英超20 隊裡面組織力最弱O既。

一隊波其實最緊要O既係攻守平衡.....雖然好老土....但無論我地幾討厭曼聯/ 利物浦/ 車仔/ 阿仙奴都好.....如果想隊波有進步.....多多少少我地要學下人地點解可以取得成功

以90年代曼聯為例︰費格遜慣用442 ....
龍門唔使特別講...
後防左至右.....比較好O既時代係艾雲, 布魯士, 巴里斯達, 加利尼維利 ----> 兩閘O既踢法似我地O既.....但曼聯呢兩個防守力比甸尼同高文都好....重點係較硬淨
2個中堅....當然係高大同硬.....係欠咁D 轉身速度........。
但曼聯用中場的統治力去克服對手......傑斯.....笠臣 (之後堅尼) ....史高斯...簡察斯基 ( 後斯碧咸).....非常聰明的中場用人....堅尼中場大掃....史高斯中長短打操控節奏.....兩隻快翼係純攻...........完全幫前鋒拉散對方守衛..... ( 當然仲有C 朗呢D 橫空出世)-----> 重要係中場4人踢法都有個人特點
防中要硬淨同鐵血....做到後防線屏障.....同時可以為其他中場做支援
攻中史高斯....準確傳送.....仲有攞命遠射
左翼不斷落底.....同埋源源為前鋒餵餅
右翼更加唔使講....簡察斯基半個前鋒....之後碧咸屈傳中...C 朗就打晒....

我地不厭其煩再睇下我地隊中場
一個硬淨防中.....-------> 好抱歉....我地無呢類球員.....
一個控制中場的攻中......你問我施格臣得唔得....好抱歉....施格臣踢法上只係能夠匿O係前鋒後面.....要靠中場隊友或者前鋒迫搶拎到波後作射門的攻擊球員。
賓納特得唔得?----> 唔得....枯勿論賓納特狀態唔得....賓納特屬特然盤扭型球員....只係可以O係小空間中保持控球......但實際上唔屬於一個可以為隊友提供好高質傳送O既中場.....-----> 我終於都明白點解佢踢唔到國家隊....因為佢同古天奴呢類球員水平相差太遠....
高美斯勉強只能算係駁腳型....比唔到KEY PASS 同無遠射
湯戴維斯....唔知點形容....講勤力有餘....但只係7,8 折版的高美斯
伊禾比....大家諗下佢同傑斯有乜分別?----> 個人突破力低....傳中能力弱.....你問.我.....我覺得佢連迪比都比唔上。
禾確特....其實踢法上可以仿效簡察斯基....可以踢簡單D ....但佢傷患太多.....根本無辦法保持到勇態....

甩頭甩骨的中場.....根本搵邊個領隊教都唔惦。
如果我係領隊....防中需要搵一個像宜家曼聯馬迪......( 領我想起老將巴利) 一個位置感高....爛打....出腳準的防中
攻中....我聽聞J 洛無乜興趣黎.....其實古天奴一定啱用.....( 但估計佢都唔會肯黎) ....拿波理的ALLEN 踢法上係控球上腳型....勉強我覺得係啱用。
#### 如果唔能夠改到中場中2個位置....下年隊波都唔會有咩可能踢到好成績.....

左右翼.....可以的話都要換晒

前鋒簡東拿屈高效......配曉士....勤力執雞型...( 到後來高爾配約基....後備蘇斯克查).....到朗尼...迪維斯呢D 高質前鋒
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2020-7-20 11:38
又打出一輪極頹O既表現,連帶李察利臣呢D 球員都踢到無晒雄心.....呢一刻,我認為真係唔好太責怪領隊或者某 ...

打442的話,仲要平排的話,我諗唔駛分攻中同防中...
望返當年費SIR的曼聯,中場係卡域克同史高斯,兩個雖然都係偏防守,但能力都好平均。
又即係我一直都講GE全能中場中...另外,兩隻翼再逐D執一執就應該有希望
回復 支持 反對

拖肥隊長

愛華戰士 發表於 2020-7-20 11:38
又打出一輪極頹O既表現,連帶李察利臣呢D 球員都踢到無晒雄心.....呢一刻,我認為真係唔好太責怪領隊或者某 ...

其實同以前冇得比,以前442係主流,而家基本上打4中場搶中場一定蝕底
回復 支持 反對

拖肥球星

ginger 發表於 2020-7-20 14:39
其實同以前冇得比,以前442係主流,而家基本上打4中場搶中場一定蝕底

雖然我地打442,但實際上李察利臣在前場迫搶後會回中場幫手,只留DCL一個在前面。我認同中場中兩個唔夠硬朗,被人反擊要第一時間截停對方,要懂不取牌的犯規;另外,進攻時中前場球員走動太少,中場中又唔敢壓上去幫手拉空位,個個企係個位等比波,所以打落中場好似好辛苦,一斷就奶野嘅情況時有發生。
回復 支持 反對

拖肥球星

如果講進步,睇左Southampton近兩場波,中場獲特包斯在截波方面進步不少,懂得犯唔攞牌嘅犯規,截停對方攻勢,希望TD借鏡。
回復 支持 反對