請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing

19/20 EPL 06 Sheffield United ( Home ) Saturday

1萬

拖肥球星

evertonarteta10 發表於 2019-9-23 09:45
摩佬..........

如果佢肯帶一隊無歐洲賽的非豪門球會,佢今季都落左班啦。我覺得佢的底線係有歐洲賽的球會兼有一大舊錢俾佢買人 (我唔認為今季我地羅到歐賽資格)。而且佢的泊大巴戰術係我地呢班跑又跑唔郁,防守又漏哂風的球員是否能夠演繹得到? 我就無乜信心。
回復 支持 反對

拖肥隊長

比較合理選擇其實真係雲尼亞里,肥賓唔係唔好,不過始終教過猁真係好難接受。摩佬就不了....根本唔岩風格
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

其實都係上年同一問題就係解決問題太慢。舒拉同施古臣太慢,舒拉就話迫著用je, 施古臣明明冇態到起腳波都難就應該用第二個啦
回復 支持 反對

拖肥預備組

同意 施格臣真係冇態 不過攻中尼個位有冇替補
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實施格臣個位同前鋒無乜分別,佢中場做唔到連系作用,所以其實簡單D 三個前鋒放佢是但一個位反而仲好。

中場中路如果做攻中其實可以搵賓納特試下。
回復 支持 反對

拖肥主席

大sam最穩陣,無進步唔緊要,咪驚嚇同就住駛就夠
Paul Tierney and VAR referee Chris Kavanagh are piece of shits
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-9-23 14:31
其實施格臣個位同前鋒無乜分別,佢中場做唔到連系作用,所以其實簡單D 三個前鋒放佢是但一個位反而仲好。

...

退一步你都應該用伊禾比啦...再唔係你玩雙塔放隻鴨一齊頂波
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實呢個領隊搞咁耐我都仲未搞清楚佢究竟想打一個咩陣出黎。
OK,上年數據話我地知,首席射手係左或右前鋒李察利臣,同埋收在中鋒後邊的輔鋒施格臣。兩個都好似係入13球。
好!我的理解係呢條友鐘意擺一個4231 陣,雙閘傾向攻到對方底線;雙防中傾向收O係自已中圈線附近做填位同左向交差式比波。舊年基耶活動範圍較大,所以可以帶到空位比中場中路....再配合後期加入的高美斯,所以踢來還有點生氣)
所以往年成個進攻套路就係靠兩個左右中場 (李察利臣 帶波入中路.....而紙版中鋒就做一D 軒制) ;施格臣有李察利臣帶出空位下也有點空間去做SHOOTING。
          XXX
XXX    XXX  XXX
     XXX    XXX
XXX                XXX
       XXX XXX
今屆問題黎......無基耶,中場中跟已少左空間....無埋高美斯做控場;中場中路舒拉達連踢法純被動;戴夫踢法偏向只搶截。
進攻上....究竟誰打中鋒?( 不離DCL 同KEAN) ----> 如果領隊希望呢個中鋒位球員負責入球.....攻中一定要一個懂得餵餅型中場。---> 一定唔會係施格臣。
OK 領隊覺得李察利臣無論左前或右前都可勝任,......但關鍵係究竟邊一個位置至係最適合李察利臣發揮?----> 睇左幾場...李察利臣純以踢法講踢左前應該較理想,因為可直接移入中路攻門....;但感覺上佢暫時打左路同甸尼無乜配合....變相就浪費左甸尼個助攻力......反而出賓特尼個互動會較佳.....進攻亦較流暢;但李察利臣放右路.....其實佢暫時算打得幾好.....但相對上佢在右路無乜直接攻門機會....所以如何配置左右兩邊攻擊球員係要取捨。
事實上伊禾比同禾確特.....究竟一左一右咁出得唔得?

基於兩個防中都有傷....如果要以現時陣容去擺,我覺得不如咁試下︰

KEAN
伊禾比      李察利臣      禾確特
           湯戴維斯
                        戴夫
甸尼      堅尼   米拿       高文
# 戴夫主要做中場掃場;有波就先交比懂現身的湯戴維斯。湯戴維斯有時可以比到一腳直傳....咁伊禾比同禾確特可專心殺入底線....
如果放呢個陣....咁甸尼同高文唔需要谷得太前,.....中圈線附近搭任踢就OK......咁樣我覺得個攻守平衡會較合理。
當然咁踢要禾確特同伊禾比都多D 落黎防守。變相高大同甸尼可以幫手收埋D 中間去協助戴夫去加強追截。

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

toffeeweb 發表於 2019-9-23 13:53
同意 施格臣真係冇態 不過攻中尼個位有冇替補

借走 Dowell 咪柒羅
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2019-9-23 18:11
借走 Dowell 咪柒羅

其實有tom仔ge...不過,我會用伊禾比同賓納特多d
回復 支持 反對