香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 24694|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

主場對李斯特城 1/1/2019 20:30

拖肥球星

樓主
希望再贏多一次。
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復

拖肥隊長

愛華戰士 發表於 2019-1-3 16:18
領隊需要了解球員特性,優點缺點至進行配置.....
杜遜係一個介乎射手與中鋒之間的箭頭.....感覺上不可以用 ...

欣賞師兄認真分析,不過講真,用得冰島神好難打雙箭頭,除非主場對弱隊,同埋以而家隊波唔用基耶基本上一定場場中出比人入4,5球。其實最大問題係前面完全冇默契個個企住黎踢,真心覺得隊波材料唔差,講真拍落阿記到睇人腳我地完全唔輸蝕,爭的係進攻的默契。
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-2 11:43
以事論事,一場主場比賽踢到無神無氣,攻不銳守不穩,在我立場....單憑呢一點....已經有理由話呢個馬高施華 ...

Well done. 中肯的文章。
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2019-1-4 13:43
會唔會想起基佬特呢類中鋒 ?

就係呢類, 基奧特, DIEGO COSTA, MAY BE ANDRE SILVA......

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-4 13:29
BAKER 兄....其實點換點咁搵人替換....除左龍門之外....呢個做法未必可以改善到整隊波的表現

我唔太清楚 ...

其實而家都唔興打落底傳中, 433同4231而家都變左2翼要CUT IN入去, 斬波都係比隻閘去搞.  特別英超冇HARRY KANE 盧卡古呢D大舊佬更加冇得玩.

卡雲尼, 伊巴點解值錢, 人地唔識打柱躉咩?  但係人地用對腳入波........

好簡單, 你諗下擺馬里奧高美斯落我地度會係點, 咁咪明囉

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2019-1-4 13:43

BRANDS唔會諗超過25 26歲既球員......

回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-4 13:48
同意基耶宜家O係愛隊係一個雙面刃黎.....

論防務工作....全隊以基耶排第一....但問題係基耶的位置感問題 ...

yes, 非常獨到, 亦因此為何自從MS同BRANDS黎到球會後, 收購防中既消息越黎越多, 仲要比翼鋒中鋒仲要多, 正正就係咁解.

我地隊波並唔係入唔到波, 個問題就正正係創造機會同效率問題.  基爺絕對係好球員, 非常專業, 如要打上更高位置或者挑戰列強, 就需要更全面既球員.

我成日諗就係如果(只係如果)AG搭TORREIRA, 加埋BERNARD攻中就真係開心到飛起.  而家基爺攞波, 只要封線就好自然變成橫傳或後傳, 多1腳2腳就已經拖慢哂, 嚴重影響效率.

我唔需要基爺或者新防中需要殺上去攻門, 至少可以向"前"傳比進攻4人組等佢地搞掂

回復 支持 反對

拖肥隊長

evertonarteta10 發表於 2019-1-4 12:33
我一直讚成賣基爺, 或者買另一個防中取代佢.  我唔係話基爺差, 事實上佢傳送能力同視野真係好弱.  DOUCOUR ...

同意基耶宜家O係愛隊係一個雙面刃黎.....

論防務工作....全隊以基耶排第一....但問題係基耶的位置感問題。基耶好肯出擊搶波....成功率亦唔低....但重點就係即使搶到波....如何策動反擊係基耶最大的弱點(畢竟傳/ 射能力不足)....球隊如果要出基耶....中場必需要用雙防中。(至少一個拍檔要幫基耶補位。咁連帶就會令到隊波要打多個中場球員....犠牲左一個前鋒位置。

你話如果基耶好似費南甸奴, 保連奴, 呢類可以自己殺埋上去攻門....咁殺傷力自然會提升....。
所以話...宜家我地呢對雙人防中.....論表現我真心認為2個都係好球員黎....基耶比賽態度一流;高美斯控制球賽節奏亦佳....肯用波。我好開心見到早幾場高美斯殺上去射波果下表現...( 可惜最終都射唔入)....可能這減低左佢再上去助攻的信心。
但問題就係2位球員都唔夠進攻殺傷力....當你對防中真係只能夠做防務或者踢法被動的話....你隊波就只能夠被動。仲要最嚴重問題係....兩位球員相對上真係無長傳 ( 莫講話什麼罰球破門果D 啦)---- 如果對方知道你防中無辦法O係中場分波去30碼外.....佢地會好放心O係中路去.....即使比你搶甩....對方防線只需要將防守收窄......你兩個防中就做唔到任何反擊。( 點解派路咁有價值...論攔截力佢唔高....但佢有一招無敵長傳....同埋超級穩陣的控球)......就憑呢兩點.....對方防守球員就已經唔敢咁埋身去搶佢波.....因為擔心一埋去佢就長傳走人)

其實另一個可以減低防中壓力的踢法就係我地需要由前鋒開始做迫搶。只要前場開始做壓迫.....咁自然可減少防中HOLD 波的時間。之但係呢種踢法需要高體能。而且我地部份進攻球員....好似施格臣呢D 我觀察係佢本身的搶截技術不高.....真要執行時會有難度
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2019-1-4 12:14
如果借到巴塞 Mallcom 會唔會在右邊好 D ?

BAKER 兄....其實點換點咁搵人替換....除左龍門之外....呢個做法未必可以改善到整隊波的表現

我唔太清楚MALLCOM 的踢法.......如果佢係純翼鋒.....底線出波.....咁其實我地已試過艾朗連儂,當然我地可以話連儂過到黎時水準已大不如前,但即使新右翼可以做到落底傳送.....我地有幾個多球員可以禁區搶到點入波呢?;如果你話佢係喜歡右路CUT 入禁區攻門....咁其實同禾確特甚或迪路菲奧差別亦不大。以上三位都係名氣唔差的右翼黎。但落到我地隊波始終唔可以保持到一個長期穩定的發揮。簡單D 講....我地踢法上發揮唔到兩翼落底呢種踢法。
( 反而我地過去十年落底出波最成名的只是2隻閘位球員。)----> 當你隊波係鼓勵兩閘出擊的時候.....無理由我地仲期望兩翼會發揮到乜野作用。
# 以巴西國家隊為例....卡路斯/ 卡富時.....巴西國家隊基本上係唔會擺2雙翼落去的.....只會加強中場中路的防控能力
回復 支持 反對