香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing
打印 上一主題 下一主題

Everton vs Wolverhampton Wanderers- 13th Mar, 2022 - 22:00

拖肥隊長

只要將愛記正選放落去比較,我先比前鋒,假如我地433- 左前李7,停傳帶射我比合格; dcl ,呢個中鋒真心講,空有身高,基本上停唔到波,停波唔係單純控個波落嚟,而係控完個波自己個節奏無亂,個波喺自已雙腳控制範圍下,dcl 呢個技術極弱,佢唔知道點樣攞個波係最有利,或者因為佢唔知咩位置現身落黎攞波係最合適,所以見佢喺最前一昧跳跳跳但無效,傳波個時機同技術英超我見最好嘅中鋒係哈里簡尼,佢速度唔太快,但隊友一走佢就回中場彈個波比隊友走,經過比到隊友半單刀機會,呢下波dcl 真係弱,佢腳嘅波底差,力水同意識都唔得,到帶波,真係sorry, 要dcl喺禁區頂位置用技術或速度突破直爆入禁區再射門嘅要求基本上係過分要求黎,無呢門技術;到右前鋒,當格雷同哥頓,控波護波都得,傳波嘅波格雷短波還可,中長波就一般;哥頓近幾場顯示到長傳有進步,盤帶上佢2個基本上係全隊速度最高二人。至於射門,其實幾個都有盲點,李7左路拉大位右腳射嘅成功率低,禁區外射嘅準繩度亦唔高,不能說佢好射得,李7有盤帶技術,但欠啲爆發力,亦無大哨朗拿度嘅射術;dcl嘅射門局限小禁區嘅頭搥/搶點撞射;格雷有左右腳遠射;哥頓就相對上無左腳,而且右腳射波唔太準同欠勁。所以好少見佢可以右腳cup返左腳左腳起。由於左中右三路都有盲點,所以個前鋒線就係「不銳」
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實大家心入面都對球隊有恨鐵不成鋼嘅感覺。本人其實已經幾多次指出球隊個缺點,當然知道英國果邊唔會睇到,好似已講到口臭,不過都想歸納一個最簡單嘅弱點。踢波真係不外乎停、傳、帶、射四個基礎能力,其他嘅係戰術、默契,體能,速度呢啲。要借鏡下過去20年英超可以稱霸嘅球隊究竟強喺咩地方。以呢幾年曼城同利記去睇,首先最簡單嘅係原則上正選11人停波、傳波、盤波、射門(呢個前鋒必需,中場唔射得都屬缺點) 頭三項可謂點都要得。利記左右閘羅拔臣/阿奴,後生有活力速度,走上走落,至少25碼以上長傳係到位嘅,亦適合落底線; 兩個中堅雲迪克同matip, 雲迪克無得講,身型先天已有優勢,長傳可以,攞波識用身位帶波唔算超好但十碼八碼夠用;matip 基本技術有,短傳控球可以,特別優秀係包波截波出腳準同路數好。利記因為有超級2閘,所以可踢433,3人中場好多時係2個較防守性嘅中場如軒達臣配基達(一個破壞體力型;一個控得又比到長波),另外加一個技術性較強嘅中場(艾簡達拿),軒達臣唔太盤得,但比到長波同可遠射;基達有遠射,同體能佳;艾簡達拿更力係四範都有,特別係細空間帶波;由於利記個踢法特點係三個前鋒進行超前迫搶,三個中場就中間負責第一層執漏,如果截唔到就後防黎截,超前迫搶當然會有失敗,但整體上除排對手個傳送組織能力強到曼城咁,否則未必下下可以經到中場做組織。當然利記3個前鋒,文尼爆速,靈活;沙拿雖然只匿喺右前位範圍自己做自己野,但前鋒入到波就乜都得。到中鋒祖達或法明奴都好,停波護波,自己搵食得,為隊友做掩護又得。10個球員都有能力推生個波向對方龍門攻嘅。(除2個中堅原則上唔會推咁上外)
回復 支持 反對

拖肥隊長

只能夠講呢度嘅支持者相信就算球隊今屆真係降班,個心始終唔會離棄愛華頓。只係主流直播無得電視睇直播,個寄託會無咁強烈啫。不過今鋪球隊真係面對緊一個幾大嘅問題,首先係俄佬資金嘅使用問題;其次到呢幾年真係蝕到入晒骨;第三係散班嘅話宜家呢班友講真留嘅又係水貨,想賣嘅又唔見賣到咩錢,唔大幅減薪基本上想留都留唔住。真係幾嚴峻。
回復 支持 反對

拖肥主席

Fuko~ 發表於 2022-3-14 18:36
或者咁講,支持咗十幾年,唔捨得但都會支持落去。唔少球隊,降完第二年就返上嚟。只要唔好有財政問題要扣 ...

就算降都一定繼續支持, 但最好唔好降啦,畢竟亦有好多例子降左好耐都升唔返,甚至愈降愈低組別。。。
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2022-3-14 19:38
自從李察利臣同DCL同場要打442,仲有D奇怪執著要打3中堅,真係冇咩幾場好波。
踏實d咪仲好...冇左施古臣 ...

Andre Gomes 係無選擇嘅選擇
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2022-3-14 19:16
其實與其話4231, 古板啲用一個451 陣去演繹可能仲好。總之個重點就係要拉前條4人防線,中場中路要定期塞住 ...

自從李察利臣同DCL同場要打442,仲有D奇怪執著要打3中堅,真係冇咩幾場好波。
踏實d咪仲好...冇左施古臣,係咪真係禁難搵第二個補上AH?
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實與其話4231, 古板啲用一個451 陣去演繹可能仲好。總之個重點就係要拉前條4人防線,中場中路要定期塞住3個中場,一個負責塞位,兩個進攻時現空位做hold波同分波,要防守時就兩個負責追同撲;左右中場唔可以企得太邊,守時塞返個位,攻時就睇情況壓前再配合兩個攻中睇下啲波埋唔埋到個單箭頭。玩左咁多年,完全係防線唔係防線;中場唔成中場。真係膠到。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

wahton 發表於 2022-3-14 17:58
而家真係聞到燶味, 再咁踢落去真係準備降班了....

或者咁講,支持咗十幾年,唔捨得但都會支持落去。唔少球隊,降完第二年就返上嚟。只要唔好有財政問題要扣分,我覺得就可以。
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實而家真係一定係要打4231,唔好再迷信三中堅,踢三中堅,兩邊翼衛攻守都冇點踢,踢雙防中起碼中場多啲人,就算兩閘唔點攻,起碼夠人多守下先,當然前提唔好再出米高堅尼,守得好地地自己派膠自爆好洩氣的,雙防中就allan同杜古希,基本上唔駛諗,上年76帶都係靠佢地兩個,3個進攻中場中間VDB,兩邊就Richy+gordon/gray,如果鴨仔未OK就richy打最前兩翼gray+gordon,應該已經係最好陣容,根本唔駛個個星期試怪陣。
回復 支持 反對

拖肥主席

而家真係聞到燶味, 再咁踢落去真係準備降班了....
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對