香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 37048|回復: 72
打印 上一主題 下一主題

大家可講下今季總結和下季的展望

1萬

拖肥球星

樓主
tezsonee 發表於 2017-5-13 10:38
其實真係差好遠,上面六隊只講$都洗多得至少多一倍,重要洗左十幾年建立
今季洗既$都係用番STONES筆轉會費, ...

今季使的錢又不全然是stones筆錢,RK都用左成億鎊買人。

今季好似第7又歐霸,現實講也可叫不過不失的一季,但球員態度上仍然有待改進,鬥心欠咁一些,精神層面不夠穩定,今季好多場贏波係有運多於真正有組織有效率,其實禁區內有效射門不多,死球戰術直接得分也貧乏。主場如龍,作客如貓,對前列球隊作戰完敗。

下季期望前6,最少一項杯賽冠軍,歐霸盡力就好
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

沙發
拖肥1878 發表於 2017-5-22 12:32
由季初話有1億鎊增兵,到只係有d二,三綫球員加盟,大名欠奉。老實講全季我都唔知朗奴高文打咩波,遇上對方 ...

RK的確使左成億鎊增兵喎,但成隊波攻勢和組織差的問題仍然存在,遇球隊防守或體力化迫搶就亂哂龍,事實上RK經過一季,我還是覺得佢實力存疑,就算唔係RK教,以老莫和馬仔留下的人腳,加上成億鎊去增兵,呢個排名其實唔係好成功,如果下季都係一樣,佢都應該係咁先羅
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

板凳
barker 發表於 2017-5-22 13:07
你根本係反朗奴高文的其中一員

無話反唔反,我只係話佢實力存疑姐,我唔會盲目追捧一個人,下季佢證明到佢有實力,用證據來說話,我大大力支持佢添。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

地板
拖肥1878 發表於 2017-5-22 15:06
完全同意。同埋以佢今季教我哋嘅料,仲話想教巴塞(定巴塞揾佢),我心諗: 唔係化。。。

咁又未必,RK楂住巴塞或拜仁的話,要贏冠軍都未必好難,正如哥帥係西甲德甲贏盡冠軍,但今季係曼城就4大皆空,而且好多球迷質疑佢的執教能力,咁亦無錯姐,所謂山中無老虎,猴子稱大王,佢以前只執教過巴塞拜仁係無法充份證明佢本身的執教能力,英超好睇的地方就係整個聯賽無話一隊獨大,前列球隊實力接近,就算榜末球隊亦不見得無一戰之力,曾經的李斯特城已經係例子,護級分子到冠軍之路,英超是可以睇到一個領隊真正實力的地方。

RK如果比我睇到佢執教成績和實力係好,佢就係好,愛隊如果下季未有改善,佢未必一定唔好,但肯定唔適合愛華頓咁解姐,可以走得,成王敗寇,非常簡單,用成績說話,唔好好似雲加咁成日為輸波搵藉口。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2017-5-22 15:30
以今季我地班球員的表現,真係簽8-9個新球員,班新人都要重新夾過,有料都要多一兩季時間先發揮到出黎。 ...

8-9個應該太多了吧,暫時覺得6名已是極限,前題重係巴克利和盧卡古離隊才有6個。

下季我估應該會用部份U-23球員配合新人,就算龍門也不一定會買,未必會買太多人,反而重質不重量,係幾個重要位置補強,中堅,前鋒,攻中係必買,右翼因為連儂和迪路可能賣走都要補返1個,再買一個可以同時打左右閘的球員,估計6個差唔多。

華倫西亞最後呢場都有得出,唔通RK諗住買佢返來?我又覺得佢無乜特別咋喎,當然如果係作為後備係無問題的。
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2017-5-22 16:51
下季保拿斯同 Mori 復出人手應該好的喇

現時主要有保拿斯,Mori,coleman和麥卡菲受傷,據RK話麥卡菲係佢戰術中好重要的球員,估計健健康康應該有正選,u-23的Kieran Dowell,Harry Charsley,都會有些期待有無得上位
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

tezsonee 發表於 2017-5-22 21:59
5-6個真係唔夠,呢5-6個都替補換血,頂隊長呢D老將,同盧卡古呢D主力,換走龍門KONE呢D瘀血,
但補唔到板凳深 ...

預計OUT: Kone + Lennon + Barkley + Lukaku + Deulofeu + Rodríguez

Mirallas/新右翼 – 新前鋒 x 2? – Bolasie/Lookman
Davies/新攻中 – Gueye/McCarthy/Besics
Schneiderlin / Barry / Besics
Baines/Garbutt/Galloway – Williams/Jags/Mori/新中堅 – Coleman/Holgate/新右閘
Robles / Stekelenburg

呢幾個後生仔都係有機會上位的球員:Kieran Dowell(攻中),Liam Walsh (中中),Harry Charsley(中中),Pennington (中堅),Dominic Calvert-Lewin(前鋒)

如果買入6個新人,其實已經有幾充裕的人腳,至於我寧願比機會新人都唔好再借人
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2017-5-23 00:22
保拿斯未好返,lookman亦有機會外借出去,我比較希望迪路菲奧自己留低...
黎緊有sadro ramirez同新攻中的 ...

其實買幾多人好睇有幾多人走,唔認為積仔和巴利會離隊,基本上佢地完約就已經達到退休年齡,好大機會係愛隊掛靴。比錫是有機會離隊的,因為都不太受重用,迪路如果巴塞用回購條款的話,基本上都係離隊。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2017-5-23 08:20
report : EVERTON agree 25M to buy 史雲斯冰島中場施古臣 , 但他講要 130000磅週薪  ...

未證明係愛隊的作用就有咁高薪,愛華頓未必會應承呢個數,否則個個都要加薪好難搞
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Carlson 發表於 2017-5-24 14:46
差小小錢就出埋俾施格臣啦 講真同big6仲有一段距離 唔係仲諗住唔破壞薪金架構而補強or留人而去爭到歐聯資格 ...

如果13萬週薪又真係高左d,10萬還可以接受,始終真係唔知夾唔夾隊波,一開始就咁高薪又過左少少,其他球員都會有怨言啦
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對