香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wahton
打印 上一主題 下一主題

今晚作客阿仙奴

拖肥隊長

樓主
由於係夜戰....我無睇....到朝早知道輸1-5....我直頭連精華 ( 比樣人輪) 都廢事睇.....
未開賽其實預左呢隊愛華頓係輸硬比阿仙奴O既.....因為阿仙奴家波控球上腳......我地隊波最弱就係迫搶同快速反擊.....你老闆個個食左豬油糕咁等人地黎攻...你打幾多個後衛都係輸X 硬....

其實上場禾確特入2球小勝....已經係有D 食驚風散FEEL.....

OK...你唔出高文....我理解...因為始終剛傷好.....咁快要搏命太危險
打3中堅....真係ON 9 !我講過你如果要打3中堅.....最好有1-2 個係可以帶球上或者傳送好.....但我地中堅材料事實係除左大腳解圍同同人硬撞....整體1ON1 又輸速度....又輸包抄....其實最理想真係打多一個防中好過打多個中堅.....

可惜你老闆仲係要用舒拉達連 ( 你可以話宜家已經無其他防中兵可用)......真係DLLM!呢條垃圾我多番強調!O係曼聯都爭唔贏已近退休O既卡域克....你買佢黎做乜尻?!累到麥卡菲斷腳就係佢!
當你將個中場完全暴露比對手....基本上......已經輸左大半。

所以其他中前場球員....已經唔需要再去點評
回復 支持 反對

拖肥隊長

沙發
多補充,....艾拿戴斯.....可以執包伏。
講左佢只係黎護級.....下屆如果想隊波有起色....一定要換領隊

其實球隊可能試下搵D 意大領領隊黎教會好D.....因為班波宜家戰術意識好弱!....防守差到無朋友,好的防守不在於人數多少....在於默契同同中場的協調
當然球員要踢法硬朗.....一隊波必需要先有穩建防守至可以慢慢建立進攻....否則中前場球員個個O係前邊做跑狗.....後邊要狂返黎回防....
回復 支持 反對

拖肥隊長

板凳
其實最近我睇我地放走一批球員....真係幾唏噓

- 巴利︰人地O係西布朗仲場場有貨交.....連系中後場非常稱職.....對比我地件廢物舒拉達連不知優勝幾多倍?
- 洛克文︰剛剛O係德甲後備入替入波....幫球隊贏1-0
- 艾朗連儂︰上場睇住佢般尼對曼城....又上又落....有球射中柱....尾段有球勤力回防求返球半單刀.....幫球隊守和曼城1-1
- 迪路菲奧︰尋晚對車仔....屈福特居然壓住車仔黎打.....迪路菲奧狂射狂爆....雖然把握力仍然係唔高....但尾段亦攻入一球....

我地一班迷失球員
- 辛度︰原本O係西甲係人氣新星....上年暑假打完個U23 國際賽仲係虎虎有威.....黎到完全無晒貨
- 卡拉臣︰雖然唔可以話好好個人技術....但至少打整體戰O係阿積士係重心發電機.....黎到表現直頭衰到暈
- 米高堅尼︰上屆明明一夫當關.....當大家諗住佢會係另一個史東斯時.....黎到踢到失暈落魄.....
- 保拿斯︰明明係水晶宮最佳攻擊手.....除左重傷外.....變左隱形人咁
- 杜辛︰明明土超前線能力唔錯....黎到又係得個撲字....撲撲下又係唔知點用佢.....

愛華頓.....唔該真係醒一醒啦......你問我我真係堅覺得我地宜家隊波踢法完全唔討好.........我肯定班球員踢得好唔開心.....離隊的舒了一口氣....留隊的真係捱O既.......因為真係攻又無譜....守又無FORM。
我由1985 年我幾歲大開始睇捧愛華頓....當年係好似小朋友有糖仔食咁鐘意左呢隊波.........鐘意左30幾年...宜家可能年紀真係大......覺得時間應該用黎做多D 自己更喜歡做O既事上邊.....以往愛隊輸波我甚至會喊出黎....宜家睇到隊波踢到PAT 屎咁......真的好差....我周末有時都會睇下其他英超下游隊點踢....其他球隊可能都係輸多....但人地睇到D意識....戰術出黎..........我老實講....有時我寧願去睇隔離台....咁唔代表我離棄愛華頓或者轉左捧利記....而係我變返一個足球迷.....去欣賞一場足球賽.....我好希望愛華頓真係可以踢返一啲令我地球迷喝彩的球賽比我地睇下!
回復 支持 反對

拖肥隊長

地板
其實我堅係驚訝.....球隊從馬天尼斯, 朗奴高文, 到宜家艾拿戴斯....居然都仲未建立到一套球隊戰術出黎.....戰術講O既無非係攻/ 守2個模式.....

防守.....究竟防線幾多人?由誰人指揮?中場如何開始配合協防?真係應該一步一步黎建立....我可以接受一場好差的敗仗...但之後果場就應該要從錯誤中汲取教訓.......去調整....去改善........如果係認為某球員犯錯或個人表現未合格......就應該換走....停用.....真係唔惦....就棄用....換新人.....
我地周而復始係.....第一....一時451, 一時4232, 一時361, 一時5221....究竟想點?
人地要用一套戰陣....操返十場八場至會出現到個模式......仲要主要係用一班穩固球員....

宜家D 球員正正係除左碧福特外.....( 或唯一一個可能客串到左閘的馬天拿外).....其他全部係非必然正選黎....

積基卡, 威廉士, 賀基治, 堅尼....無一個中堅可以連續出場多過3 星期!
中場中.....同樣係...星期美點....
甚或是前鋒.....杜辛, 禾確特, 尼亞斯....以至之前場場正選O既DCL....
回復 支持 反對

拖肥隊長

James_Beatkit 發表於 2018-2-6 10:57
我會覺得馬仔個套係清晰D
咁你之後就應該搵返個接近佢個套而又注重防守性高D既去接手啦又唔係
RK之後你搵 ...

其實真係要搵一個有清晰踢法思路O既領隊至得-----> 個思路唔可以只係防守,一定要有埋進攻
究竟係短傳控球上腳 (哥迪奧拿)?定係高速壓迫 (高普)?定係穩守反擊?(摩連奴)

你問我...我係幾欣賞馬體會果種齊上齊落....一環一扣果種....
當然馬體會有咁O既兵去實施呢種踢法.........前邊基士文.....中場加拉斯高...KOKE, BAGI 控制中場....後邊高甸...祖安法蘭......施蒙尼呢個踢法雖然贏唔到咩杯....但個踢法係好有套路....
不過施蒙尼就算唔教馬體會都大把頂級球會會要.....我地無乜機會

回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2018-2-6 11:48
而家炒大 SAM 得唔得 ? 都係 Moshiri 話有最後決定權 ?

老闆今日請聽日要炒都可以,反正賠錢啫

回復 支持 反對

拖肥隊長

leonkit 發表於 2018-2-7 09:35
我諗個時應該唔想放barry (放都賣唔到錢)
不過佢想踢多D就走了

我係領隊我會比巴利踢足38場聯賽
回復 支持 反對