香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 38945|回復: 140
打印 上一主題 下一主題

Europa League VS Atalanta (away)

拖肥主席

樓主
隊波咁既狀態, 不敢有咩期望
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復

拖肥預備組

推薦
其實好多人都話莫耶斯離開愛華頓之後, 帶曼聯成績差, 俾人炒咗, 帶皇蘇又俾人炒咗, 連去到新特蘭又唔掂, 都要被炒, 因為佢回哂塘, 我絕對唔同意!

首先, 第一季他轉投曼聯, 買球員方面季初受到諸多制抓, 上面唔肯PUMP水, 攪到只可以買到爆炸頭一個, 你地唔好忘記曼聯季初頭幾場踢得有板有眼, 揭幕戰贈對手三蛋, 跟住之後陣中後防老大哥里奧費甸南帶到玩嘢要 "反佢", 想迫走慫恿其他部份球員比賽唔盡全力"揸流攤", 幾乎每次劇本都寫定哂,都是上半場領先, 下半場被對手追平什至"反輸", 球員唔聽老莫枝笛, 未能執行比賽指令, 令老莫大出洋相, 曼迷對他失去信心, 呢個已經係當時公開的秘密!

之後他季轉戰西甲,接受當時排在榜未要打護級的皇蘇,當時好多人(包括我)都唔睇好佢,點知他 一開始執教無耐, 對巴塞隆拿同皇馬都帶領球隊有脫胎換骨的表現 , 幫當時病入膏肓的皇蘇護級成功, 之後下一季季初成績未如理想俾人炒咗, 據聞又是球員不滿他操練過度, 引致陣中幾個資深球員不滿, 比賽時玩嘢故意拒絕執行老莫比賽戰術指令, 導致成績差強人異, 同曼聯CASE一樣想迫走佢!

最後他在季初40天前才被委任為新特蘭領隊, 當時新特蘭飽受財政困擾, 被三間銀行追數"迫倉", 球會被迫賣走前領隊大SAM的舊部,合共15個隊中身價最高的主力球員, 只留下年老35歲的廸科爾和後防中堅Kone兩個比較有名氣實用的球員, 其餘未能掛牌出售的全部都是老弱殘兵或者牛奶仔, 由於當時老莫臨危受命,時間緊迫球會又缺錢, 只可以從曼聯低價買入中後防年青球員maclair和love 暫時頂檔,

我最記得揭幕戰作客人強馬壯的曼城, 賽前一日中堅Kone入紙要求球會讓他轉會他投, 拒絕替新特蘭上陣, 攪到老莫要臨時拉夫搵一個中場球員去踢中堅, 在如斯惡劣環境下老莫都可以帶領新特蘭下半場打到八十幾分鐘打到同曼城1:1, 如果唔係maclair"擺烏龍"射入自己龍門改寫戰果打沉新特蘭, 老莫就可以打響頭炮! 新特蘭班球員士氣大大受挫, 跟住球隊受球員傷患困擾, 年青球員質素未夠班, 成績當然差啦, 唔可以將責任推落老莫身上,

從上述例子, 我仍然相信老莫對強隊的爭勝力和戰鬥力, 根本無退化到, 大家細心想想老莫帶皇蘇同新特蘭果班"二打六"垃圾球員完全無充分時間準備臨時拉夫都可以同巴塞曼城有得撼, 何況愛華頓現在手頭上的高身價高質素"精兵", 老莫一定比高文和馬天尼斯懂得善用這班球員, 一定"有前有後", 令球迷放心! 就算輸波都唔會學高文俾人場場大炒, 或者學馬天尼斯後防中門大開好似不設防, 講防守莫耶斯一定好過佢地兩個多多聲, 上季高文帶愛華頓聯賽排名第7位可以失四十幾球, 老莫帶新特蘭排包尾第20位都只係失六十幾球, 係唔係好諷刺呀!
馬天尼斯更加唔駛講前季同大前季執教每一季我地都係失五十幾球, 咁大家估吓老莫教番我地後防會唔會大大改善啦!

我亦唔同意有師兄批評老莫有季初病, 我反而覺得根據以往經驗, 老莫一定頭威頭勢, 知恥近乎勇做番場好戲俾球迷睇!

而且有一點大家會忽視的是"球員服從性",未能在球員面前立下威信,  莫耶斯之前幾間球會的失敗好大程度是未能獲得球員的服從, 什至"玩嘢"整蠱佢特登輸波拒絕執行佢的指令, 但如果他回歸一定得到他的舊部拜恩斯, 積基卡, 高文和巴克利, 米拉的支持, 幫助他在球隊立下威信, 其他新球員都唔會對抗, 我相信"情勢"和"成績"一定耳目一新, 絕對唔會出現曼聯個case!
回復 支持 2 反對 0

拖肥領隊

沙發
2-0 輸
回復

拖肥球星

板凳
三日打兩場,仲要係兩場作客
但我唔覺得高文會輪換
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

地板
除非肯出翼,否則不抱期望
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥球星

QQ
打和已心滿意足了!
不鸣则已!
回復 支持 反對

拖肥領隊

提提大家
今晚呢場波NOW 633 會有直播!!!
回復 支持 反對

拖肥隊長

2: 0 輸,送RK 一程
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

James_Beatkit 發表於 2017-9-14 14:03
提提大家
今晚呢場波NOW 633 會有直播!!!

仲要1點鐘播,可以睇少少先訓
回復 支持 反對

拖肥隊長

就算自己FULL TEAM都唔易踢今場
回復 支持 反對

拖肥領隊

TEAMNEWS: Stekelenburg; Holgate, Jagielka, Keane, Baines, Schneiderlin, Besic, Rooney, Vlasic, Sigurdsson, Calvert-Lewin.

Subs: Pickford, Williams, Sandro, Mirallas, Martina, Gueye, Klaassen.
回復 支持 反對