香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Forever_Fan
打印 上一主題 下一主題

2017-2018球季 英超#3 作客對車路士 (27/8/2017 8:30 pm)

1萬

拖肥球星

nsno 發表於 2017-8-29 15:23
咁首先要問下係邊個賣剩呢啲人,然後入啲速度不高嘅進攻球員
原本有Deulofeu, Barkley, Lukaku
但高文rep ...

呢D都未見其利,先見其害。你打得慢唔緊要,WORK就得LA。
但係係英超你夠膽打慢都幾有勇氣...嗱,至少你防守唔會太差呢個可以肯定。
之但係個D消極打法唔知班英國球迷會忍到佢幾耐LA。
馬仔其中一個死因就係班球迷唔鍾意場場領先,掉轉輸膠波。
家下RK就係9踢9HEA,負碌入一球,兩者極端黎,我睇英國班球迷忍到佢幾時。
回復 支持 反對

拖肥領隊

Fuko~ 發表於 2017-8-29 18:45
呢D都未見其利,先見其害。你打得慢唔緊要,WORK就得LA。
但係係英超你夠膽打慢都幾有勇氣...嗱,至少你 ...

根本依家RK對強隊個心態就係21點咁舖舖唔去
人地摩佬冇錯都係用呢招
作客求和主場出擊
但人地防守真係做到野而且唔會好似你RK咁選擇唔過半場
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

我地又重溫下呢場比賽究竟點解會輸得禁難睇。
https://www.whoscored.com/Matches/1190218/Live/England-Premier-League-2017-2018-Chelsea-Everton#heatmaps

上面都睇到我地最多傳波的基本上係後衛個5條友...而我地一對中場中防中,向前傳波的數字更加少得可憐。反觀人地法比仔全場91次傳送,有足足3分2係傳上去。
另外一個有趣的地方係除左呢場之外,我地比較多的攻勢都係由右路去進攻,撞正人地FIT到爆的阿朗素。
BAINES係咪跌WATT踢得唔好呢? 呢個你可以參考其他賽事,我見到就好似其他會員禁講係每況越下...印證左越踢越冇力呢句野。
同時你亦都見到我地D傳球連人地禁區頂都去唔到...禁你可想而知我地幾廢踢得幾差。

禁係人地守得好定我地攻得差呢?

呢個係其中一個分水嶺位...人地全場嘗試20次帶波,雖然只有11次成功,但你見到人地D帶波集中哂係我地半場。
而摩西斯明明已經好少波掂,但都帶到3次波。左邊的防守明顯要負上一定責任。
亦都好得意地,我地隊波居然最多帶波係HOLGATE...你話班進攻球員做左D乜呢?

仲有好多好有趣的地方可以俾大家發掘,亦都可以俾大家了解多D RK條友究竟想點。
我地唔要盲撐同盲反,KEEP著用數據話俾大家聽點解要反RK!
回復 支持 反對

拖肥領隊

Fuko~ 發表於 2017-8-31 15:06
我地又重溫下呢場比賽究竟點解會輸得禁難睇。
https://www.whoscored.com/Matches/1190218/Live/England-Pr ...

Thanks Fuko兄搵埋資料做客觀分析
回復 支持 反對