香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wahton
打印 上一主題 下一主題

歐霸盃外圍賽第三圈 主場對路梳比洛

拖肥隊長

睇卡拉臣 YouTube 片都估到佢唔係有腳法過波之類嘅踢法,反而我幾欣賞打法直接,會同隊友配合
回復 支持 反對

拖肥隊長

睇完主場,全隊都未上力,踢得幾差吓,畢竟呢場係球隊第一場正式比賽,希望之後有改善,Rooney 如果擺佢喺正前,肯定唔夠衝擊力,不過如果有人同佢開路(即踢雙箭頭),我相信會好好多,
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

剛係 everton tv 睇完 20分鐘精華,主場贏唔到最少2球,基本係失敗,完場後全隊苦口苦臉。可能還未開季上力,全隊其實都打得差,尤其朗尼,威廉斯,Calvert-Lewin,米拉都一般,但都有幾腳射門,卡拉臣好勤力,但正如熱身賽講,要習慣下先,搵馬天拿打右閘,明顯想加強攻力,對弱隊可以,打英超就爆死都未天光。另外根據熱身賽狀態,我覺得應該出巴利多於舒拉達連,係外國 forum 都有人話應該出巴利,唔知有睇波的師兄覺得舒拉打成點。後來換入 sandro 打右翼也如我之前講,話sandro本身有打開翼,可以打翼同朗尼一齊出。

賽前根據熱身賽狀態我喜歡陣容:

Pickford
Holgate Keane Williams Baines
               Barry Gana
Dowell      Davies      Mirallas
                   朗尼

sandro 替補朗尼,舒拉替補巴利,Lookman或連儂替補米拉

今場實際陣容:

Stekelenburg
Martina  Keane Williams  Baines
               Schneiderlin Gana
Mirallas     Klaassen     Calvert-Lewin
                   朗尼

Sandro 替補 Calvert-Lewin,Lookman 替補米拉,Davies  替補 Klaassen

奇怪係熱身賽打得最差的卡拉臣和Calvert-Lewin有正選,打得好的 dowell 連替補都無,咁打熱身賽做乜?Davies 入來後都生猛左流暢左啦。出 Calvert-Lewin 做乜,打少個人咩?馬天拿係英超係計時炸彈。舒拉達連唔夠巴利睇得通透,係熱身賽巴利比長波好毒同好通透,膠著時候好有用,又唔用,咁打咩鬼熱身賽......最後 Lookman 應該換出來打右翼嗎?請師兄指正,對位換就應該係,但佢應該善長左唔善長右吧。朗尼其實 miss 幾個機會,佢好心急想係第一場入波,有些波傳會比佢自己射好,我覺得係佢太想第一場有波入先至咁,估計心態放平和後就無乜野。

下場作客真係要醒定d,唔係唔止呢度,英國個邊的愛迷暴動都似。
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥球星

無左盧生,好似唔識踢,前面無人爆,有幾個機會係佢就入左
回復 支持 反對

拖肥球星

睇左場波
回復

拖肥球星

Martina同Lewin廢到爆,唔明呢兩條友點解可以打正選。 中場完全無創造力,係咁猜猜猜,真係要買個攻中
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實dcl 擺最前最好,打後一格如自斷右路
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

witzz 發表於 2017-7-28 08:21
Martina同Lewin廢到爆,唔明呢兩條友點解可以打正選。 中場完全無創造力,係咁猜猜猜,真係要買個攻中 ...

攻中肯定要買,引入競爭又好,卡拉臣睇左2場,勤力的話係啱的,我都好欣賞,但能力呢我還是要觀望一下,始終剛來,有些球員是需要適應時間,慢熱一些,既然巴克里走,買保險咁入多個攻中就肯定無錯。昨晚用 dowell 話唔定d傳送重致命,我見對方都唔係無空位入涉,但d傳送就係唔致命唔到位。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

aeroplane602 發表於 2017-7-28 08:34
其實dcl 擺最前最好,打後一格如自斷右路

佢擺係左定右,好似係左路
回復 支持 反對

拖肥球星

佢擺前都唔好,佢first touch好差,成日斷纜。
回復 支持 反對