香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: witzz
打印 上一主題 下一主題

新領隊人選

拖肥隊長

wahton 發表於 2016-5-24 17:59
師兄講得好, 名師可以慢慢BUILD UP 球隊名氣, 增加贊助

呢個POINT我真係冇諗過....

如果當生意來睇,領隊就係一個品牌代言人, 出名領隊, 當然可以令人關注, 亦令多D人認識佢所教球會
回復 支持 反對

拖肥隊長

Forever_Fan 發表於 2016-5-29 10:11
Everton are making reference checks on Manuel Pellegrini before deciding if he is tough enough to re ...

強如摩佬米一樣死
尼方面我覺得柏師普適
我見唔到曼城球員為佢賣命, 只係質素高, 可以入到前四, 而球員一心為左歐聯, 先博下命
很少見到場面係球員入到重要入球, 走去攬柏師
講真, 教到有成績, 球員就會服, 只係唔好學似馬仔放任球員, 踢到差都有正選, 冇強勢去雪班正選
回復 支持 反對

拖肥隊長

睇番D報導, 原來我地未有 足球總監 ( director of football )
尼個職位原來係足球界20年前先發展, 唔係所有球隊都有, 就算曼聯都冇, Woodward 都只係叫 executive vice-chairman, 好似有份買人, 佢唔係足球界出身, 佢D思維同領隊有很大相差, 佢買番來D人未必岩領隊所用
暫時尼個職位有好有唔好, 可以分擔領隊工作, 但亦有機會架空左領隊, 好似買人等, 真係人夾人
其職位仲發展緊, 人選少過領隊, 其角色運作上好似都幾複雜, 班主- 足球總監 - 領隊 , 足球總聯形成2邊1個溝通橋樑, 大部分的總監都具備商業知識和當球員或教練的經驗,以便他們在成績和投資金錢中取得平衡。一名出色的球隊總監需要明瞭球會內的架構和運作,懂得知人善用,確保教練和員工有能之餘,還能夠代表所屬球會的價值和方向。
Ronald Koeman, Frank de Boer, Manuel Pellegrini and Unai Emery 都係同足球總監一齊工作
而有報導, 請Frank de Boer 其中一個條件就係要搵埋 overmas 以足球總監身份過檔, 一個好足球總監唔易搵, 所以倍率先甘熱, 亦係佢優勢之處
今日有報導話西維爾足球總監將離職, 如果搵佢過來, 未來球會足球風格可能因佢而變化, 就算請唔到 Emery, 都會搵偏南美領隊來夾, 今次領隊變數複雜過以前, 未必甘快有決定, 暫時來睇, 老莫機會較低

回復 支持 反對

拖肥隊長

邊個係足球總監, 成為邊個係下任領隊, overmas 過檔較大, 形成 Frank de Boer 大熱

但如果西維爾足球總監過來, 就會搵南美/西班牙領隊
回復 支持 反對

拖肥隊長

足球總監同領隊真係人夾人
當年修咸頓足球總監 同 Pochettino 共同進退, 足球總監頂唔順新班主而季中離職, Pochettino 都教完季尾唔做, 走左去熱刺如果2個唔夾, 就有排煩, 領隊又做得唔開心, 比埋D球員唔岩領隊用, 隨時影響成績
所以搵到一PAIR 過檔, 夾開夾熟, 就減少很多問題
回復 支持 反對

拖肥隊長

如果高文來, 我冇意見
唔試, 點知邊個夾
佢起碼教到修仔防守唔錯, 有限資源下汁好隊波, 又肯用下青訓, 如果唔岩, Emery 完約過來都得
回復 支持 反對

拖肥隊長

佢用2翼傳中, 其實都岩我地現有球員打法
而且買人方面, 都算可以, 如果過渡期, 佢接手應該問題不大, 應該穩定過馬仔
只係入前四, 就真係要睇佢功力
回復 支持 反對

拖肥隊長

在我情理中, 我寧要koeman, 都唔要柏師,
1. 風格上, 高文用開2翼拉邊, 比較實際D, 亦是現有正選強頂, 柏師打控球為主, 用番原本正選都未必有多突破
2. 高文較注重防守, 可以幫我地重新汁過後防問題

而Enemy, 可能佢未必想過來, der boer 未能証明自已, 相對高文教左英超3年, 有一定分野
當然可能還有其他選擇, 如果已決定左, 唯有相信新班主眼光

我自已覺得高文教會好過馬仔
回復 支持 反對

拖肥隊長

快D簽埋 DOF, 加快落實買人方針
預計都會帶D修咸頓球員過來, 一朝天子一朝臣, 馬仔舊部未必重用
回復 支持 反對

拖肥隊長

Forever_Fan 發表於 2016-6-5 19:32
修咸頓個班主其實都有錢,加上呢2季大賣球員都賺好多,真係唔明佢地班主諗乜,係球迷都嬲,但有修咸頓球 ...

本身修咸頓個班主係有心搞, 但死左後, 佢個女接手, 新任女班主認為冇咩錢搵, 所以冇咩心去搞好隊波, 造成賣左很多好球員, 所以近年見唔到有咩野心搞大隊波, 搵錢至上, 所以我覺得只要高文出聲, 球員都會肯過來
BBC : Southampton could turn to Bournemouth's Eddie Howe if Ronald Koeman goes to Everton
連修咸頓都打算搵領隊, 高文走機會好大
回復 支持 反對