香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Fuko~
打印 上一主題 下一主題

愛華頓 2022-2023轉會討論區及賽季...

拖肥隊長

好似啲中堅咁,除咗達哥夫斯基未融入隊波未可批死外。米拿藥煲除左出場率唔穩定外,就算佢38 場無傷無病踢得足,米拿絕對係一個只能做高位截擊嘅中堅,比個波佢佢比唔到15碼外,永遠遠要一個隊友喺女佢附近同佢猜。淨係呢個缺點已經唔值得正選;葛菲剛黎我覺得佢幾有鬥志,但踢落做中堅佢路數唔夠好,用波能力亦同米拿一樣係弱,好多時要比啲面對面嘅波,而且防守高波經常搶唔到點;賀基治真係又係見晒底,佢無錯係比較有意識去用波,但作為中堅整體只能用平庸去總結。米高堅尼,信心已經去到負分,缺乏硬淨度同殺出黎果下速度。呢4個中堅其實真係賣晒佢都唔使可惜。英國評米高倫哥同柏達臣都係守多於攻,老實講又唔怪得佢地,雖然話後生,但自己作為閘位,除非身邊個中堅比到自己好大信心,會幫自已包返位,否則閘位真係寧願唔上,守返自己位好過喎。所以呢刻佢地瞓身防守,真係無錯。你問我林柏有無問題,我見佢防中仲係湯戴加杜古希呢個組合就一定係有問題。湯戴喜歡上腳,做防中做控場意識上係有,但佢本身真係只能講範範有啲,無一範係突出嘅。杜古希如果以一個MC 黎講,佢喜歡拎住個波向前推(但之後究竟要點做我睇好多次係唔知佢想點嘅)如果話佢想搵左右翼去交,佢又無乜引對手埋黎再快速分個波落去比隊友果下波,經常只係駁腳形式嘅傳送,俗啲講係無威脅嘅。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2022-7-21 17:57
好似啲中堅咁,除咗達哥夫斯基未融入隊波未可批死外。米拿藥煲除左出場率唔穩定外,就算佢38 場無傷無病踢 ...

如果借到 Gilmour 同買到 Morgan Gibbs white 會唔會好D ?
回復 支持 反對

拖肥隊長

Gilmour 我覺得啱用,佢係中場負責修正啲波。Gibbs white 上腳型中間盤波,如果問我我覺得搵一個踢法似以前阿仙如韋拉嘅防中會較好。反而般尼個17M 可買斷個前鋒我認為當務之急要盡快簽。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2022-7-21 18:32
Gilmour 我覺得啱用,佢係中場負責修正啲波。Gibbs white 上腳型中間盤波,如果問我我覺得搵一個踢法似以前 ...

我覺得中場要一個好似古耶咁爛踢的防中,另外我希望dcl 後面有個能傳能射的輔鋒
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

barker 發表於 2022-7-21 10:21
都話我地受英超 FFP 限制囉

其實現時我隊差不多走哂d高薪低能球員,又賣左李察利臣收返筆,加埋用新冠疫情作理由的關係,應該已經符合ffp的要求,但青訓一直無乜大將提供到俾一隊,而歷任幾個領隊都無老莫買人平靚正的眼光,下季護級的機會還是很大
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2022-7-21 18:50
我覺得中場要一個好似古耶咁爛踢的防中,另外我希望dcl 後面有個能傳能射的輔鋒 ...

咁不如買番 gueye 番嚟
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實玩大啲,賣左DCL, 用4000-5000萬鎊我諗夠買呢隊美職聯正選11人,再用呢班人踢英超啦。原本果10個愛華頓正選無地置容啦。咁嘅人工踢啲咁嘅尻波比球迷睇。講真喎,呢單deal 唔係天方夜潭黎。我只知宜家呢班愛華頓球員全部愧對緊呢份工資,大把踢足球嘅人想打佢地呢份工。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2022-7-21 19:32
其實玩大啲,賣左DCL, 用4000-5000萬鎊我諗夠買呢隊美職聯正選11人,再用呢班人踢英超啦。原本果10個愛華頓 ...

而家想辦法去補救未遲 我地今早睇嘅野你估林伯特唔知咩 佢賽後訪問嚴重警告球員咁表現新季又要在護级區挣扎
回復 支持 反對

拖肥球星

DCL講咗好多次,有價好賣。見晒底,自己又搵到食。
回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2022-7-21 19:41
而家想辦法去補救未遲 我地今早睇嘅野你估林伯特唔知咩 佢賽後訪問嚴重警告球員咁表現新季又要在護级區挣 ...

有眼睇O既都睇到愛華頓呢班正副選有幾差。關鍵係領隊係咪夠勇氣大刀闊斧去處分表現不符預期O既球員。
如果林伯知道問題....但無著手去解決.....咁問題就O係林伯度。呢個問題無辦法迴避。
1) 陣型制定。踢法上, 應該選擇高Q大棍定小組猜傳?兩翼側擊?主攻定主守打防反?如果想主攻,有無足夠創造型球員主導球賽??如果主守,截擊能力咁差,善長反擊傳送O既又唔多....加上前場突破快速反擊球員又唔夠....一句到尾,想攻又無本事,想守又守唔住。我用早兩日中國對南韓場東亞杯作比對,真心講中國一擺出黎就係想死守,結果後防有波就一腳踢走....成場波個走向就係南韓個中場不斷O係中場執SECOND 波....結果真係只係坐以待斃。--------> 剩係呢個問題,究竟開季前會唔會有答案?
2) 正選11人?
3) 基本副選4-5 個輪換球員?
4) 防守角球死球如何改善?
5) 對方技術型球員帶波殺埋黎時,球員會如何減慢對方個突破?
6) 進攻時,如何發動?如何完成攻門?

回復 支持 反對