香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing
打印 上一主題 下一主題

Burnley vs Everton - 7th April, 2022 - 02:30

拖肥隊長

樓主
睇落無乜嘢信心可以作客贏到波
回復 支持 反對

拖肥隊長

沙發
大家接受呢隊波今季要降班呢個事實啦。我場場屌莊祖佢場場出佢,根本痴尻線。場場叫棄用DCL 佢場場係要出!上場伊禾比揹大鑊佢今場仲係要用黎正選。點解唔試下用亞里或者艾格試下正選?格雷上場明明打得唔錯,點解棄用?隊波再一次作客運動戰唔識入波,要靠兩個十二碼,你問我今場抵唔抵輸?我覺得輸得好合理!
回復 支持 反對

拖肥隊長

板凳
killersmiling 發表於 2022-4-7 08:04
最後果球,主要係輸莊祖,又係回唔切防,比人輕易出波呢幾場都係咁

第二同第三球都係莊祖右後比人食放題,係一推一爆就過。被追和果球係關鍵,領先2-1,佢右後其實唔需要下下去標人波,始終自己速度唔高,身位對抗唔強,守返自己個防守位其實係最好方法,佢一出腳想標人,對方個翼就一條路食晒佢位殺入去出埋波
回復 支持 反對

拖肥隊長

地板
aeroplane602 發表於 2022-4-7 08:07
抵L死!買d中堅番黎個個都尻下尻下,唔係自爆就成日傷,六分波先解圍撻q

葛菲係有心踢,想拼,可惜係清波真係唔夠清翠。
回復 支持 反對

拖肥隊長

根本問題已經係好清楚。當一隊波十場輸左9場場,運動戰入得果一球半球,失波持續2,3,4 球嘅時候,呢隊波落場嘅11人已肯撚定出左問題。碧福特完全唔稱穩陣,點可能唔用比高域?你話後防幾個傷兵停賽太多,焗用莊堅,好,咁點解唔清晰同佢講專責打防守?(唔撚好上啦唔該,助攻又無力,防守又唔到岸,出黎把撚啊?角球死球輸晒啲搶點嘅,傳中嘅輸晒啲包位封位嘅,不論邊兩個打中堅,完全無默契可言嘅;防中你係要出賀基治,我見英國果邊好多球迷都屌尻佢,完全無迫搶積積性嘅呢條友,成日扮晒MR cool! 講左九千次唔可以打433, 係要咁玩,中場壓根身就防/控/組織/拉邊/進攻完全力不從心嘅,杜古希三不像黎,伊禾比波底太弱,根本做唔到一個控制中場嘅角色。呢個三人中場試問你領隊想佢地做啲乜?你話好似加維臣搭卡斯利,擺明中雪櫃防中做掃蕩,大家明;以往基耶係孤掌難鳴,但至少知道佢專責做個搶搶搶。宜家你領隊玩個三人偏中路中場,但賀基治得個企字嘅,杜古希得個撲字,伊禾比得個走字,有乜用試問?到三個前,又係永遠靠李7;哥頓自已左右路推得就推,中路無隊友支援,個中鋒就簡而言廢嘅。乜撚野球隊黎?
回復 支持 反對

拖肥隊長

講左好多次,索性認真打個約4個人嘅防線- 成條線唔過半場嘅,你前邊打個賀基治做個稍向前嘅中堅,無問題,加多個高美斯做個駁腳,左路比個格雷,右路比個哥頓,中鋒谷用李7,所謂攻中擺個大舊嘅杜古希(主力唔使大攻,負責執啲波彈比格雷同哥頓比佢兩個發辦);呢個踢法係保守啊,但至少每個球員知道自己要點踢。要格雷哥頓跑狗,頂你要佢兩個後生嘅撲55分鐘唔係唔夠氣嘛?下半場到伊禾比/艾格 打左右,攻中杜古希中段一係換走,出阿里做支援,至少睇到攻守個分工。真係唔明林柏特搞乜撚嘢
回復 支持 反對

拖肥隊長

咁嘅陣唔會預期攻門多過10次,但至少係穩中求勝嘅
回復 支持 反對

拖肥隊長

最大問題係球員唔知自己應該擔任咩角色同責任。好似上場我見碧福特接左個波,兩個中堅想逗住佢等佢比地波,但碧福特就大發雷霆叫佢地上去佢要開大腳。呢啲場面見好多。根本賽前無溝通,大家唔知隊友想點踢,正如上場米高堅帶到個波去中場線至草草交個幾碼仲要回身攞嘅地波比伊禾比,結果就出大錯。你話兩個中堅,點都要有一個做主導防線嘅角色,但我地無論邊2個打中堅都好,只感到各自為戰,永遠無話一個搶點另一個包位嘅;中場亦然,追波嘅,交比防中囉,自己旁邊係咁依,進攻時又係嘅,唔係專心去空位幫隊友嘅,象徵式跟住向前跑就算。咁嘅心態,試問點贏?
回復 支持 反對