香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: Fuko~
打印 上一主題 下一主題

愛華頓 2021-2022轉會討論區及賽季總結

拖肥隊長

暫時睇幾單轉會傳聞都合理喎。

比高域作為副選門將......經驗至少夠晒.....聽聞佢上一個球會收緊7萬鎊周薪.....希望免簽過黎O既話人工唔好太高
到唐辛.....條友前屆水晶宮都幾好O既....上屆普通D ....不過30 歲....佢邊路落底....或者切入去左右射....佢都OK O既....免轉會費....都係人工只要唔好太高都係一單理想操作。

1.5M D.GRAY.....呢個早兩季好似打李斯特城....咁O既價錢唔可以太大期望了....但睇片....大路波....應走則走應追則追....照計都用得下O既...至少已適應過英超

再其他幾個....中堅位....我覺得蘇馬......, 拿坡里果個Koulibaly  ( 呢個勁...不過好似拿坡里唔放人).....祖記個dumfries......呢3 個都係硬淨型.....逐個坪就蘇馬後生同適應上無問題....可以即食....如果車仔唔介意平平地放....我覺得入蘇馬都唔差;睇片就koulibaly 能力較高.....30歲中堅亦唔算太老....但價錢聽聞拿坡里企到幾高.........; dumfries....其實唔算証明得太多.....加上o係祖記做大後備.....呢2年都少踢....但仲要講緊成30m up.........真心講中堅位現有3個 ( 除葛菲外) 是但放一個再換以上其中一個....都係一個合理做法.。
回復 支持 反對

拖肥隊長

雖然暫時3個簽約都唔係一流或者好當打嘅球星,不過近屆睇我地隊波後備輪換個兵源真係太不足。宜家後備龍基本上定左,唐辛作為翼鋒,走位,跑動,遠射都有,只要唔傷,聯賽踢十場八場或更多有能力嘅。gray 技術我睇就唔算特別高,工兵啦,啱用嘅。我之前都講過我地如果下下入30m up 嘅球員返黎,2-3 人,講真救唔到隊波。反而5-20M 搵4-5 個後生當打實際嘅會比較健康。
回復 支持 反對

拖肥隊長

賓納特甩到手都真係劏豬還神啦,本身好似1逗緊13萬鎊周薪。
高美斯我經常講.....唔可以話佢唔好波.....但以宜現代足球對中場中路( 一般2人) O既需求,一需要硬朗,二需要防守力高,三需要位置感強,四需要保護皮球能力高,五需要分波能力好,六需要具侵略性。.....越能做齊呢六樣,身價越高,越吃香。
高美斯講真.....最多可以比個保護皮球能力高呢樣佢.....其餘5樣相對上都只屬平庸。如果仲可以賣到15M,賣啦。
杜辛無法....連傷兩鑊.....真係無架啦....賣到快快套現。

回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2021-7-29 08:21
FT : EVERTON 1-0 普馬斯

睇左D 精華,上下半場兩個陣法︰
上半場︰KEAN 打前....GRAY, 唐辛, 伊禾比負責支援.....︰KEAN 入果球....睇佢單刀把握力都係一般....下下射親都係中龍門。
下半場︰占士做個墮後前鋒.....哥頓左路多波踢...不過感覺上係扭得多左.....同每每地波傳返出黎D 位置都係一般D....中場阿倫杜古希支援....
回復 支持 反對

拖肥隊長

大家知唔知DCL 歸左隊未?其實佢真係歐國杯無乜出過場.....點解仲唔主動縮短個假期快D 返黎跟操?如果佢有心下屆聯賽更上一層樓....快D 返黎同D 新隊友磨合至係波。
回復 支持 反對

拖肥隊長

ginger 發表於 2021-7-31 09:23
占士其實值得留.....冇左占士我地成套打法又要推倒重來了.....

占士真係有D 賭大細FEEL,創造力肯定係世界級。不過真係要隊友圍住佢黎踢.....本來按肥賓暫時O既收購....唐辛同GRAY .....加上基巴文復出.....如果肯定返李察利臣留隊.....其實圍住占士踢係無問題......占士唔需要太多防務工作.....只需要現身踢一腳波......之不過宜家大問題係占士過去幾年無試過一季可以踢超過25場.....如果真係倚重佢黎運作....一下傷左就好難RUN 個勢。
當然占士有佢市場價值同號召力....對球會整體宣傳推廣有作用.....所以其實係有D 難選擇。
回復 支持 反對

拖肥隊長

我之前都成日講,整個足球圈咁大,要搵啲肯走肯搏嘅球員其實唔難,唔需要下下諗啲30m up 嘅所謂球星,其實5m-15m 呢個range 有心搵唔會搵唔到合適嘅球員。我唔係要愛華頓一下子打到巴塞顛峰時嘅波,只係希望打返一套要攻有攻要守有守嘅足球比玉迷睇下就夠。
回復 支持 反對

拖肥隊長

尋晚場友賽我上網睇直播,雖然早早就失左三球,不過整體喺用波,比波同走位方面我覺得都肯落下心思。始終新領隊新戰術要啲時間練,而且尋日臨陣無左個正中鋒。係比想像輸得大鑊啲
回復 支持 反對

拖肥隊長

無乜驚喜嘅轉會截止日。
回復 支持 反對

拖肥隊長

堅恩借走呢單野喺財務操作上其實無乜著數。好似25m 買返黎;2年7m 借用費+ 27m (2年後買斷) + 3m 什麼加額條款。計晒37m 。25m 我地早2年科晒水。總之計落唔覺有咩著數。不過條友本身無心留,叫送走個麻煩友。後防一個都入唔到,除左2個龍門,呢下真係真心驚。朗當雖然唔係咩高質貨,叫做衝得撞得,都好過無嘅。
回復 支持 反對