香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker
打印 上一主題 下一主題

merseyside derby vs 利狗 ( 作客 )

拖肥正選

彈地 發表於 2021-2-21 03:55
同意,今場的利物浦是近幾十年衰弱的隊伍, 但若干年後邊個記得陣容, 只記得今晚我們作客贏利狗⋯cool  ...

其實只係兩位中堅位置因經驗問題而出事,所以唔可以話係10年最弱,只可以話係中堅最弱
回復 支持 反對

拖肥正選

Carlo今場係用塞中間戰術,防守時用532,32都係塞中間,等對方涉入中間空位少好多,同時James踢前面2的其中一個,也減少佢守邊嘅防守漏洞,怪陣應記一功
回復 支持 反對

拖肥正選

Everton_ 發表於 2021-2-21 03:35
好開心 睇到BIG DUNC 咁激動真係起雞皮

差d同高文打車輪
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

韋斯咸贏埋熱刺升上第四,老莫真係勁,韋斯咸都即刻要同老莫傾續約,如果當年朗奴高文之後搵老莫接手,可能唔使蹉跎幾年的時間,也使左大量無謂的金錢
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Forever_Fan 發表於 2021-2-22 01:38
韋斯咸贏埋熱刺升上第四,老莫真係勁,韋斯咸都即刻要同老莫傾續約,如果當年朗奴高文之後搵老莫接手,可能 ...

咁愛隊餘下目標追 west ham 的前四
回復 支持 反對

拖肥隊長

今場真係好感動,唔好話作客嬴猁,普通嬴猁都已經係卡希爾年代了,今場部署上面嬴左壓制到對面兩閘助攻,更加重要係好易偷到一球等我地可以打反擊死守,始終今年要主攻的比賽其實效果都好一般。膠碧如果場場有咁表演我地龍門位根本唔駛擔心,同埋今場堅尼都勁得好緊要。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

上次作客赢利狗去到奇雲金寶入波個場
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

ginger 發表於 2021-2-22 11:01
今場真係好感動,唔好話作客嬴猁,普通嬴猁都已經係卡希爾年代了,今場部署上面嬴左壓制到對面兩閘助攻,更 ...

球隊唔好之後返主場對 southampton 又打回原形就得, 我地而家聯賽目標力搶 west ham 的第四位, 我地仲打少一場 ( 作客阿士東维拉 )
回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2021-2-22 11:15
球隊唔好之後返主場對 southampton 又打回原形就得, 我地而家聯賽目標力搶 west ham 的第四位, 我地仲打 ...

其實唔好比咁多期望就得,講真點解我地今年作客勁過主場就證明我地要靠焗攻根本冇板斧,之後後防好易一個派膠輸埋,季初都仲可以靠鴨仔腳風超順同埋其他隊未摸清占士。而家隊隊有晒部署我地主場真係唔覺有咩優勢,都係靠作客有空位打反擊加死守,計form我地依一刻的確連西咸都不如,所以唔好咁大期望,希望保到頭七有歐霸打下,作客嬴到一次猁今季已經夠J了
回復 支持 反對

拖肥隊長

一場等左22年O既勝仗,點講真係望穿秋水O既等待,點計我地隊波過去22年都無理由同利物浦有咁大差距,其實好大程度上係球隊體系同球員心態問題。
對手事實上係經歷緊一個唔順O既球季.....太多傷兵真係........當隊波防線穿晒隆....其實前邊無論有幾多好手都唔會有效果。

我地隊波宜家其實真係面對緊一啲取捨問題︰
1) 前線組合問題︰
今場入第一球完全係我地2進攻線上最具天才O既2 人去炮制......占士係一個FIRST TOUCH 永遠快你半秒而又可以比到穿透傳送O既球員;李7 本身係一個喜歡上腳盤帶為自己同隊友制造空位O既偏鋒型.....要佢純打個中鋒位其實係好難發揮O既....所以點解我地體系上寧願用DCL....DCL 雖然腳法同走位都一般...但勝在今季體能同衝刺強左....加上勤力走動...所以做為最前點暫時仍然係最佳選擇。但呢3個攻線組合今屆幾次落場都實際上唔算好有化學作用。首先係DCL 走位唔細緻.....所以同唔到其餘2個做到太多小組猜傳同直線單刀.......而由於DCL 佔據左前端最有利位置.....占士同李7好大程度要為DCL 做餵餅.....變相難度會大左。( 今場呢球正正係無左DCL....李7可以偷到呢個位置入涉做單刀.....一傳一接應都係一絕);問題係....如果DCL 無傷無病....出返正選時....如何激活返李7 O既進攻力?
2) 2閘側擊問題︰
今季受傷停影響,甸尼同高文狀況都出現過幾明顯起伏,甸尼進攻我覺得還可以,只係防守上我見幾場波都見回防回唔切....或者身型上輸蝕比人爆;至於高文....其實唔少場合見佢其實無論進攻同防守上都企錯位......絕對稱唔上穩健。尤其O係ALLAN 受傷呢段時其,如果2 閘開左上去進攻,而比人打反擊時....防中同中堅所受O既壓力會加大。如何攞呢個平衡係球隊今屆或今後應該要好好思考O既。特別係無錯我地隊波宜家中場能夠比到創造力O既球員實在太少....得個占士,其餘叫好少少O既只有施格臣(但臣哥穩定性奇低....一場好一場壞)...高美斯同TD 有時會一腳半腳....杜古希就傾向身體對抗或入涉........伊禾比果D 更加係嘥口水。-----> 放棄2邊側擊.....將組織同做波放返落中場球員......呢個做法究竟可唔可行?( 如果要靠2邊側擊....我會更傾向中場中路搵個PLAY MAKER 做策動 ( 盛傳祖記拉比奧....同埋我希望簽到ICSO)........先做好防守,再諗進攻...特別係對住D 下游搶分硬朗型球隊...我地本身已經唔係制造機會多O既球隊....夾硬要做攻勢....開隊閘上去結果比人打返轉頭.........輸紐卡素....富咸.......韋斯咸.....真心睇到屌老卥!....大家睇到利記宜家.....佢地個體系當然係3個前鋒一來把握力高,二來高壓迫搶....但最大威脅其實亦黎自2邊閘位.....佢地宜家面對O既問題.....正正係打2閘最怕出現O既.....開左上去....中後場唔夠人而失波。
回復 支持 反對