請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
返回列表 發新帖
樓主: barker

英超補賽 vs 曼城 ( 主場 )

拖肥隊長

24cheung 發表於 2021-2-18 12:09
我覺得最好個陣係季初,用高美斯攻中,中埸度哥利及亞倫,占士打右,起碼季初啲波唔好似最近咁全失中場 ...

季初我都講,其實今季買人好對辦,係針對球隊弱點來買,由其中場缺乏防守中場及BOX TO BOX球員,艾倫及杜古希係好啱洗的。

季初個正選陣完整,故當時我話今季最大隱憂便是傷停,是旦無咁件,隊波都影響好大(季初之時,仲要鬧中堅慌)。

但宜家,即使用回季初個陣,都唔夠…最大缺口係右路…尤其高文復出後水準、狀態大不如前…右閘位更幾乎無替代人選,賀基治擺明係一個僅僅合桘的替工,佢打右閘右面幾乎是放棄進攻。

同樣左閘都係問題,好在甸尼如果出到,問題不大,佢一出唔到,便用葛飛,但葛飛始絡係右腳球員,和左中的李7好難做到高效的進攻組合…

我諗宜家個陣,除了中堅,進攻中場、控球中場可以話夠人外(先不論狀態),其實個個位都欠一個有說服力的替補人選。
回復 支持 反對

拖肥隊長

24cheung 發表於 2021-2-18 12:09
我覺得最好個陣係季初,用高美斯攻中,中埸度哥利及亞倫,占士打右,起碼季初啲波唔好似最近咁全失中場 ...

咁踢條右路比人爆到傻....占士睇黎都係只可以打攻中自由人,右邊用鵝比起碼肯跑下
回復 支持 反對

拖肥球星

ginger 發表於 2021-2-19 15:39
咁踢條右路比人爆到傻....占士睇黎都係只可以打攻中自由人,右邊用鵝比起碼肯跑下 ...

季初右邊冇咩比人大爆wor,返而而家中場比人老强
回復 支持 反對

拖肥球星

433,J洛打右前,右中可以擺杜古希,防守時杜古希加右閘守右邊,高美斯拉番入中間拍阿倫,李察落番左邊,J洛做自由人,變成4411,其實都勉強頂得住,現在好似無人引開對手轉邊,簡單而言就係現在成隊踢得好辛苦,中場搶到波好易斷。
回復 支持 反對