香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 14971|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

英超 vs 狼隊 ( 作客 )

拖肥隊長

樓主

杜辛都係後備…

無鋒陣。

前面三個占士、伊禾比、冰島臣。

唔知係咪叫葛飛定賀基治推前一格打中場,出晒米拿、堅尼、甸尼、加佢兩個…唔好打三中堅吖……未試過有好嘢…
回復 支持 反對

拖肥隊長

沙發

五五波,雙方其實都無乜入肉攻勢,若仔細看,其實狼隊球員狀態平均仲好我地少少。贏在把握力。

以前講過,占士和施格臣一齊出好危險…因為中場同時出佢,等於開了中門俾人。但呢場索性叫佢兩個打最前,中後場布晒重兵。又勉強可容納到兩人同時出場攻堅,當然亦因為係對面都係無鋒可用啦…

不過呢個無鋒陣,好講兩側傳送質素及中場入楔時機,呢場波甸尼係度,左邊OK,右面…伊禾比…一時時。再講中路,本來聽落中場入楔?好啱冰島臣同占士啊,但前題係你無鋒陣,即無一個中鋒同你引開對方守衛注意,人地自然睇實你,邊有你入得咁易,且兩人本身速度唔高,身形唔夠,撞都唔夠撞。如果你成隊波有西班牙、巴塞的行軍速度,咁無鋒陣進攻都WORK既…不過,唔係囉。

贏的第一球,證明甸尼的重要性,無甸尼,占士的轉向根本無目標。第二球,高美斯傳中和堅尼頂都100分,高美斯傷後,最大問題,身體對抗性及信心問題(信心又導致佢成日上波唔敢快速做啲較冒險的致命傳送),希望佢快快回復最佳狀態。

輸個球,只能怪杜古希係左面完全比人過晒,中間個班未有時間企返啱位,遠柱結果空晒。

下場波杜古希停賽…頭痛了。
回復 支持 反對