香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 35032|回復: 100
打印 上一主題 下一主題

2015-2016 EPL 19 stoke city ( home )

拖肥隊長

樓主
巴完利應該都會正選, 上場明顯提早收起佢留力
希望唔好出巴利, 48小時內打2場, 老人家邊頂到, 出到都隨時派膠
對面好似沙基利有傷, 未必出到
回復 支持 反對

拖肥隊長

沙發
evertonarteta10 發表於 2015-12-28 16:15
試下besic打正防中, cleverley上一格cm....咁可以打多D活力同速度, besic亦係盯人專家, 必要時多一種防守 ...

打得最好應該係對 曼城個場
表現都算唔錯, STOKE 明顯用波多左, 後場慢慢搓上前場, 不過招數唔多, 所以總入球得16, 我地已經32
回復 支持 反對

拖肥隊長

板凳
evertonarteta10 發表於 2015-12-28 17:09
對曼城個場局守冇計啦...

點都好, 仲咬住6分死唔斷氣, 12月完之前希望追返同分先 ...

我意思係沙基利踢得最好係對曼城個場
回復 支持 反對

拖肥隊長

地板
上場打左, 應該比佢休息,
出BARRY 真係傻, 邊有力踢, 馬仔係密集賽期輪換真係未識, 佢頂盡打到半場, 下半場肯定唔得, 倒不如用 BESIC/GIBSON
回復 支持 反對

拖肥隊長

之前講左我地D防中好普通, 開波講左巴利頂盡打半場, 又唔出 BESIC/GIBSON
我地要個高效爛仔防中做掃盪
尾段連 STONES 都壓上來都傻傻地, 完全打 開放進攻,
隊波搞到冇 紀律性, 防守球員壓上就壓上, 進攻球員又唔番來防守
大佬呀, 贏緊 3-2, 就打長波, 唔得都唔會輸反擊啦
點解成日輸傳中球, 因為2邊成日2翼冇協防, 比人單對單出波
防守系統不嬲講左唔得, 一係搵個防守教練番來汁, 一係諗下係米下季轉傾隊, 防守唔好, 唔好諗住可以高排名
回復 支持 反對

拖肥隊長

上半場 失波, 睇到 GALLOWAY 未有能力睇實 沙基利, 第一年打英超, 唔會怪佢
現在隊波, 防中係有問題, 好容易比人打入禁區, 令後防受壓, 防中做唔到 前面屏璋保護中線, 而2翼唔紀律回防去協防, 比人容易出波, 亦造成失球
就算2翼回唔切, 巴利範圍唔能夠支援, 証明馬仔尼D OPEN PLAY, 防中要求係好高, 被人打反擊, 要有足夠速度包位, 又要高效壓迫掃盪, 又要有波底中後場分波, 真係冇個世界級防中都幾吃力, 最起碼有個上季MATIC 先夠頂
中堅都唔可怪佢地太多, 2個年紀都算細, 冇人可以指揮成個後防線, 不過隊長都唔打得幾多年, 係米應該搵個有經驗中堅?
最後都係個句, 今季再冇任何藉口, 冇成績馬仔很難向球迷交代
回復 支持 反對

拖肥隊長

馬仔臨場調動不嬲都有問題, 密集賽期排陣又係有問題
我對非洲球員一向都覺得唔岩打複雜戰術, 本身佢地年青時冇咩有系統訓練, 如打D簡簡單單, 死衝死撞先岩佢地, 望下SONG 去巴塞就知, 現在寧願借出去都唔自已用
見KONE 拿完個波, 其實佢自已都唔知點做, 唔知點交, 有時直情死推, 下季最好唔好再用佢
現在隊隊都睇穿愛記防守問題, 只有馬仔一個唔知前線可以試下學下巴塞, 入D南美兵打地面戰. 防中搵個似 mascherano 個類型 , 打D高效爛仔波

回復 支持 反對

拖肥隊長

就係馬仔太過放縱球員係場上自由度, 紀律性防守唔夠, 上年已經講左, 下下2邊睇心情決定回唔回防
今季輸太多2邊傳中波,
現在感覺打緊4222, 2個前鋒, 1個攻中 同 右翼, 所以左前鋒唔會回防, 右翼要打反擊, 所以又唔回防, 2閘要幫手助攻, 所以靠曬2 中堅頂住啦又睇下過往WIGAN 年代失球數字
12-13  -73
11-12  -62
10-11  -61
09-10  -79
而愛記尼4季失球都係40-45球
教埋愛記2季半, 真係覺得佢唔識教防守, 頭一季只係食到老莫尾水, 防守強度重健在, 之後慢慢步向WIGAN 失球數字之上
馬仔教左甘多年英超, 真係理念大過現實, 唔理球員係米可以 FULLFILL 到個系統度

回復 支持 反對

拖肥隊長

近年頭4失球數字, 只有利記去到50, 其他都大約40 或以下
即係平均失球1 或 以下
冇良好防守, 唔好諗可以入到頭四
回復 支持 反對

拖肥隊長

年年目標都係想入頭四, 只係尼2年可以提早講88
亦指出來緊WIGAN 式防守, 往後都唔好諗住可入前四
回復 支持 反對