請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 146217|回復: 10

我去咗Goodison Park睇波

拖肥正選

同咁多位愛迷分享一下我的朝聖之旅。

比賽日期: 2020年2月8號
對手: 水晶宮
開賽時間: 英國時間 12:30

一早去到利市, 喺Liverpool One 落車, 緊係要逛下 Everton Two, Liverpool One 呢家名店先啦
Match day 當日呢度更加有波飛可以買, 但今日場波係 sold out, 連box office 都唔開。

買咗少少嘢, 同埋今場match program, 封面係渣住個波、近況回勇嘅禾確特。
今日朝早利市出奇地好天, 但好快又多返雲。英國天氣果然同碧福特嘅撲救一樣變幻莫測。
跟住Google map 嘅指引, 由Goodison Road方向朝聖, 嚮街尾已經心跳加速, 全因Graeme Sharp嘅出現。
球場三面看台嘅外牆, 一幅一幅巨型嘅肖像, 襯托出球場嘅雄偉。

喺Goodison Road / Gwladys Street 嘅交界擺放咗2019年揭幕嘅Holy Trinity Statue - 向 Kendall , Harvey , Ball 致敬。

回復

拖肥正選

我賽前一個禮拜先買飛, 已經剩返Restricted view 嘅座位。好在Stub hub 都有唔少選擇 (比官網多)。
結果買咗Gwladys Street Upper。一般嚟講, 下半場愛隊攻呢面, 入波應該會好正。(好似係)
拎波飛嘅Box office 喺Gwladys Street 街尾。
騎警出來了, 太陽出來了, 我嘅波飛也出來了。確定有得入場鬆咗口氣。

繼續繞場一周。天氣真好, 似乎暗示今日嘅回憶一樣好美好?
球場正門擺放住嘅係Dixie Dean銅像。90年前嘅9號神鋒、入球機器、一代傳奇。
望住佢嘅雕像, FF佢如果遲出世100年, 佢同肥安加埋就可以帶領愛隊嚟繄20年稱霸歐洲。(肥安一定要長命百歲啊!)

入咗球場旁邊嘅 official store Everton One, 人山人海。生意興隆。另一邊, 離開波仲有半小時, 球迷們魚貫入場。

想喺檔口仔再買條肥安三色頸巾撐肥安, 點知原來一到開波鐘數, 全世界都上唔到網, 無得碌卡而我又無現金。見附近有部ATM機拿拿林撳機, 點知個掣壞嘅。
面對呢一波暗湧, 唔通等陣會出事? ....
唔理咁多, 入場先。

回復 支持 反對

拖肥正選

可見由山頂望落去, 陽光普照,球場綠草如茵。Goodison Park 真係好靚啊啊啊...
雖然距離有點遠, 但upper stand呢個角度其實不錯。很好。

唔知係隊長包揼差輸咗定點, 搞搞下變咗上半場愛隊進攻Gwladys street呢邊。
話咁快有個自由球, 冰島神主射被敵龍撲出。不過, 係你嘅始終係你嘅。
冰島神妙傳禾確特來一個靚突破, 勁斬出波無人看管下Bernard窩利抽射掛晒網。
依家諗返起個moment 震撼性依然強勁。
半場一比零 心情暢快, 來一個球場Wide shot先。

下半場好快失波。原來隊波就嚟唔掂真係有樣睇有路捉。比對面撳住砌, 搶波又好傳波又好, 下下都好似爭咁啲。
如果呢個時候有個好龍門鎮軍心, 你話幾好呢.... 可惜, 我哋嘅碧仔佢係手震個震。
可以想像, 咁嘅情況下, 仲諗緊會唔會再失多球之際, 竟然由李察力臣神奇2:1全場球迷係有幾咁喜極爆發歡呼震天。
結果卡維利雲3:1埋齋, 極度泿費嘅佢臨完場射飛機都唔怕了。

完咗場好多熱情球迷會喺停車場等球員們出來拎簽名同合照。當中最多人like嘅, 有我嘅偶像, 隊長高文。

意想不到嘅仲竟然有拜恩斯!! 可恨嘅卡維利雲可能有些慚愧, 無主動走過來同大家say hi。
球場關門後, 走咗轉Stanley Park...

回復 支持 反對

拖肥正選

穿過Stanley Park 用咗10分鐘左右就到Anfield。望兩望 感覺Goodison Park 真係神聖好多。
之後一日去咗建議中新球場所在地嘅Bramley-Moore Dock睇下。入面封住咗無得隨處走。
Bramley-Moore Dock 地點喺正Mersey-side, 如果成事真係會好夢幻。
右下角係一家酒吧, 位置對正Bramley-Moore Dock。東主一家都係愛迷。

#12 #13 #14

在利市最後一日, 參加咗Goodison Stadium Tour
呢個亦係絕對要去同值得一去。
喺官網報名, 15鎊。
詳情其實就由兩位資深球迷+職員帶領你參觀葛迪遜公園嘅內部。
我嘅行程係由Lounge, 去Media room, 上去主看台, 落返客隊更衣室 -> 主隊更衣室, 最後播Z-cars由 "隊長" 帶領出場。

#15 #16 #17

成個導賞團差不多90分鐘, 職員會一路講好多球會嘅有趣歷史同facts。
如果新球場成事,  就真正有今次無下一次了。

總結: 呢次朝聖睇波嘅回憶夠我回味好耐好耐。
大家如果去開英國/歐洲, 無理由唔去一次。

回復 支持 反對

拖肥球星

Thanks for sharing.
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Thank for sharing
2021-22 球季目標:
1. 聯賽前6名
2. 最少一個盃賽冠軍
回復 支持 反對

拖肥隊長

好正呀ching
想問Stub hub買飛 都係同一般官網買飛係同一個地方拎?
舊名: leon183
回復 支持 反對

拖肥正選

leonkit 發表於 2020-2-17 12:04
好正呀ching
想問Stub hub買飛 都係同一般官網買飛係同一個地方拎?

應該係。我見果度寫住Prepaid Ticket Collection, 好多人一齊排隊拎飛。入面有4、5個窗口, 只要show Stub-hub嘅order同有相ID証明就拎到飛。Stub-hub啲飛係事先入好晒信封, 佢要對名先搵到我果張。

Gwladys street 有個Box office, 就在我拎飛嘅窗口不遠。 比賽日如未Sold-out應該可以喺果度即場買飛。

回復 支持 反對

拖肥主席

正呀師兄, good job!!

去到official store真係會忍唔到手掃貨

參加stadium tour, 由更衣室通道走出見到球場一剎, O個種興奮係難以形容
“Two thirds of the world is covered by water, the rest is covered by James McCarthy.”
回復 支持 反對

拖肥球星

提子CHING有得去朝聖
回復 支持 反對