香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing
打印 上一主題 下一主題

19/20 EPL 06 Sheffield United ( Home ) Saturday

拖肥隊長

樓主
已經唔知道用咩去形容隊波好,沒有最差只有更差。2個大問題圍繞住需要處理!
1) 如何改善攻/ 守?
2) 幾時肯炒呢個無料的馬高施華?

唔係話要雞蛋挑骨頭,但隊波我地無論身價同工資......真係屬於英超上級,但踢出黎的足球我真係認為已經唔再係英超水平黎。

點解成隊波可以踢到咁差?
耶利米拿球烏龍我真係睇到有D 怪怪地,一個中堅有咁高大身形.....但對住呢D 高波點解可以唔知自己做緊乜咁?
失第二球反擊真係典型我地隊波會失的,又係人地人少打我地人多....但雙中堅企位完全無封殺到人地一個前鋒,當然失呢球我覺得最大責任又係碧福特呢個龍門。自己兩個後衛追緊.....個位已經轉窄,龍門仲係咪需要輕出黎封?我肯定碧福特呢球只要守實個近柱,對面就算射到都唔會有好大威脅。

我地防守實在太多太多漏洞!
- 好多時裝越位失敗
- 兩個中堅選擇截擊同包位的分工非常混亂。
- 特別係小禁區的壓制力極低

成個陣形建構出黎係充滿住問號?
- 好明顯馬高施華係好希望兩隻閘係可以出擊....變相防守力就會側重左再一次的雙中堅同雙防中4人。舒拉達連真係仲值得落場?

進攻上完全係各自為戰的,施格臣做唔到中路COOL 波同分流,變相成個中場中路係空空如也的。咁點踢?
你要再問我,大家無錯係對KEAN 有好大期望,當然佢呢幾場落場入唔到波....作用亦唔太大,但以一個咁年青球員同要適應新環境,你隊波個支援力咁弱,好難要求佢太多。我個人都認為出佢係無錯的。
下半場換伊禾比入黎.....我驚嘆係居然變左中場中,由佢中場向前推波上。( 佢強於邊線推進,成件事都錯晒)
禾確特落黎有兩三下右路算出到下波....但接應的又不到位。

# 好明顯係進攻上我地成個套路都係完全不清晰,真係好難搞。望黎望去.....和波時只係識後不斷猜個波....但完全無殺傷力的傳送;....隊波一到落後就只係識將波比甸尼/ 禾確特 (高文)左右路斬個波入禁區。----> 我地完全唔識得中場中路去進攻.....變相所有防守我地的球隊都好輕易守得到我地。

見球會成日放D片出黎講到隊波練習時幾勁幾勁,根本係浪費時間。攻守都缺乏強度同速度。

大家睇下韋斯咸,柏歷堅尼真係冠軍級,教到韋斯咸虎虎有威;又睇下羅渣士,雖然唔係好強領隊,但李斯特城真係堅
甚至乎諾域治,可以贏曼城。

我地呢條廢領隊究竟憑乜野仲可以坐住呢個位?要成績無成績,要生氣無生氣,要套路無套路。宜家我覺得隊波連三角短傳都唔惦!
雲尼亞利、雲高爾、摩連奴,唔該是但執件啦!

回復 支持 反對

拖肥隊長

沙發
其實施格臣個位同前鋒無乜分別,佢中場做唔到連系作用,所以其實簡單D 三個前鋒放佢是但一個位反而仲好。

中場中路如果做攻中其實可以搵賓納特試下。
回復 支持 反對

拖肥隊長

板凳
其實呢個領隊搞咁耐我都仲未搞清楚佢究竟想打一個咩陣出黎。
OK,上年數據話我地知,首席射手係左或右前鋒李察利臣,同埋收在中鋒後邊的輔鋒施格臣。兩個都好似係入13球。
好!我的理解係呢條友鐘意擺一個4231 陣,雙閘傾向攻到對方底線;雙防中傾向收O係自已中圈線附近做填位同左向交差式比波。舊年基耶活動範圍較大,所以可以帶到空位比中場中路....再配合後期加入的高美斯,所以踢來還有點生氣)
所以往年成個進攻套路就係靠兩個左右中場 (李察利臣 帶波入中路.....而紙版中鋒就做一D 軒制) ;施格臣有李察利臣帶出空位下也有點空間去做SHOOTING。
          XXX
XXX    XXX  XXX
     XXX    XXX
XXX                XXX
       XXX XXX
今屆問題黎......無基耶,中場中跟已少左空間....無埋高美斯做控場;中場中路舒拉達連踢法純被動;戴夫踢法偏向只搶截。
進攻上....究竟誰打中鋒?( 不離DCL 同KEAN) ----> 如果領隊希望呢個中鋒位球員負責入球.....攻中一定要一個懂得餵餅型中場。---> 一定唔會係施格臣。
OK 領隊覺得李察利臣無論左前或右前都可勝任,......但關鍵係究竟邊一個位置至係最適合李察利臣發揮?----> 睇左幾場...李察利臣純以踢法講踢左前應該較理想,因為可直接移入中路攻門....;但感覺上佢暫時打左路同甸尼無乜配合....變相就浪費左甸尼個助攻力......反而出賓特尼個互動會較佳.....進攻亦較流暢;但李察利臣放右路.....其實佢暫時算打得幾好.....但相對上佢在右路無乜直接攻門機會....所以如何配置左右兩邊攻擊球員係要取捨。
事實上伊禾比同禾確特.....究竟一左一右咁出得唔得?

基於兩個防中都有傷....如果要以現時陣容去擺,我覺得不如咁試下︰

KEAN
伊禾比      李察利臣      禾確特
           湯戴維斯
                        戴夫
甸尼      堅尼   米拿       高文
# 戴夫主要做中場掃場;有波就先交比懂現身的湯戴維斯。湯戴維斯有時可以比到一腳直傳....咁伊禾比同禾確特可專心殺入底線....
如果放呢個陣....咁甸尼同高文唔需要谷得太前,.....中圈線附近搭任踢就OK......咁樣我覺得個攻守平衡會較合理。
當然咁踢要禾確特同伊禾比都多D 落黎防守。變相高大同甸尼可以幫手收埋D 中間去協助戴夫去加強追截。

回復 支持 反對

拖肥隊長

地板
最近已經睇到有段報導話愛華頓的財政平衡出左問題,持續無歐洲賽打但買球員好似倒水咁。
再咁搞落去隨時比歐洲足協處罰。

講真....已經唔去講3-5 年前果D 冗員(艾朗連儂, 奇法利, 舒拉達連之流) ,單呢兩年用咁多錢買咁多球員返黎....你話真係值價的暫時只係得李察利臣同甸尼......賓納特叫OK

施格臣撇除上屆入返多D 波外....其實都踢唔出佢本身水平。
米高堅尼, 碧福特, 耶利米拿, 禾確特,杜遜, ......全部都打唔出身價。--------> 唔單止打唔出身價,感覺上佢地全部係打到無晒信心。

愛華頓呢二十年其實普遍比人印象雖然唔係踢到華麗足球,但都係一隊有鬥志同拼勁的中游份子,雖然往往同強隊鬥係下風。但呢三幾季我越睇隊波越覺得無左靈魂,特別係D 中下游球隊同我地搏命時....我地完全係會被比下去。( 因為隊波本身唔係高班過人,但人地贏我地拼勁)

再補多句,馬高施華接手之後究竟為球隊帶來左乜野正面效益?
踢法上無條理
防守上甩甩漏漏
進攻上球員庸庸碌碌
球員補充上同樣係普普通通
對待忠臣積基卡毫無尊重 ( 拜恩斯下場唔知又會點)
回復 支持 反對

拖肥隊長

睇左HIGHLIGHT.....真係唔認為值得高興。

卡法路雲入第一球.....禁區邊走入去.....由走到射居然無對方後衛埋身....呢D 防守O係英超水平絕對唔會出現。OK....叫做一控一射射入。
入第二球門前執雞....贏伊禾比底線橫傳.....。
之後DCL 錯失左一個絕佳頭搥機會
如果馬高施華又因為一場聯賽杯勝仗而又周而復始咁再重用DCL,我地今季真係大大鑊。
### 或者我唔用有色眼鏡去睇.....用DCL 唔係唔得....但如果要出佢....就應該用一班可以幫助到佢去入波的中場.....例如禾確特呢D 相對底線橫傳較多的翼鋒。

睇埋場波其他數據,對邊9射3中;我地8射3中。----> 雖然人地主場,而且我地控球佔比大約6:4 比,但真係唔能夠令球迷滿意。
仲有防守上我地制空能力係意料不到地弱,有幾球對方一個大腳....人地禁區頂一個球員搶點已多次搶贏我地。點搞?
薜迪比我睇佢好似右閘打得算唔錯,又開到上去射波
湯戴維斯好似有幾下幾差的回傳,狀態可能唔太夠,不過見佢有幾下搶截同參與進攻.....

其實睇隊波已出左8成主力去應付呢場比賽
回復 支持 反對