香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: barker
打印 上一主題 下一主題

作客 southampton

拖肥主席

拖肥1878 發表於 2019-1-20 00:53
根本就無料到,完全唔明當時點解要死爭難爭都要揾佢嚟教。

點知呀,大sam帶穩穩陣陣居中完成球季,silva大鑼大鼓大使特使又係中游,即係咩?
Paul Tierney and VAR referee Chris Kavanagh are piece of shits
回復 支持 反對

拖肥隊長

作為球迷我地已經多次將問題點出黎....只不過我地改變唔到。
成個勢就係比人感覺對愛華頓只要你等愛華頓中場傳失+穩守打中路反擊.....要贏根本無難度。
你地唔會見對手刻意同我地玩兩邊落底傳中....而係下下由中路劏入去。因為人地領隊係有眼睇O既

失第二球正正就係中場中我地猜斷比人一個快速直傳中路就比人一對一對龍門 ( 甸尼烏龍只係結果.....其實唔可以太怪佢)

最高招對愛華頓的方法就係唔刻意去拎控球權.....反而讓你地去猜.....當你地成班波壓前(因為人地同時睇通你地拎住個波係無直接殺傷力....成隊中前場真心講有遠射射能力的只有個施格臣同後上的甸尼).....到中場有失.....人地一加速反擊就中門大開....

回復 支持 反對

拖肥隊長

其實宜家討論呢個馬高施華係咪應該炒魷意義不大。無成績話之你係乜水都無得留低,宜家個球圈就係咁現實。無料你點都扮唔到4條。
但好清晰一個情況係我地班波缺點越來越表面化,而且關鍵係領隊無辦法解決甚或乎無辦法去改善問題....呢下至係重點。

-陣型上周旋於三中堅定四後衛?
-進攻套路究竟如何定位?如果你係要靠李察利臣,咁你一定要放佢最有殺傷力個位置 (而且其他進攻球員要圍繞佢去做波)
有好多中下游波都係側重一兩個球員.....如水晶宮靠沙夏自由爆;李城靠華DEE;韋斯咸之前靠阿奴杜域.....人地點用呢D 球員....人人都清楚。
但我地如何用李察利臣.......今日踢中鋒,聽日打左翼....真心講....你個領隊究竟瞓醒未?

-究竟邊位球員係攻/ 守重心?

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

作為愛記球迷,都睇左隊波都有10年,我完全明白大家對隊波有幾失望。呢套陣容就算大家再夾唔慣唔熟,呢個排名同表現都唔理想。
嘈著話施華廢要換呢個諗法我完全理解同唔介意換領隊。但大家換之前,我諗大家可以再望下了解我地隊波發生緊咩事先。

呢14個借出去的球員大部分踢唔上一隊,得VLASIC、ONYEKURU、HOLGATE同埋DOWELL有機係1隊...其餘個D都唔符合...
唔符合個D仲有好多都仲有兩三年先滿約...呢批人勝左人工唔係話高,但夾埋一隊個班我地有成40人禁多,你話我地仲有幾多空間可以再買人?

我地再望番1隊個陣容,你唔考慮借番黎的球員,我地差緊1個第三/四中堅,正選中場中、前鋒同右翼。
PS:右翼成隊得禾確特係正右翼,加上又打唔番水準,入一個正選右翼好正常。
家下成隊波仲要得古爾有市場價值有人走過黎話買...完全唔敢想像走左佢之後,你點用舒拉/麥卡菲/B仔?
係隊波陣容又肥又腫底下。施華講話滿意而家個陣容,亦都反映到老細唔願意再課金。

正正因為禁,你而家話換領隊,又冇資源俾佢的話,其實你搵邊個黎教個分別都唔會太大...仲隨時搞到隊波整體更四不像最後要靠老莫番黎救火同你打燒味。
連冬季都冇人話買我地個D副選,更加令人擔心夏季的時候散唔散到貨...

最後,要換領隊的人希望大家可以忍到套陣容減番去正常水平有錢有空間買人先...再禁落去負債同冗員越多,稍後差池老細唔玩就會出大事破產降班...
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

Fuko~ 發表於 2019-1-21 23:07
作為愛記球迷,都睇左隊波都有10年,我完全明白大家對隊波有幾失望。呢套陣容就算大家再夾唔慣唔熟,呢個排 ...

Aston villa end Bolasie loan deal send him back to EVERTON
回復 支持 反對

拖肥隊長

作為愛記球迷,都睇左隊波都有10年,我完全明白大家對隊波有幾失望。呢套陣容就算大家再夾唔慣唔熟,呢個排 ...

好同意
始終咁樣買人法真係好唔健康
老細無限課金 又0冠都唔係方法
舊名: leon183
回復 支持 反對

拖肥球星

我都同意。現階段祗能忍辱負重了。
絕對不能讓對手雙殺愛華頓。
回復 支持 反對

拖肥隊長

我都好同意球會買入有好多唔合用的球員。而呢一刻就算你多買11個球員返黎....都救唔到隊波。 (因為宜家唔係打緊機.....可以前鋒買C 朗,中場買莫歷,後衛買拉莫斯咁重新砌隊波返黎) 我地隊波只係中游,買人策略其實一定程度上要好似修咸頓果種.....買後生仔等有表現就再決定係咪賣走,再搵新人。真心買D 世界級二線D O既返黎用。
當然呢D 涉及球探眼光同財力。

但係大家要先問下領隊同管理層....究竟宜家領隊係咪已經真係限米煮限飯下發揮晒隊波的潛力?
大家可以話米拉拿斯呢D 自己唔爭氣....明明有質但表現浮動紀律又差。
保拿斯呢D 一傷不起打唔返....無運吧
拉美利斯呢D ....唔適應英超...無得怨

VLASIC 呢D ....我認為踢得唔錯.....但真係苦無機會出場
剛剛尼亞斯呢D 被借走....其實後備入黎唔差呀....( 今季直頭後備機會都少之又少)
就算大家成日掛口邊的比錫/ 麥卡菲....我睇唔到球會如何有效去用一套輪換機制去比班二線球員去競爭主力位置。

杜遜.....真心講....點解真係出得咁少?前鋒入唔到波.....唔一定係個前鋒唔得.....好大程度上可能係個戰術運用有問題。
大家不難發現一點....大部份進攻球員轉到黎愛華頓.....除少數打到表現之外 (盧卡古叫近年最對辦)....大部份都黯然離隊O既。點解?

大家去研究下盧卡古宜家O係曼聯我地都唔可以話佢打得成功,充其量只可以叫合格。......其實曼聯進攻點唔少.....正正因為進攻比我地立體....所以盧卡古個作用其實唔太明顯。但盧卡古O係愛華頓....不論反擊時一人爆.....定左右傳中做接應.....到禁區入邊轉身射.....盧卡古都係最重要果一點黎....所以真係單天保至尊。由呢一點可以睇得出....我地隊波進攻有幾單調。
---------------------------------
不論由那一個進攻點去討論....我都睇唔到一個流暢發揮,或者我地可以細細去分析下幾個進攻模式存在咩缺點︰

1) 高文右路落底︰第一個缺點係禁區接應隊友不足;第二個關鍵點係高文傳中水準唔穩定。高文有時傳禁區頂地波 (但每次傳呢D ...有時小禁區中腰波....有時高波.....大家睇返錄影.....真心講....無人會知高文想點傳中。
2) 李察利臣左路盤爆︰最近幾場李察利臣狀態明顯回落....或者講比對手洞悉晒個踢法.....知你明爆....下下同你鬥硬,等你失平衡。單打獨鬥....就算美斯無狀態...都唔使旨意有效啦。何況李察利臣?
3) 施格臣中路遠射︰呢個其實季初幾場幾有效,因為施格臣懂得自己制造空位射門,之但係最近對手集中中路防守......O係對方加強左呢方面防守時...我地幾個中場又無辦法為施格臣制造到太多起腳機會下,呢招越來越難出。始終施格臣唔似古天奴呢類高速靈巧類....可以高速盤過對手再拉大位起腳....
4) 甸尼左路助攻同CUT 中路遠射︰暫時睇甸尼左路出波係我地進攻最有把握制造到險像的方法,當然中間問題仍然係接應傳中球球員不足。而且傳中失敗容易比人打反擊。
5) 最近多左蘇馬同堅尼死球上黎頂到下波。
再問我....如果出禾確特就多一範右路速度殺入射門;
如果出陸文就多左一兩腳ONE TWO 或者盤扭過人制造突破空位。
賓納特由於挨近左路...好多時係替李察利臣同甸尼制造突破空位......或一腳傳中。

兩個防中就真係近乎係0 進攻力。( 有試過遠射....可惜真係唔太理想)

以上就係我地隊波基本上每場波可以制造到出黎的進攻方法。
一句到尾︰呢十年我覺得我地隊波真係唔識得進攻。不論短傳/組織/ 左右傳中/ 長傳/ 反擊/ 死球,真真正正無範似樣。咁點可能有好成嫧?

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-22 10:16
我都好同意球會買入有好多唔合用的球員。而呢一刻就算你多買11個球員返黎....都救唔到隊波。 (因為宜家唔係 ...

而家係要解決方法呀  
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-22 10:16
我都好同意球會買入有好多唔合用的球員。而呢一刻就算你多買11個球員返黎....都救唔到隊波。 (因為宜家唔係 ...

其實跑動唔夠亦係問題所在, 施生 TOSUN都係唔擅長無球跑動, DCL同禾仔得直線先識跑....暫時得李神會多少少唔同既跑動路線....即係企得好死, 就算AG識交波交到沙維小白級數其實都冇用.

解決就係繼續調教LOOKMAN, 另外要買一D肯走動既.  猁 鏝 熱呢D真係走到人地亂哂籠....而家呢班舊帥買落既, 要靠佢地爭更高排名其實冇乜大作用

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對