請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing

主場對李斯特城 1/1/2019 20:30

拖肥領隊

Keane有呢D膠派真係唔意外
打兩個中堅其實預左
而且一對住對面有個快D既食梗塵
所以3中堅我會覺得啱我地多D

DCL DKLM
之前叫少做少錯
呢場叫唔做唔錯
成場搏左幾多腳波
唔好同我講冇波在腳都可以有佢作用
我淨係覺得好似打少個咁
賭神入黎起碼都叫做到少少野

MS你咁鍾意用禾仔就一係直接推佢打最頂啦
橫掂你都試左咁多個不同組合都冇效
好過擺右邊又傳唔到波

講對猁狗場波之後最大影響一定係Pickford
呢場簡單波都差D抱唔實
雪佢一兩場啦唔係實打沉佢
回復 支持 反對

拖肥隊長

以事論事,一場主場比賽踢到無神無氣,攻不銳守不穩,在我立場....單憑呢一點....已經有理由話呢個馬高施華可以走得。

已經多番反映DCL 的水準有幾低,但呢條領隊唔知自己想點.....成日扮COOL....究竟平時點樣做訓練?
今場比較明顯係高美斯一開波見到幾球誤傳....狀況明顯唔夠....我相信同聖誕賽程太密同佢未適應聖誕英超快車期有關....畢竟佢慣左聖誕有假期同蒲得多。

李察利臣亦係聖誕狀況跌得幾差下.....巴西球員慣左呢D 場合要去玩.....

呢幾場睇得出球隊始終踢唔到利用進攻中場中路入滲的足球.....下下要分波去左右兩邊.....重點係左邊李察不會出波....自己硬爆又唔夠態....右邊禾確特亦係唔夠態....加埋中路個DCL 根本係隱形人......施格臣有兩三腳算係唔錯的傳送.....但又少左D 遠射....講到尾就係自已想完成個進攻都有困難.....試問點踢?
李斯特城根本完全唔需要制造任何攻勢.....彷彿隊隊波對愛華頓都只需要等你中堅同防中之間出現犯錯......再O係果個位置發動反擊....愛記就好容易失波

你快車期想輪換...我接受....但後備有杜遜, 陸文, 湯戴維斯你完全唔用?究竟想點?

其實夾硬用一個唔合格的中鋒去踢個4231 陣.....我會寧願隊波咁打

碧福特-----> 今屆已3次派膠......今場又有一球甩手.....係時候比後備龍出下
莊祖堅尼....蘇馬.....文拿/堅尼.....甸尼-----後邊4個.....唔可以話好大問題.....關鍵係中堅2人O係比波時要更有信心同長傳能力要提升.....當然重有係上來助攻的死球頂波要練習多D

2個防中....高美斯 + 基耶.....高美斯做控場....基耶做截擊.....今季見基耶多左負責比波向前..甚至上黎射波....其實唔係太壞事.....只係要謹慎D....如終佢個位一甩就比較大問題

比我攻中3人右至左會....禾確特....賓納特....李察利臣。左右兩個會偏向負責同前鋒交換位置同合作進攻...
賓納特係宜家成隊波唯一一個可以肯踢小組同做到D 10-20碼小組短傳O既中場球員....其實應該比佢同高美斯呢D 做多D 中場傳控同分波左右....咁我覺得係最' 活' 的打法.....

至於前鋒....講用波能力....我會寧願將施格臣放呢個位....等佢適當時同左右翼互換位做進攻.......施格臣係一個適得突然間走返出黎而一下彈入去左右的球員.....咁可以利用到李察同禾確特的突入速度....撕開對手防線...

回復 支持 反對

拖肥隊長

Keane 都要雪 中堅犯低級錯誤
回復 支持 反對

拖肥球星

aeroplane602 發表於 2019-1-2 11:45
Keane 都要雪 中堅犯低級錯誤

唔怪得佢,佢邊諗到個豬隊友解圍變回傳,喺咁突然時控定就真係有啲難
回復 支持 反對

拖肥隊長

唔係話想批評愛隊......之但係我相信愛華頓已經錄得一個非常之不太光彩的英超數據。
就係好似連續六年對住所謂的BIG 6 球隊錄得0 勝劣績......----- 如果無計錯數就係36場......問題已經唔係一朝一夕

大家可以睇下今屆升班馬狼隊可以熱刺....水晶宮可以贏曼城......已失去主力的李斯特城亦然....
重要係有眼睇....對住幾隊速度高的特別係熱刺....我地近兩季場場輸5-6 球....對曼城車仔呢D 控傳波....我地每每只係囤重兵.....真心講.....踢乜?

愛華頓的最大弱點係個慢字......自從簡察斯基之後....基本上無一隻翼可以O係愛華頓踢到表現.....踢殘O既有雲達美迪, 迪路菲奧, 比耶列甸洛夫, 好明顯係個體系有問題。

中場控場能力不足.....守轉攻的反擊速度低.....令到大部份球隊對住愛華頓....基本上條防線企你前鋒後邊(或者看管住你個前鋒)......隊波就無板斧攻 ( 加上缺乏長程炮手)........任你中場點控點傳都好......完全局限晒個進攻套路.....以往有一套好AJ / M 賓特呢類前鋒靠一點速度去突入爭取入球.....但好睇狀態.....又有如卡希爾般頭搥較好.....可以搶到點後上入波.....到綜合D 盧卡古呢類可以靠身型同速度開山型前鋒.....進攻至較有門路。.....當你失去左呢D 前鋒或佢地狀態下跌....其他中場就無晒見樹.....呢D 正正係愛華頓面對緊最嚴重的問題。

回復 支持 反對

拖肥隊長

李察利臣....杜遜呢D 係有質素.....但踢法上我覺得完全發揮唔到.....簡單D 講只係放個球員落某個位置...之後叫佢自己靠質素搵食。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-3 15:32
李察利臣....杜遜呢D 係有質素.....但踢法上我覺得完全發揮唔到.....簡單D 講只係放個球員落某個位置...之 ...

咁你有乜解決方法俾大家研究下 ?
回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2019-1-3 15:33
咁你有乜解決方法俾大家研究下 ?

領隊需要了解球員特性,優點缺點至進行配置.....
杜遜係一個介乎射手與中鋒之間的箭頭.....感覺上不可以用佢踢451 或3241 果個單前鋒....如果要用杜遜....我會偏好佢打442....咁杜遜就可以配DCL ( 一個純粹負責爭頂做涉位的拍檔)....咁杜遜本身射術同走位其實唔差.....入波責任就會落左佢處......;

但杜遜如果配李察利臣....短期合作可能得...但長遠未必有效果....因為李察利臣踢法偏向個人化......佢並非正中鋒人選.....踢法較偏向靠左路.....佢需要的是一個中場可以比到KEY PASS 或同佢配合的隊友.....如果中路我地有古天奴之類 ( 或者希望賓納特打到呢個位....咁我相信李察利臣會較大發揮)

但好多時見領隊用李察利臣時....陣容就必定係單鋒....如李察打中鋒....因本身唔係搶點搶位型....所以無貨賣...如佢打左輔鋒.....中鋒就永遠係DCL......大家各搵食.......同中鋒企位太遠....根本無合作

真心講.....打單箭頭的話.....果個前鋒要求要好高.....隊波強如車仔.....你用一個莫拉達....大家睇到效果....形同隱形.....(除非你強如迪亞高哥斯達)....前邊開山.....再配後上夏薩特/ 韋利安/ 柏度呢D....否則根本無效果....
大家睇下幾隊前列隊....
利記大家憎還憎....法明奴呢個中鋒我個人認為踢得非常聰明.....當然左右沙拿文尼可以互串交义....無得比....但....人地踢法如是。( 大家留意下....當禾確特/ 李察利臣拎住波時.....我地個中鋒企緊咩位?)
曼城.....阿古路係一個純射手....左右腳射門把握力高....走位又靈活.....佢配合較多的是史端寧.....一個速度高拍檔.....( 甚至辛尼/ 捷西斯)...都係高速型.....射手的作用....就係當高速球員衝散左對方防線後....射手可以將D SECOND 波放入龍門....。
熱刺.....簡尼今屆其實打得唔好....但入波仍不少.....點解?簡單.....艾歷臣今屆已打得差 (其實少左致命輸送)....但有個孫興民速度硬衝.....加多個阿里輔鋒型入涉....

就算你問....李斯特城....衰衰都有個打反擊華DEE (可以自己用速度搵食的前鋒)
### 材料....我地唔係無.....但馬高施華......每每只係諗.....用單前鋒....加2個左右輔鋒.....( 但三個人係無傳送型中場串連同互相合作的)....結果只係左路傳中比人解圍....右路傳埋去比人頂出...。

如果你問我....杜遜最應該搭的.....雙箭頭.....可能係尼亞斯。

杜遜     尼亞斯
李察利臣        賓納特     施格臣                    
              高美斯      

甸尼      蘇馬       文拿     莊社堅尼

用尼亞斯前邊做迫搶.....杜遜停完波可以回比中場三個,然後自己轉身入...考慮到施格臣速度唔太高....佢好多時會移返中路停波(甚至遠射)....咁右路堅尼就可以開上黎出波.....;左路由於甸尼本身助攻力強....佢上時李察利臣就往往可以借甸尼過橋....自己帶波移入中路再睇下賓納特會唔會中場配合佢做ONE TWO,或者佢自己射....甚或睇杜遜有無空位比........如果咁踢.....你左右出波即時清晰左....( 由兩隻閘負責)....宜家隊波踢落就係兩隻閘要望下兩隻翼究竟會唔會落底....再自己衝埋落去....人員重叠.....而且令到中間接應的球員太少。
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

尼亞斯快拜拜 , 我地傳緊巴塞右翼 Melcom ( loan deal )
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-3 16:18
領隊需要了解球員特性,優點缺點至進行配置.....
杜遜係一個介乎射手與中鋒之間的箭頭.....感覺上不可以 ...

愛華戰士兄好高質的文章!

我自己就冇睇得禁深入,於我而言,純粹只係右邊的攻勢太弱,入球集中係施古臣同李察利臣度...
佢地一俾人MARK死,我地就冇咩板斧。其實so far,我對施華係進攻方面的風格都有些少唔太明白。
你話佢打控球組織滲入又唔似,防反高速反擊又唔係...高壓迫搶有少少似,但守轉攻都唔太強。
我理解而家隊波人腳太多,球會唔太想呢個時期買人,借MALCOM我覺得係好方法,唔駛俾禾仔打又可以令進攻多一個點。
家下都係希望球會夏季清洗順順利利再集中補強番某D位算...呢季唯一希望係FA CUP有多D作為。
回復 支持 反對