香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: laukarwing
打印 上一主題 下一主題

主場對李斯特城 1/1/2019 20:30

拖肥預備組

愛華戰士兄好高質的文章! X2

我個人認為問題都係中場O個度
我地攻守轉換好慢 傳送好慢 唔爽快 中場中好多時 球到左 然後先揾點交 或者默契仲要時間建立 但有時睇 硬係覺得D中下游隊D波仲爽 我地就好似要揾人交 好難揾人交 好易斷纜 然後失誤就直接失波
個問題自從馬仔黎到第2季開始 就經常出現 中場硬係好難控好個波咁 如果係咁 D翼幾勁都好難發揮到 因為根本拉唔空D位俾佢地
究竟問題係咪我地中場太soft? 有時D五五波 尤其右路高文O個邊 經常唔夠搶咁 而家禾仔 Bernard 大家都唔好指望佢地好搶得
基爺係好勤力 但受身型所限 高美斯亦唔係搶截型 所以對住D硬橋硬馬的球隊又唔夠搶 對前列隊又唔夠快
我係度諗 我地係咪要一個好似杜哥利尼類咁gei中場 先解決到問題?

回復 支持 反對

拖肥隊長

感謝2位師兄的讚賞。
雖然我地作為球迷應該無乜機會改變唔到隊波的配置,但以波論波我地就係要咁講。

其實我地可以引用李斯特城拎冠軍果屆去做個比較。

前鋒︰靠快+ 爛打+ 衝撞型(後備).....華DEE (速度/ 射) + 剛崎慎司(爛打).....另加+ 烏路亞 (柱)
進攻中場︰馬列斯 (呢個無得講.....停傳扭射O係當屆都係一級水準);仲有艾法禮頓呢類喜歡盤球但不扭死波的傳波類中場為前場作輸送
防中干提.....又係無得講....神級防中...;..亦有飲水哥呢類攔截及控場中場做串連

後邊候夫搭摩根雖然速度不高....但硬朗.....龍門舒米高呢D 唔敢話超級門將但犯錯少。
只能夠講.....當屆李斯特城好多係單天保至尊.....大家可能會話....車....干提馬列斯呢D 放邊隊都升LV 啦.......但領隊將呢D 有質素球員全力發揮其實好重要。

真心講....李察利臣質素....肯定係高的.......你問我我相信佢唔會差得過曼城捷西斯果個水平
賓納特....著過巴西10號....個人技術亦不需懷疑......踢法相類似的大衛斯華馬達....我唔敢話佢會比佢地好....但至少應該有個7 成吧
冰島臣.....直頭係冰島黃金一代的代表人物....傳射能力皆是英超一級.....( 盤帶會差D)

禾確特...杜遜呢類....即使大家唔可以話佢地好好....但至少唔會水得過烏路亞/ 剛畸慎司吧.......點解人地可以拎冠軍?無他的....球員知道自己在隊中的位置同作用。

當你隊波有一個大哨朗拿度....隊波進攻必定可以強化;但當你隊波有11個大哨....你隊波就會輸到大大鑊....呢個道理其實人人都明白....防型踢法同隊友配合係一隊球隊最重要的元素。
我地經常批評DCL.落場無表現。......當然第一個問題係整隊波踢法上配合唔到.....( 但另一個關鍵就係呢條友確確實實....作為前鋒....無論接應頭搥...中腰波橫傳涉位....到自己引球硬爆....到速度拋脫對手.......無一樣係有把握的。------------> 真心要問領隊....你放一個球員落一個位置....你個腦應該諗到呢個球員最經常做的動作係乜野...或者最大殺著係乜

# 我地諗大哨....就係禁區外20多碼拎到個波....單槍殺入射門
施丹...利用超凡控球能力....為其他隊友制造空位
卡路士....就係硬淨撋截同瘋狂衝落底....加怒射
派路.....施施然中場拎住個波再長傳

宜家我地有的進攻球員...
.李察利臣...我地會睇到佢好希望用自己技術左路殺入對方禁區 ( 但呢兩場波我見佢扭唔惦....即使入到禁區都無辦法射門.....去到呢步...其實係咪應該要檢討下佢呢個進攻MODE 係咪要改善?
DCL....你問我我真係唔知佢作為前鋒究竟打算用咩殺著去送個波入龍門......(如果你只係一個只等機會....等人地餵波入口的前鋒....好遺憾....你無可能做到頂級)...既然事實証明佢唔係一個入球量有保証的前鋒.....咁為何不將佢安安份份做一個二傳型前鋒呢?等佢為其他隊友做掩護....
禾確特...佢目標同李察利臣相若.....擺明係右路一拎到波就開TURBO 殺入禁區....盡可能射.....呢個踢法我反而BUY.....至少明確。當然入唔入就睇際遇同狀態。

回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-4 11:32
感謝2位師兄的讚賞。
雖然我地作為球迷應該無乜機會改變唔到隊波的配置,但以波論波我地就係要咁講。

如果借到巴塞 Mallcom 會唔會在右邊好 D ?
回復 支持 反對

拖肥球星

toffeeweb 發表於 2019-1-4 10:30
愛華戰士兄好高質的文章! X2

我個人認為問題都係中場O個度

我一直讚成賣基爺, 或者買另一個防中取代佢.  我唔係話基爺差, 事實上佢傳送能力同視野真係好弱.  DOUCOURE我好少睇唔肯定, 其實DRINKWATER都可以, 貴D既BROZOVIC....

李臣個問題係必需要有新中鋒同右輔鋒先解決到, TOSUN走位同射術好, 但傳送同速度唔夠, 禾仔唔駛講, DCL同NIASSE大SAM波就岩打, 細膩波就免喇.  而愛華兄提到既攻中輸送問題, 我認為黎緊係BERNARD去做, 但首要都要入中鋒同右輔鋒, 否則BERNARD仍然會被用去邊線, 會好浪費.

而家係, MS到底要前鋒係開山劈石型, 定法明奴阿古路咁樣?  前鋒傳得唔多, MAXI GOMEZ算比較似樣.........

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥隊長

barker 發表於 2019-1-4 12:14
如果借到巴塞 Mallcom 會唔會在右邊好 D ?

BAKER 兄....其實點換點咁搵人替換....除左龍門之外....呢個做法未必可以改善到整隊波的表現

我唔太清楚MALLCOM 的踢法.......如果佢係純翼鋒.....底線出波.....咁其實我地已試過艾朗連儂,當然我地可以話連儂過到黎時水準已大不如前,但即使新右翼可以做到落底傳送.....我地有幾個多球員可以禁區搶到點入波呢?;如果你話佢係喜歡右路CUT 入禁區攻門....咁其實同禾確特甚或迪路菲奧差別亦不大。以上三位都係名氣唔差的右翼黎。但落到我地隊波始終唔可以保持到一個長期穩定的發揮。簡單D 講....我地踢法上發揮唔到兩翼落底呢種踢法。
( 反而我地過去十年落底出波最成名的只是2隻閘位球員。)----> 當你隊波係鼓勵兩閘出擊的時候.....無理由我地仲期望兩翼會發揮到乜野作用。
# 以巴西國家隊為例....卡路斯/ 卡富時.....巴西國家隊基本上係唔會擺2雙翼落去的.....只會加強中場中路的防控能力
回復 支持 反對

1萬

拖肥球星

會唔會想起基佬特呢類中鋒 ?
回復 支持 反對

拖肥隊長

evertonarteta10 發表於 2019-1-4 12:33
我一直讚成賣基爺, 或者買另一個防中取代佢.  我唔係話基爺差, 事實上佢傳送能力同視野真係好弱.  DOUCOUR ...

同意基耶宜家O係愛隊係一個雙面刃黎.....

論防務工作....全隊以基耶排第一....但問題係基耶的位置感問題。基耶好肯出擊搶波....成功率亦唔低....但重點就係即使搶到波....如何策動反擊係基耶最大的弱點(畢竟傳/ 射能力不足)....球隊如果要出基耶....中場必需要用雙防中。(至少一個拍檔要幫基耶補位。咁連帶就會令到隊波要打多個中場球員....犠牲左一個前鋒位置。

你話如果基耶好似費南甸奴, 保連奴, 呢類可以自己殺埋上去攻門....咁殺傷力自然會提升....。
所以話...宜家我地呢對雙人防中.....論表現我真心認為2個都係好球員黎....基耶比賽態度一流;高美斯控制球賽節奏亦佳....肯用波。我好開心見到早幾場高美斯殺上去射波果下表現...( 可惜最終都射唔入)....可能這減低左佢再上去助攻的信心。
但問題就係2位球員都唔夠進攻殺傷力....當你對防中真係只能夠做防務或者踢法被動的話....你隊波就只能夠被動。仲要最嚴重問題係....兩位球員相對上真係無長傳 ( 莫講話什麼罰球破門果D 啦)---- 如果對方知道你防中無辦法O係中場分波去30碼外.....佢地會好放心O係中路去.....即使比你搶甩....對方防線只需要將防守收窄......你兩個防中就做唔到任何反擊。( 點解派路咁有價值...論攔截力佢唔高....但佢有一招無敵長傳....同埋超級穩陣的控球)......就憑呢兩點.....對方防守球員就已經唔敢咁埋身去搶佢波.....因為擔心一埋去佢就長傳走人)

其實另一個可以減低防中壓力的踢法就係我地需要由前鋒開始做迫搶。只要前場開始做壓迫.....咁自然可減少防中HOLD 波的時間。之但係呢種踢法需要高體能。而且我地部份進攻球員....好似施格臣呢D 我觀察係佢本身的搶截技術不高.....真要執行時會有難度
回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-4 13:48
同意基耶宜家O係愛隊係一個雙面刃黎.....

論防務工作....全隊以基耶排第一....但問題係基耶的位置感問題 ...

yes, 非常獨到, 亦因此為何自從MS同BRANDS黎到球會後, 收購防中既消息越黎越多, 仲要比翼鋒中鋒仲要多, 正正就係咁解.

我地隊波並唔係入唔到波, 個問題就正正係創造機會同效率問題.  基爺絕對係好球員, 非常專業, 如要打上更高位置或者挑戰列強, 就需要更全面既球員.

我成日諗就係如果(只係如果)AG搭TORREIRA, 加埋BERNARD攻中就真係開心到飛起.  而家基爺攞波, 只要封線就好自然變成橫傳或後傳, 多1腳2腳就已經拖慢哂, 嚴重影響效率.

我唔需要基爺或者新防中需要殺上去攻門, 至少可以向"前"傳比進攻4人組等佢地搞掂

I'm Evertonian since 1986-87 season!  COYB~~~
回復 支持 反對

拖肥球星

barker 發表於 2019-1-4 13:43
會唔會想起基佬特呢類中鋒 ?

BRANDS唔會諗超過25 26歲既球員......

回復 支持 反對

拖肥球星

愛華戰士 發表於 2019-1-4 13:29
BAKER 兄....其實點換點咁搵人替換....除左龍門之外....呢個做法未必可以改善到整隊波的表現

我唔太清楚 ...

其實而家都唔興打落底傳中, 433同4231而家都變左2翼要CUT IN入去, 斬波都係比隻閘去搞.  特別英超冇HARRY KANE 盧卡古呢D大舊佬更加冇得玩.

卡雲尼, 伊巴點解值錢, 人地唔識打柱躉咩?  但係人地用對腳入波........

好簡單, 你諗下擺馬里奧高美斯落我地度會係點, 咁咪明囉

回復 支持 反對