香港愛華頓迷討論區

標題: 歐霸盃外圍賽第三圈 主場對路梳比洛 [打印本頁]

作者: wahton    時間: 2017-7-27 17:12
標題: 歐霸盃外圍賽第三圈 主場對路梳比洛
無綫myTV Super 302台 明晨3:05am直播

作者: barker    時間: 2017-7-27 17:16
EVERTON 今晚要在 goodison park 大炒一場 , 以免夜長夢多 , 4-0
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-27 17:17
重要主場,最少贏 3:0
作者: Fuko~    時間: 2017-7-27 17:25
深晚波不了,但始終大家水平差幾遠,嬴個3:0不難吧?
尋日高文仲要話隊波狀態唔錯,我覺得只係嬴幾多的問題。
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-27 17:28
4-1
作者: 愛華寶寶    時間: 2017-7-27 20:30
係咪要有無線收費電視先有得睇?
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-27 21:53
愛華寶寶 發表於 2017-7-27 20:30
係咪要有無線收費電視先有得睇?

應該係,不過明天要返工,應該起唔到身睇,不過有信心愛隊會贏
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2017-7-27 22:08
但求贏兩粒以上兼唔失作客入球就得
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 00:20
爆炸拖肥糖 發表於 2017-7-27 22:08
但求贏兩粒以上兼唔失作客入球就得

2球唔夠保險,入3球就好穩陣
作者: Everton_    時間: 2017-7-28 01:41
今晚都要上網搵LINK了 無裝MYTV
作者: him0014028    時間: 2017-7-28 04:21
而家唔知咩環境呢
作者: cliffcheung    時間: 2017-7-28 04:28
1:0 65mins 開記錄 拜恩斯
作者: him0014028    時間: 2017-7-28 04:29
見到youtube有live 爽呀

暫時愛華頓領先緊1-0
作者: him0014028    時間: 2017-7-28 05:02
ft 1-0收貸啦都
第一場正式比賽 都係慢熱左d 無咁快上到狀態

卡拉臣真係可能要比多d時間佢 全場都比較平平無奇 反而入替佢既tom davids一入黎就整左腳靚既key pass

朗尼都唔算差 起碼都夠體力打夠90分鍾 馬天拿係右閘位都幾肯勤力跑上去幫手助攻

不過最有意外驚喜係基爾 除左攔截幾準之外估唔到放d長波都有料到 幾腳吊入禁區都到位製造到威脅

1-0其實都危危地 希望下場作客生生性性唔好有咩意外啦 唔係我諗呢到暴動都似
p.s 我係由66分鍾開始睇 可能有d唔能夠作準XD

作者: nsno    時間: 2017-7-28 05:05
踢得好差⋯⋯
進攻冇活力冇走位冇默契,直至換咗Sandro上嚟先改善返

唔明點解Davies冇正選同埋要八十幾分鐘先派佢落場,佢嘅走位、活力同創造力係場上任何一個人都冇嘅嘢

對面防守唔勁,但都攻唔入
仲要本來應該輸個十二碼俾人
下場作客真係唔易食
作者: nsno    時間: 2017-7-28 05:07
him0014028 發表於 2017-7-28 05:02
ft 1-0收貸啦都
第一場正式比賽 都係慢熱左d 無咁快上到狀態

朗尼上半場有幾球門前撻Q
可能師兄你冇睇
作者: him0014028    時間: 2017-7-28 05:17
nsno 發表於 2017-7-28 05:07
朗尼上半場有幾球門前撻Q
可能師兄你冇睇

無呀...我後期先見到youtube有live

其實都預左佢地唔會打得好 好多球員都好似未上力咁 其實個入波都係幸運成份 我睇左4份1場波都無咩直接入肉攻勢 但係可能我要求比較低啦 1-0都算係唔錯 起碼下場作古可以偏向守勢 主導權又唔係落係人地手 對面講真又唔係話十分有料到 呢一刻我都係抱樂觀心態既
作者: nsno    時間: 2017-7-28 05:25
him0014028 發表於 2017-7-28 05:17
無呀...我後期先見到youtube有live

其實都預左佢地唔會打得好 好多球員都好似未上力咁 其實個入波都係幸 ...

係嘅佢地係未上力,宜家理應仲係pre-season
但係我真係唔明RK點解要擺Davies喺後備⋯⋯
(Sandro嗰啲啱啱放完假就話放後備啫)
作者: 愛華寶寶    時間: 2017-7-28 06:28
全埸睇哂,卡拉臣踢法太保守唔夠膽過人,有波必定彈比隊友,朗尼都係麻麻真係退步中米拉都係,卡華利雲未有能力踢英超,悶加好運形容呢場波
作者: 愛華寶寶    時間: 2017-7-28 06:29
還有馬天拿必定差過賀基治,將會係今季後防的計時炸彈
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2017-7-28 07:29
睇卡拉臣 YouTube 片都估到佢唔係有腳法過波之類嘅踢法,反而我幾欣賞打法直接,會同隊友配合
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2017-7-28 07:35
睇完主場,全隊都未上力,踢得幾差吓,畢竟呢場係球隊第一場正式比賽,希望之後有改善,Rooney 如果擺佢喺正前,肯定唔夠衝擊力,不過如果有人同佢開路(即踢雙箭頭),我相信會好好多,
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 07:46
剛係 everton tv 睇完 20分鐘精華,主場贏唔到最少2球,基本係失敗,完場後全隊苦口苦臉。可能還未開季上力,全隊其實都打得差,尤其朗尼,威廉斯,Calvert-Lewin,米拉都一般,但都有幾腳射門,卡拉臣好勤力,但正如熱身賽講,要習慣下先,搵馬天拿打右閘,明顯想加強攻力,對弱隊可以,打英超就爆死都未天光。另外根據熱身賽狀態,我覺得應該出巴利多於舒拉達連,係外國 forum 都有人話應該出巴利,唔知有睇波的師兄覺得舒拉打成點。後來換入 sandro 打右翼也如我之前講,話sandro本身有打開翼,可以打翼同朗尼一齊出。

賽前根據熱身賽狀態我喜歡陣容:

Pickford
Holgate Keane Williams Baines
               Barry Gana
Dowell      Davies      Mirallas
                   朗尼

sandro 替補朗尼,舒拉替補巴利,Lookman或連儂替補米拉

今場實際陣容:

Stekelenburg
Martina  Keane Williams  Baines
               Schneiderlin Gana
Mirallas     Klaassen     Calvert-Lewin
                   朗尼

Sandro 替補 Calvert-Lewin,Lookman 替補米拉,Davies  替補 Klaassen

奇怪係熱身賽打得最差的卡拉臣和Calvert-Lewin有正選,打得好的 dowell 連替補都無,咁打熱身賽做乜?Davies 入來後都生猛左流暢左啦。出 Calvert-Lewin 做乜,打少個人咩?馬天拿係英超係計時炸彈。舒拉達連唔夠巴利睇得通透,係熱身賽巴利比長波好毒同好通透,膠著時候好有用,又唔用,咁打咩鬼熱身賽......最後 Lookman 應該換出來打右翼嗎?請師兄指正,對位換就應該係,但佢應該善長左唔善長右吧。朗尼其實 miss 幾個機會,佢好心急想係第一場入波,有些波傳會比佢自己射好,我覺得係佢太想第一場有波入先至咁,估計心態放平和後就無乜野。

下場作客真係要醒定d,唔係唔止呢度,英國個邊的愛迷暴動都似。

作者: 24cheung    時間: 2017-7-28 08:12
無左盧生,好似唔識踢,前面無人爆,有幾個機會係佢就入左
作者: witzz    時間: 2017-7-28 08:18
睇左場波
作者: witzz    時間: 2017-7-28 08:21
Martina同Lewin廢到爆,唔明呢兩條友點解可以打正選。 中場完全無創造力,係咁猜猜猜,真係要買個攻中
作者: aeroplane602    時間: 2017-7-28 08:34
其實dcl 擺最前最好,打後一格如自斷右路
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 08:42
witzz 發表於 2017-7-28 08:21
Martina同Lewin廢到爆,唔明呢兩條友點解可以打正選。 中場完全無創造力,係咁猜猜猜,真係要買個攻中 ...

攻中肯定要買,引入競爭又好,卡拉臣睇左2場,勤力的話係啱的,我都好欣賞,但能力呢我還是要觀望一下,始終剛來,有些球員是需要適應時間,慢熱一些,既然巴克里走,買保險咁入多個攻中就肯定無錯。昨晚用 dowell 話唔定d傳送重致命,我見對方都唔係無空位入涉,但d傳送就係唔致命唔到位。
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 08:43
aeroplane602 發表於 2017-7-28 08:34
其實dcl 擺最前最好,打後一格如自斷右路

佢擺係左定右,好似係左路
作者: witzz    時間: 2017-7-28 08:49
佢擺前都唔好,佢first touch好差,成日斷纜。
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 09:13
其實成個中前場都啞左火,入波竟然係靠後防的拜恩斯,而且呢場排陣都唔跟賽前狀態來出人,如果跟熱身賽狀態出人,我相信可以最少入2球。
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 09:16
成場同精華都未睇
所以唔評論任何一個球員
但聽有睇既師兄講
前邊D波係即彈係爽左
但明顯仲有位置需要再補強
都係好事黎既早D知道個問題
只要唔好大吉利是講下星期玩出禍就得
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 09:17
Forever_Fan 發表於 2017-7-28 07:46
剛係 everton tv 睇完 20分鐘精華,主場贏唔到最少2球,基本係失敗,完場後全隊苦口苦臉。可能還未開季上力 ...

暴動最多一日
但影響士氣就成季先弊
作者: 愛華戰士    時間: 2017-7-28 09:50
我之前都成日O係FB 叫球會唔好成日POST 熱身時球球員點樣射極都入O既片出黎...因為練波同比賽係2樣野黎....

睇左10分鐘精華,基本上係無腳射得好......
我先講進攻....前鋒基本上無進攻點.....( 我成日話一定要盡快買返一個純中鋒返黎....)朗尼, 米拉, 卡拉臣幾個中前場踢得比較亂....分工又唔清晰。
卡拉臣叫做有幾下直接D O既PASSING....算係有D 比賽視野
舒拉達連同GANA 同防線默契好似差D.......唔係好做到屏障......威廉斯幾球踩屎.....又係可能同KEANE 未配合好。總之整體攻守好唔流暢....( 唔該加加操)

對方踢法直接....幾腳禁區頂遠射....都要龍門撲下....有球頭搥差D入我地....好彩龍門打得好。
唯一值得開心的只係對方無作客入球

# 大家要有心理準備....我地洗左無錯係一筆幾大O既錢......但暫時未見到隊波有甚麼脫胎換骨表現.....

作者: aeroplane602    時間: 2017-7-28 09:51
上半場williams 個下miss 真係眼都突
作者: 愛華寶寶    時間: 2017-7-28 10:27
愛華戰士 發表於 2017-7-28 09:50
我之前都成日O係FB 叫球會唔好成日POST 熱身時球球員點樣射極都入O既片出黎...因為練波同比賽係2樣野黎.... ...

大致上認同一定要買一個正前鋒,中前埸分工好亂下,卡拉臣同朗尼有些少重疊,唔知邊個做分工,所以買攻中一定要買個有突破能力,現時球隊最欠缺呢類球員
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 10:43
馬後炮禁講,有咩理由DCL係打正選先得ga。我尋晚見到個陣容都打左個突...都唔講條友本身係正前,甚至上季都係打左邊,點會格硬打埋右邊。
最慘係條友上季都唔係打得特別好個下先死...講賽前熱身同埋U19世杯,佢更加唔見得好過DOWELL。
我地D領隊係咪禁鍾意養契仔呢?
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 10:56
https://www.youtube.com/watch?v=FiEZoRTAqp4
威廉斯個球自殺式傳送真係似曾相識到呢...呢兩年究竟仲要犯呢D錯誤幾多次呢?
Highlight黎講,馬天拿又好似冇大家講到禁衰? 至少d斬波黎講都唔算太差,做下後備都冇咩問題。
朗尼果然俾人改造到唔識打正前,好多時候米拉企得仲正中間過佢...所以,我一早都話放番佢落後一格最好,奈何ramirez未ready禁解。
作者: barker    時間: 2017-7-28 11:00
Fuko~ 發表於 2017-7-28 10:56
https://www.youtube.com/watch?v=FiEZoRTAqp4
威廉斯個球自殺式傳送真係似曾相識到呢...呢兩年究竟仲要犯 ...

經過今晨場主場僅勝之後而家大家都不應該反對買入施古臣喇
作者: Arteta    時間: 2017-7-28 11:37
威廉斯個球自殺式傳送真係似曾相識到呢...呢兩年究竟仲要犯 ...

昨晚看了整場比賽,martina 表現不致於太差,不過更令我懷念高文,martina好多時右邊one on one,全都係選擇斬入去,如果是高文,也可以突破,推入中間遠射或斬波
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 11:39

所以我寧願50-60M擺落雲迪克/其他中堅好過
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 11:40
barker 發表於 2017-7-28 11:00
經過今晨場主場僅勝之後而家大家都不應該反對買入施古臣喇

依家明顯缺正前多過攻中
醒未?
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 11:49
James_Beatkit 發表於 2017-7-28 11:40
依家明顯缺正前多過攻中
醒未?

我覺得正前正選始終都係RAMIREZ...反而係邊個黎打後備多。
作者: barker    時間: 2017-7-28 11:55
James_Beatkit 發表於 2017-7-28 11:40
依家明顯缺正前多過攻中
醒未?

基佬特喇
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 12:14
Arteta 發表於 2017-7-28 11:37
昨晚看了整場比賽,martina 表現不致於太差,不過更令我懷念高文,martina好多時右邊one on one,全都係 ...

所以我話對弱隊無問題,但打英超佢會比人爆死,出佢肯定係助攻上前,但佢回防速度唔夠快,所以佢唔爆入禁區除佢腳底功夫唔夠外,就係佢回防速度較差,唔敢推太前,免得被人打反擊。
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 12:23
依家明顯缺正前多過攻中
醒未?

今場卡拉臣和朗尼其實都差,保險計買1攻中1前鋒,橫掂我估巴克里和Niasse都會賣走。
作者: chanpo1974    時間: 2017-7-28 12:34
Fuko~ 發表於 2017-7-28 11:49
我覺得正前正選始終都係RAMIREZ...反而係邊個黎打後備多。

看完全場, 確實看到現欠缺正前鋒, 朗尼時常墜太後, 跟KLASSEN/米拉怎至DCL塞在中間, 到後來RAMIREZ換入兩邊走位才能把中間拉開空位, 長遠必需買新中鋒把朗尼放後一格較炮或作遠射, 因此買施格臣的重要性便相對減少了, 其實某位置是否需加強, 都是相對看球隊打法及布置.
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 12:41
Fuko~ 發表於 2017-7-28 11:49

下季未知但今季搵得朗尼返黎應該預佢打正前
除非打442如果唔係我估sandro今季多數打翼為主先
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 12:48
James_Beatkit 發表於 2017-7-28 12:41
除非打442如果唔係我估sandro今季多數打翼為主先 ...

佢係曼聯後期已經成日俾人話鍾意係墮後拎波,所以根本冇咩幾何係真正打正前。
我一直都奇怪大家點會覺得佢岩打正前...
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 13:17
Fuko~ 發表於 2017-7-28 12:48
佢係曼聯後期已經成日俾人話鍾意係墮後拎波,所以根本冇咩幾何係真正打正前。
我一直都奇怪大家點會覺得 ...

暫時好難講,佢可能未適應新的陣式,重用舊時的思維唸野,往往墮後左都唔知,呢d係訓練中或RK提點下可能有改善。另外今場朗尼急於求成取得入球,導致好多時夾硬射而唔係傳比更好位置的隊友,放平心態並留意下應該有改善。
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 13:20
James_Beatkit 發表於 2017-7-28 12:41
除非打442如果唔係我估sandro今季多數打翼為主先 ...

朗尼返得來我都估Sandro係打翼,佢本身有打開呢個位置,助攻力又強,其實並無不可。不過今場打4-3-3可能比打4-2-3-1好。
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 13:28
Forever_Fan 發表於 2017-7-28 13:17
暫時好難講,佢可能未適應新的陣式,重用舊時的思維唸野,往往墮後左都唔知,呢d係訓練中或RK提點下可能 ...

老莫、摩奴同雲高爾都改變唔到佢...我就覺得你叫打番正前真係哂9氣,反而你叫佢打後一格,執行分波遠射呢d仲有可能。退一步你叫佢兼任一兩場都仲得,長時間我幾肯定佢唔得。佢家下爆又爆唔到,係得番些少觸同射術,打雙箭頭或者攻中先發揮到佢剩餘的價值。
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 13:55
總括來講,我對下場還是有信心,今場我地後防有些散漫,迫得唔夠緊,下場可以出下積隊長,威廉斯今場幾大意,身型又未操返 fit,下場休息下先啦。對方今場真正射正龍的不多,射正也不急勁,龍門不算好受威脅。下場Sandro應該正選,兩翼可以拉返開少少,應該威脅會大好多,始終出Lewin好似打少個。另外作客又揸住一球,下場出返holgate做多少少防守較好。卡拉臣今場傳送都算幾清脆,有視野的,也好勤力,但傳送唔夠威脅,唔夠致命,如果肯試下Dowell 我會幾欣賞,我暫時覺得卡拉臣無入錯貨的,但佢要時間習慣隊波的節奏和操strong d 個身型。
作者: James_Beatkit    時間: 2017-7-28 14:18
Fuko~ 發表於 2017-7-28 13:28
老莫、摩奴同雲高爾都改變唔到佢...我就覺得你叫打番正前真係哂9氣,反而你叫佢打後一格,執行分波遠射呢 ...

所以我都講除非買多個正前打442
如果唔係叫佢打成季呢個位死梗
或者咁講佢有機會後過兩邊翼做假9都唔奇 仲啱佢
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 14:41
暫時覺得今季簽馬天拿係錯晒,佢的防守係英超正賽係被人完爆個種,真心覺得我地用牛奶仔係好過佢,其實當時未簽佢時就應該搵個高 class 一d善打左右閘的替補,而唔係簽英冠質素的馬天拿,佢防守和速度真係唔得.....
作者: lucas    時間: 2017-7-28 14:55
睇哂成場波, 最差一定係威廉斯,唔係好運一早輸埋喇。

進攻同上季一樣, 得個搓字,個波運到上去角球旗附近又運返轉頭俾後衛, 唔知想點。我地隊波始終爭個中場指揮官, 上季巴克利唔得, 今場卡拉臣勤力有餘但默契不足, 朗尼就成日墮後拎波但變成前面無人,中間塞哂車咁; 兩翼突破又不足, 下半場辛度落場右邊好左D,左邊LOOKMAN好似有D怯場去唔到波, 希望之後會好D。防中舒拉同GANA表現最對辦,唯有靠佢地俾KEY PASS就勉強D, 只能偶有一腳有威脅。

前面米拉上半場OK, 下半場隱形; 利雲走動多, 前面貢獻不足但常回後協防, 又未至好差。

總的來說前面可以重用DAVIS, 一落場控制力好好多,亦應試下DOWELL;買斯格臣係可能即時改善到問題嘅, 但同好多師兄一樣,5000萬確貴左D, 可能有更佳選擇; 中堅最急, 一定要入一個有級數嘅執好呢個位
作者: nsno    時間: 2017-7-28 15:13
Sandro打正前有威脅過打翼,佢啲走位、First touch 真係好剎食
Rooney打單箭頭好易俾人mark 死,如果打攻中佢又冇盤扭能力,我覺得最適合佢都係雙箭頭

btw我睇完覺得今場DCL打得好過Mirallas,尤其上半場,Mirallas成日都隱形

Williams跌watt跌得好快,宜家覺得Jags好似穩陣過佢少少
作者: barker    時間: 2017-7-28 15:22
中鋒都一定要買
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 17:01
lucas 發表於 2017-7-28 14:55
睇哂成場波, 最差一定係威廉斯,唔係好運一早輸埋喇。

進攻同上季一樣, 得個搓字,個波運到上去角球旗附近又 ...

SKYSPORTS 比米拉係MOM

Man of the match: Kevin Mirallas

The Belgium international, whose future at the club has been in doubt in recent times, was his side's most dangerous attacking threat on the night, creating the goal for Baines with a right-wing corner.

And the forward was also desperately unlucky not to get his name on the scoresheet with a 70th-minute volley, only to be denied by Macik in the visitors' goal

http://www.skysports.com/football/everton-vs-ruzomberok/380836

作者: wahton    時間: 2017-7-28 17:13
只睇左上半場, 感覺係正面的

球員未上力係意料中事, 但中前場幾個都係俾波走位為主, 成隊推進, 傳波都流暢過以前, 當然造唔造到個波入去係另一個問題

新兵表現都對辦, 朗尼控球, 分波功架仍在

卡利臣交波快, 有入楔, 有D似卡華利+尼史既混合版

米高堅尼防守夠淡定之餘, 傳球以中堅黎講真係幾好

馬天拿....................不願置評
作者: Fuko~    時間: 2017-7-28 17:16
Forever_Fan 發表於 2017-7-28 13:20
朗尼返得來我都估Sandro係打翼,佢本身有打開呢個位置,助攻力又強,其實並無不可。不過今場打4-3-3可能 ...

如果你真係要朗尼打正前,一對翼就變得好重要。唔單止要擅傳仲擅射...
因為朗尼而家剩番射術同禁區埋門的觸覺,上場熱身賽亦都證明佢呢方面未退化得好緊要。
佢係正前的工作就只限做駁腳俾一對翼同埋係禁區接應執雞,仲有一定的作為,亦唔係唔可以考慮的戰術。
個D俾波佢走位射波,要求佢好似盧卡古係前面單打獨鬥過人或者控球,我諗真係唔好諗。
故此,係尋日場波,我點解唔同意DCL打右翼就係禁解...佢個人技術同速度根本牽制唔到對方防守。
考慮到米拉得半場體力,你留LOOKMAN打後備,我唔反對,但右邊呢?
正宗右翼最理想當然係用保拿斯,保拿斯、米拉同朗尼,作為第二戰術的三箭頭,我覺得會好不錯。
冇保拿斯,我地仲有LENNON...真係唔明點解可以輪到DCL打正選?
作者: Forever_Fan    時間: 2017-7-28 17:24
Fuko~ 發表於 2017-7-28 17:16
如果你真係要朗尼打正前,一對翼就變得好重要。唔單止要擅傳仲擅射...
因為朗尼而家剩番射術同禁區埋門的 ...

保拿斯應該係正宗左翼,米拉拿斯才是正宗右翼,但完全同意出連儂都好過出DCL
作者: leonkit    時間: 2017-8-2 00:06
打翼出lookman la
好過dcl

歡迎光臨 香港愛華頓迷討論區 (http://hkeverton.com/forumnew/) Powered by Discuz! X3.2