香港愛華頓迷討論區

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: 爆炸拖肥糖
打印 上一主題 下一主題

愛華頓轉會討論區 2017-2018球季

拖肥隊長

有波友話覺得球隊變得陌生...其實我又唔係咁睇.....因為我地隊波事實上板凳深度不足...而且部份主力水平未到爭冠水平.....大家可以借鑑車仔同曼城....無錯佢地係做左土豪....但事實上佢地由一隊水平一般的球隊...引入有潛質球員....結果帶來聯賽冠軍....我地隊波宜家需要呢個轉變期,競爭咁激烈.....宜家就算洗錢都唔代表一定爭到冠軍....但你唔變.....唔通真係再浮浮沉沉幾十年?我真係好希望睇愛隊拎返個冠軍 ( 我貪心....係要英超冠軍).....今屆大投入....雖然唔係買乜野super star....但至少希望係黎緊4-5年的主力......打造一隊有力一爭o既球隊出黎................大家唔好忘記....我地宜家係失去左盧卡古呢個前線主力.....( 此消彼長....人地o係曼聯又3場入2球.....我地真真需要買2至3個前鋒去補充返.....但宜家你問我搵個似樣正箭頭都無個...)

我一直都話施古臣50m 唔值.....(唔係代表我覺得呢個球員無可取之處) .....如果佢真係加盟....我就當然係希望佢打到合符佢身價的表現。
回復 支持 反對

拖肥隊長

Former West Ham United striker Enner Valencia is proving his doubters wrong in Mexico. First game, Hat trick hero.
回復 支持 反對

拖肥隊長

施格臣宜家擺明想離開史雲斯....其實我地唔需要比史雲斯搶錢咁搶.....索性等施格臣同史雲斯攤牌....
史雲斯宜家擺明係見我地堅持狂BID......至少40m 保底....至會吊高黎賣....一於閂閘唔再出價....等佢自己爆煲
我地先試下馬列斯同史奈達....睇下出邊咩反應先
另外仲要買個正中鋒
回復 支持 反對

拖肥隊長

Forever_Fan 發表於 2017-7-26 09:21
心口贊助商金額,其實我地都唔係好多:

9.6m 雖然宜家o係轉會市場唔係咩錢,不過比起其他隊,我地都算係咁啦。
回復 支持 反對

拖肥隊長

Fuko~ 發表於 2017-8-3 01:34
Captain Phil Jagielka revealed he is determined to be part of an exciting Everton side bidding to “ ...

咁又唔係咁睇O既....積基卡上季雖然踢得少...但季尾以逸待勞都真係踢得唔錯.....以我地球員以往對中堅好似華亞....屈臣 呢D 中堅....都係由佢地踢到36,37 ....咁積基卡我地一年一年咁續都人苂無可厚非

富尼斯宜家又重傷....事實上真係打得中堅而有經驗得3個.......反而仲需要物色多一個27-30 歲中堅返黎

防中的確係作多....當然巴利真係值得保留.....真係魚與態掌....因為照睇麥卡菲同比錫應該隨時後備機會都唔會點有.....除非真係玩到杯賽同歐霸好好成績....持續4 線作戰
回復 支持 反對

拖肥隊長

其實綜合到呢一刻為止,有3個關鍵問題要處理︰

1) 巴克利的處理︰
- 巴克里︰呢件唔係點擔心,因為宜家所謂BIG 6 個個睇完尼馬轉會....已經成熱窩上的螞蟻...新一輪大手交易好快會出現.....︰
曼城閘位同防線係補強左....拿斯尼又歸返隊好似有D 狀態(但呢條友係咪哥迪奧拿杯茶真係難估)....大衛施華已開始老化....中間得迪布尼揹飛...當然新入的葡萄牙中場施華會受重用.....是否會買巴克里....我相信有20% 機會會買
- 車路士︰走左馬迪....法比加斯速度唔高,強隊又不足......DC 嗌走.....中前場補充勢在必行.....巴克里無疑會係一個選擇....我諗有75% 機會會買
- 曼聯︰照計唔會係莫摩連奴的選擇....因為馬達同賴恩馬希都高過巴克里....仲有個鐵打主力普巴.....
- 阿仙奴︰辛迪卡蘇拿長期傷....藍斯狀況起伏........夏卡又好似伏伏地......位置飄忽的奧斯爾當然係必然正選.....講真如果巴克里入阿仙奴.....我覺得山齊士加拿佢地個新前鋒....會幾合適.....不過雲加應該唔肯用50m 買......除非愛記同佢換基奧特....所以阿仙奴的機會是大約30%
-熱刺︰就算買.....目的都係想打造一個英格蘭進攻體系.....當然眼見隊隊都比咁多錢買人.....熱刺老闆相信都唔會慳....否則下屆歐聯又無聲無氣出局....球迷一定會嘈佢地暑假唔買人....但考慮到佢同ali 位置都幾重叠.....估計熱刺買佢機會大約真係50%
- 利記︰算了吧

2) 前鋒同中堅的補充︰
非常明顯係前鋒線上缺乏一個位置感強的進攻點.....呢2場歐霸已表現左出黎.....你話要搵一個盧卡古代替品老實講呢一刻市場一定無....你話打到盧卡古50% 效率的選擇都唔算多....
中堅因為富利斯受傷....積基卡始終有咁上下年紀.....(尋日場歐霸高文好似擺左個541陣).....照咁睇中堅真係唔夠

3) 中前場分工︰近10年愛華頓於防中位置係好薄弱.....無論卡斯利配有時客串的菲臘仔....或者買返黎吉遜/ 奇法利....配奧士文....等等等等...都無一個好好的防中體系.....呢幾年巴利黎左真係強化左.....再宜家有gana/ 舒拉達連.....位置感強同搶截力強的防線開始可以形成.....我地以往就係下下比人中路硬爆輸唔少波。宜家踢法一定會改為中路cool 波....再上.......不過宜家中路強化左之後.....感覺上左右中的上波都唔流暢......米拉拿斯係踢法飄忽.....但可塑性比較高的攻擊球員....朗奴高文應該幾喜歡用.....首回合歐霸見左路拜恩斯仲係上黎出唔少波....估計今屆左路都仲係咁樣運作.....右路無左高文.....的的確確好少見我地球員可以右路爆落底.....sando 預計會係同米拉拿斯打互換左右........攻中朗尼同卡拉臣仲未搵到默契..........但係中場如果咁運作.....中場就需要6個人.....2防中.....左右翼....2 攻中......根本係無可能.....除非係460 無鋒陣......球隊一定要o係開季前諗清楚今季踢o既係咩陣....
回復 支持 反對

拖肥隊長

宜家球壇擺到明係玩即食文化,呢層無可厚非
如果話朗奴高文視球隊為踏腳石....咁老實講...假如佢用呢筆錢交到成績 ( 意指係捧到杯)....咁我地作為球迷亦唔需要理佢對球會是否忠誠.....畢竟我地球迷要O既只係成績.....
大家要接受盧卡古係自己想走....根本無得留...亦無需要再留...所以賣走佢係必然的-----> 朗奴高文話賣佢拎返95m..... (唔知真假....但呢筆錢o係我立場黎講係需要用返o係買球員)
施古臣點講都好係買得貴.... ( 呢兩日傳到事在必行....50m 左右無得走).....眼睇中場會塞車....但只能夠希望球隊解決到呢個分工問題

我只知道....佢呢刻係愛華頓領隊.....雖然唔會100% 讚同佢O既能力同買人方針....但假如球員著住愛華頓球衣....我都會支持.......但當然支持唔代表球員打得差都可以當無事....打得差....唔該接受批評.....打得差...就接受做後備....

單睇呢2場歐霸外圍同最近2場的熱身賽.....感覺隊波未上力....踢得唔太爽.....歐霸無失波一來係對手唔太強...而且其實對方係有攻門...只係龍門化解左.....主場對住西甲中游失2球....其實係一個警號
回復 支持 反對

拖肥隊長

巴克利睇黎都走唔到架啦.....爽爽快快留隊啦.....佢仲年青.....今年球隊又銳意改革....講真....黎緊呢2年球隊衝前4 O既野心已經好明顯....佢要O係朗尼, 卡拉臣身上多學習.......索性續返3年約.....等佢打多2年....如果幫球隊入到歐聯....咁其實同踢熱刺無乜分別....
之前我都講過....你可以季季聯賽入球15球...助攻15球....你咪大把本錢同自己嗌價囉

人地宜家就係貪你份約仲有1年就完....個個覺得唔值買。...聰明O既續3年....下年打得好.....球契弟就乖乖地拎7千萬, 8千萬鎊黎買你。到時大家HAPPY
回復 支持 反對

拖肥隊長

聽晚就開波....真係無前鋒可用.....都唔知點搞
回復 支持 反對

拖肥隊長

James_Beatkit 發表於 2017-8-11 11:49
朗尼身上會學到野
但卡拉臣我就覺得唔太好兩個唔同踢法
而且我會好期待過幾年佢同Davies, Kenny, Dowell ...

咁又唔係一定要相同踢法至可以學到野O既

從朗尼身上可以學到經驗
從卡拉臣身上可以學多D 觀察隊友走位同配合 ( 巴克利最弱就係位置感同唔識得識適當時間傳波比最好位置O既隊友)

我本身對巴克利都有D 期望....佢有遠射技.....左右都可開弓.....已經係一大殺著黎

回復 支持 反對