香港愛華頓迷討論區

標題: 2016-2017 EPL ( week 4 ) sunderland ( away ) [打印本頁]

作者: barker    時間: 2016-9-8 19:08
標題: 2016-2017 EPL ( week 4 ) sunderland ( away )
i'm hope EVERTON win 2-1

作者: laukarwing    時間: 2016-9-8 20:31
I hope EVERTON win 1-2.
作者: barker    時間: 2016-9-8 21:22
Seamus coleman return squad  but James McCarthy groin injury out for 3 weeks
作者: barker    時間: 2016-9-11 11:54
明晚作客 sunderland 一定要拿三分, 起碼可以上排第三
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-12 09:36
雖然我一直好欣賞老莫,但臨開季先接新特蘭呢個爛攤子,我就唔睇好,我估愛隊贏2:0
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-12 09:51
【星島日報報道】今夏受轉會傳聞困擾的愛華頓前鋒盧卡古,今季英超仍未「開齋」,但領隊朗奴高文對這名比利時國腳充滿信心,加上借將安拿華倫西亞預計可於今仗首度登場,作客的拖肥糖有力擊倒傷兵滿營的新特蘭,延續各賽事三連勝氣勢,客勝可取。

「小魔獸」盧卡古今夏曾表示有意離開愛華頓另覓挑戰,但最終改變初衷留隊。可惜,他在開季三仗英超及聯賽盃仍未取得進帳,幸好在上周世界盃外圍賽,這位比利時國腳終於梅開二度,領軍作客3:0大勝塞浦路斯。拖肥糖領隊朗奴高文有信心前者能把腳風延續到球會︰「我對他充滿期望,他在國家隊的表現已證明自己是一名頂級射手。每個前鋒都需要入球以增加信心,別忘記此子今夏參與了歐洲國家盃,所以較遲歸隊,我相信他遲早會重拾最佳狀態。」

除了盧卡古外,拖肥糖在轉會窗完結前從韋斯咸借用安拿華倫西亞,朗奴高文解釋道︰「他在前場可以擔任前鋒或輔鋒,令己隊陣容上有更多選擇。」加上,該隊近三場各賽事攻入七球之多,干尼、巴克里及米拿拉斯等進攻球員已經開齋,拖肥糖今仗更具備破網本錢。

至於新特蘭經歷開季聯賽兩連敗後,上輪作客1:1賽和修咸頓,終於取得莫耶斯上任後的第一分。然而,國際賽期後該隊仍然受嚴重傷兵問題影響,門將文路尼、前鋒波連尼及施巴斯坦拿臣等將皆要長期養傷,逼得黑貓由葡超博維斯塔簽下門將米卡杜明基斯頂替,而前線老將迪科爾也孤掌難鳴
作者: James_Beatkit    時間: 2016-9-12 10:20
對黑貓成日凝住都會比佢偷到雞
1-1
作者: tezsonee    時間: 2016-9-13 04:18
lukaku終於入波
作者: tezsonee    時間: 2016-9-13 04:26
LUKUKA入左波愈踢愈順,入多球
作者: tezsonee    時間: 2016-9-13 04:29
1係唔入,1入入3球,停唔到,對面中堅係咁走甩佢
作者: tezsonee    時間: 2016-9-13 05:01

CLEAN SHEET,今季D防守堅好多,
GUEYE真係掂,助攻助守
LUKUKA ON FIRE
前面進攻組合都好掂,
左邊BOLASIE,中間放米拉搭LUKAKU效果唔錯,迪路有幾腳攞好D有機會入多幾球今年好大機會前7,可惜今年上面個6隊勁左好多

作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 08:13
真係一係唔入,一係就一場3球.....
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 08:17
巴克利半場被換走,似乎表現唔太好?
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 08:23
0:3,Assisted by Kevin Mirallas
0:2,Assisted by Yannick Bolasie
0:1,Assisted by Idrissa Gueye

我較重視助攻,我幾喜歡助攻好的球員,bolasie 一直都係助攻好的球員,如果早前同阿仙奴爭佩雷斯爭得贏就好啦,因為佢都係呢類助攻兼入球好的球員
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2016-9-13 08:26
Barkley 上半場好差,被換走都係正常,
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2016-9-13 08:29
Gueye 愈睇愈鍾意,有攻有守,覆蓋率極高
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2016-9-13 08:30
多左Bolasie ,前面變化又大左,如果Lukaku腳風順d,其實可以入5球
作者: 爆炸拖肥糖    時間: 2016-9-13 08:31
Williams 3場正選,3張clean sheet
作者: laukarwing    時間: 2016-9-13 11:05
聯賽3連勝了。要保持住呀。
作者: laukarwing    時間: 2016-9-13 11:06
連績第2場clean sheet了。
作者: barker    時間: 2016-9-13 11:59
Bolasie 真係值二千五百萬英磅喇
作者: aeroplane602    時間: 2016-9-13 12:54
對中堅超穩,起到腳都封哂,係高波輸身高,好在堡堡身形塔救
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 13:34
對面個 L KONE 都好勁, 我地前面對住佢都冇啖好食, 希望下季可以買到佢
作者: Fuko~    時間: 2016-9-13 14:15
逢勸大家唔好太樂觀...前4場,除左熱刺都係d應該要嬴的波。
10月中鬥曼城先見真章。希望呢場之前,球員盡快提升狀態,特別係lukaku...
作者: niclas    時間: 2016-9-13 14:26
LUKAKU身價升著唔少了喔!狀態fit曬!
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 14:34
Fuko~ 發表於 2016-9-13 14:15
逢勸大家唔好太樂觀...前4場,除左熱刺都係d應該要嬴的波。
10月中鬥曼城先見真章。希望呢場之前,球員盡快 ...

未來3場聯賽都係d應該要贏的波,米杜士堡,邦尼茅夫和水晶宮,希望能全勝,以排名前3迎接曼城一戰
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 14:38

起碼今季對弱隊可以全拿3分, 防守有改善, 見到以往高文教修咸頓一向水準, 有紀律性防守, 唔會贏波都被人迫和, 反CUP
今場夠膽半場收起巴克利, 如果係馬仔邊會甘做, 話曬契仔, 第三球M11 放到直線比LUKAKU追, 而巴克利應該做唔到, 人地唔係打開個位都可以係中間放到波, 巴克利係米要反省下自已作為攻中, 帶唔帶得起隊波, 球會已經開出10萬磅周薪新約, 佢仲要話要諗諗, 唔係自已青訓, 邊會比甘多機會佢, 現在有錢買個攻中好過啦
尼幾場D換人都合理, 針對當時局勢換人, 而唔係只位換位
今季打法起碼直接左, 唔係9搓, 上季我真係睇睇下都想訓, 今季2邊落底, 交波向前多左
今季總體 係BALANCE 左, 但後防3個主力都3字頭, 下季搵到 L KONE 替隊長就好, GALLOWAY 收番準備頂拜恩斯
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 15:10
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 14:38
起碼今季對弱隊可以全拿3分, 防守有改善, 見到以往高文教修咸頓一向水準, 有紀律性防守, 唔會贏波都被人迫 ...

garbutt 頂拜恩斯,galloway 不如試下改踢中堅呀

不過我相信下季 baines 和隊長應該重踢得
作者: Fuko~    時間: 2016-9-13 15:18
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 14:38
起碼今季對弱隊可以全拿3分, 防守有改善, 見到以往高文教修咸頓一向水準, 有紀律性防守, 唔會贏波都被人迫 ...

始終對手比較弱,好難係現階段下太樂觀。而且我地仲處係換領隊的蜜月期...
過多一兩場,人地識點守我地,部分球員開始傷又或者狀態下滑,到時先知點。
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 16:45
【now.com體育】愛華頓宣佈捐出20萬英鎊,資助新特蘭癌症小球迷的醫療費。 愛華頓周一英超作客以3:0擊敗新特蘭,主隊入場時由一名患癌症的球迷帶領入場,他還在場上接受球迷5分鐘的鼓掌歡迎,場面感人。原來這位小孩叫巴迪利(Bradley Lowery),今年5歲,需要籌集70萬英鎊的治療費,從而可以赴美國接受治療。 愛華頓方面也很有心,賽後透過社交網站宣佈將捐出20萬英鎊支持巴迪利,「我們每一位愛華頓人都支持他,希望他治療順利。我們也邀請巴迪利在次循環作客葛迪遜公園球場時,到來觀看比賽,我們也將讓球員在球衣上簽名用作拍賣用途,所有收益悉數用作他的治療費。」 愛華頓的做法馬上得到球迷和網友的表揚,Ayden Callaghan在球會官方Twitter寫道:「這家球隊從上而下都令人尊重,多謝支持這次行動的人。」
作者: barker    時間: 2016-9-13 17:22
Fuko~ 發表於 2016-9-13 15:18
始終對手比較弱,好難係現階段下太樂觀。而且我地仲處係換領隊的蜜月期...
過多一兩場,人地識點守我地, ...

如果週五晚夜波車路士 vs 利狗打和 , 我們主場贏米堡的話有機升多一級上第二
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 17:35
高文賽後話巴克利未能達其預計水準, 我覺得可以試用 TOM DAVIS , 雪下巴克利
而M11 轉入中路都唔錯, 佢後上把握力有水準, 隨時比到D靚直線, 中前場3個又可以換位打, 好過用巴克利拖慢節奏
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 17:43
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 17:35
高文賽後話巴克利未能達其預計水準, 我覺得可以試用 TOM DAVIS , 雪下巴克利
而M11 轉入中路都唔錯, 佢後上 ...

以前米拉試過打前鋒都正,係衰在佢體力唔夠好,唔夠體力打全場,去到尾段會因體力唔夠隱左形

巴克利一直都唔好,唔係今日的事,作為攻中,佢表現一直都唔合格,覺得佢應該轉做前鋒,入球能力,體力和射門力度都唔錯
作者: wahton    時間: 2016-9-13 17:57
tezsonee 發表於 2016-9-13 04:26
LUKUKA入左波愈踢愈順,入多球

其實半場時仲想話盧生踢得差.....

FIRST TOUCH送哂俾人, 點知下半場大爆發

對面上半場其實踢得對辦, 唔知做咩下半場大跌WATT

三球都係MARK都冇人MARK
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 18:04
1139分鐘未有幫助球會入球,愛華頓前鋒盧卡古這天在作客新特蘭時連入三球,重現射手本色。

這位23歲射手及時歸位,助球隊全取三分,他賽後滿意今場表現,特別是下半場演出大有改善。

「我認為今場有機會連入五球,我想成為前線的入球殺手。今天我們攻守都表現出色,團結成一支球隊。」盧卡古說。(Goal.com)
作者: wahton    時間: 2016-9-13 18:24
老實講, 佢呢場唔算話特別出色

三球都係對面送既
作者: witzz    時間: 2016-9-13 18:26
巴克利有好價可以即放
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 18:29
wahton 發表於 2016-9-13 17:57

上半場佢地不惜體力追人, 唔比我地控制節奏, 下半場開始慢慢體力下降, 我地空位多左, 加上DEL BOY 令對力造成混亂
失完波後, 佢地都冇咩體力去迫我地, 輕鬆搓到完場
作者: barker    時間: 2016-9-13 18:31
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 18:29
上半場佢地不惜體力追人, 唔比我地控制節奏, 下半場開始慢慢體力下降, 我地空位多左, 加上DEL BOY 令對力 ...

星期六主場對米堡又會點呢 ?
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 21:18
今場明知對方會放長波打反擊, 所以賽前部署唔會2閘同時推前, 當高文過半場, 拜恩斯會留守半場, 連同2中堅, 有3人防對面D長波突擊, 所以在高文領軍下, 2閘唔會亂上前, 亦好少見到2閘殺入禁區, 可見比賽中高文係要求夠人數防守, 以前雙閘齊飛應該見唔到
作者: 愛華士回歸    時間: 2016-9-13 21:42
我終於能夠回歸討論區
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 22:44
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 21:18
今場明知對方會放長波打反擊, 所以賽前部署唔會2閘同時推前, 當高文過半場, 拜恩斯會留守半場, 連同2中堅,  ...

不過今場明顯側重左邊,反而右邊無乜利用好
作者: Forever_Fan    時間: 2016-9-13 22:45
愛華士回歸 發表於 2016-9-13 21:42
我終於能夠回歸討論區

welcome back
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-13 22:59
Forever_Fan 發表於 2016-9-13 22:44

其實出 DEL BOY, 成條右路佢玩曬, 高文可以專心防守, 下半場很少見到佢出波
作者: barker    時間: 2016-9-13 23:23
Forever_Fan 發表於 2016-9-13 22:44

因為 Bolasie 勁呀
作者: leonkit    時間: 2016-9-14 09:26
bolasie 左邊好過右
佢左腳都可以落底
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 09:49

對史篤城其實唔應該贏得咁拖泥帶水, 始終人地狀態奇差。
對西布朗就應該俾番D CREDIT班球員嘅, 人地主場仲用獨門死球戰術領先一球,(雖然係自己排錯陣在先),但有咁嘅能耐入返2球都唔易。
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:04

其實有左WILLIAMS同GUEYE其實成條防線都升左LEVEL
2個D經驗都係呢幾場體現都出黎
JAGS+WILLIAMS D互相補位超靚
GUEYE D攔截令到成條防線冇咁辛苦唔使成日出黎禁區頂封位
另加BARRY保持水準
唯一問題係大部份都3字頭捱唔捱到全季
同埋非州杯無左GUEYE點算

米拉個球其實咁大個空位, LUKAKU自己指埋俾人睇放落個個位.....
唔交落去都對唔住自己
BARKLEY新約單野都唔知堅定流就真

反而最令我深刻係LUKAKU D 背身拎波
轉身都SMOOTH左,二傳成功率都多左
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:09
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 17:35

其實米拉成場幾乎隱型, 係最尾球助攻先好似見佢有踢咁
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:25
wahton 發表於 2016-9-13 17:57

其實LUKAKU D FIRST TOUCH有機會呢一世都練唔好
可能身重, 肌肉天身比較緊
不過如果佢識多D利用佢身體佔左身位拎定個波再俾
呢方面個問題可以縮細

btw, gueye d膊頭擔位真係好正
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:29
wahton 發表於 2016-9-13 18:24
老實講, 佢呢場唔算話特別出色

三球都係對面送既

應該咁講, 應該把握嘅都把握到
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:30
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 18:29
上半場佢地不惜體力追人, 唔比我地控制節奏, 下半場開始慢慢體力下降, 我地空位多左, 加上DEL BOY 令對力 ...

係唔知點解對面2個中堅空位咁大
作者: B-Lai    時間: 2016-9-14 10:33
evertonfan1986 發表於 2016-9-13 21:18
今場明知對方會放長波打反擊, 所以賽前部署唔會2閘同時推前, 當高文過半場, 拜恩斯會留守半場, 連同2中堅,  ...

人地個雲安賀治速高, 高文留多d係後面, 可能都係部署黎
作者: evertonfan1986    時間: 2016-9-14 12:36
B-Lai 發表於 2016-9-14 10:04
其實有左WILLIAMS同GUEYE其實成條防線都升左LEVEL
2個D經驗都係呢幾場體現都出黎
JAGS+WILLIAMS D互相補 ...

原來 HENRY 係國家隊訓練, 都指點過 LUKAKU, 盡量利用自已優勢
今場見到有幾次, LUKAKU 背著中堅都做到野, 上季很少見到, 有D似打藍球, 背住防守球員拿定個波, 再搵機會射球

He is a striker that can score all types of goals but he needs to learn how to take advantage of his size and presence more than he does.
作者: 愛華士回歸    時間: 2016-9-14 16:11
盧卡古今場雖然入三球,但其實浪費左唔少入球機會。
睇住佢有一球反擊明明左手邊米拉拿斯已現晒空位,佢夾硬CUP 右腳射。
仲有一球烏爾比佢直線,佢明明可以簡單回後比烏爾上黎射,佢選擇COOL 住個波再想轉身射,結果令到烏爾上黎同佢差D 撞埋一齊

另外高文,一貫係無睇清楚環境,禁區有一球明明可以輕輕比前鋒對住空門射,佢選擇硬抽埋去....

今季慶幸係進攻點多,整體係踢得較以往立體
以往如果係左路拎住波....往往只係諗住左邊猜落底線或三閘位傳中;但今季明顯係幾個進攻點願意左穿右插咁去面對龍門
中場烏爾明顯加強中場的攔截及統治力.....大大減輕左巴利的責任.....保拿斯係有作用的.....佢單對單的過人能力高過迪路菲奧同米拉拿斯。盧卡古只要配合到,不愁無波入。

不過講真,四場波未算大考驗,新特蘭擺明係病貓一隻;史篤城傷兵多又狀態一般,贏呢兩場唔可以話証明到太多野。
不過至少今年改善左尾段震騰騰的情況。暫時中前場人腳相對比較充裕,而且一個良性競爭已經建立左,只要傷病唔太多,今年應該有D 野爭到
作者: James_Beatkit    時間: 2016-9-14 17:38

DAIVES D波仲係生生地
冇可能咁樣換
作者: James_Beatkit    時間: 2016-9-14 17:47
4場波的確係拎番基本分數
但要睇RK係咪咁神帶番我地踢歐洲賽仲有好長條路
馬仔第1季都係有板有眼換人果斷
其實呢場波上半場我睇唔到前場有邊個叫好
米拉隱形巴克利甩波盧卡古除左個下頭鎚外都冇咩作為
只係對面下半場接近免費送僧先咁易入幾球
希望呢場之後盧卡古打番起狀態
加埋亨利教佢幾招會有進步
反而中場呢對孖寶係咁10年最成功一對之一
攻守分配得好好
令到前邊同後邊舒服好多
D7係呢場波都算關鍵
入黎其實幾有威脅
係控第一腳都幾差.

作者: barker    時間: 2016-9-14 18:09
James_Beatkit 發表於 2016-9-14 17:47
4場波的確係拎番基本分數
但要睇RK係咪咁神帶番我地踢歐洲賽仲有好長條路
馬仔第1季都係有板有眼換人果斷

Bolasie 呢 ?
作者: wahton    時間: 2016-9-14 18:28
B-Lai 發表於 2016-9-14 10:25
其實LUKAKU D FIRST TOUCH有機會呢一世都練唔好
可能身重, 肌肉天身比較緊
不過如果佢識多D利用佢身體佔 ...

背籃進攻------以前安尼捷比既絕技
作者: James_Beatkit    時間: 2016-9-14 18:35
barker 發表於 2016-9-14 18:09
Bolasie 呢 ?

上半場成隊都偏沉
反而下半場佢打左邊好生下
作者: wahton    時間: 2016-9-14 18:44
Bolasie上半場都係一般, 佢踢法偏向個人突破, 爆到就靚, 爆唔到就送個波俾人

同高文亦好少配合

作者: barker    時間: 2016-9-14 19:00
James_Beatkit 發表於 2016-9-14 18:35
上半場成隊都偏沉
反而下半場佢打左邊好生下

星期六球隊點樣在主場招呼米杜士堡呢 ?

作者: barker    時間: 2016-9-14 19:04
wahton 發表於 2016-9-14 18:44
Bolasie上半場都係一般, 佢踢法偏向個人突破, 爆到就靚, 爆唔到就送個波俾人

同高文亦好少配合

史密斯高文今場只係他正式復出比賽的第一場 , 俾的時間給他同其他隊友夾喇 , Bolasie 始終擺在左路邊線較好
作者: B-Lai    時間: 2016-9-15 09:48
wahton 發表於 2016-9-14 18:44

同高文亦好少配合

其實高文都好少上
作者: B-Lai    時間: 2016-9-15 09:50
愛華士回歸 發表於 2016-9-14 16:11
盧卡古今場雖然入三球,但其實浪費左唔少入球機會。
睇住佢有一球反擊明明左手邊米拉拿斯已現晒空位,佢 ...

頭一球唔知係咪怕米拉越位啦
第二球就俾人迫甩左少少,而GUEYE又咁啱走左同一個位
作者: B-Lai    時間: 2016-9-15 09:51
wahton 發表於 2016-9-14 18:28
背籃進攻------以前安尼捷比既絕技

BIG DUNC 絕技黎
安尼捷比係徒弟
作者: James_Beatkit    時間: 2016-9-15 10:13
barker 發表於 2016-9-14 19:00
星期六球隊點樣在主場招呼米杜士堡呢 ?

球隊開始習慣呢個陣式同打法基本上唔會點變
唯一可能會變既係收起巴克利擺米拉做攻中
保拿斯左邊迪路右邊

歡迎光臨 香港愛華頓迷討論區 (http://hkeverton.com/forumnew/) Powered by Discuz! X3.2