香港愛華頓迷討論區

標題: 作客找卡數 [打印本頁]

作者: wahton    時間: 2020-10-30 17:57
標題: 作客找卡數
上場被技術性擊倒, 亦暴露左球隊問題

今場迪治尼停賽, 球隊可否及時反彈?

作者: barker    時間: 2020-10-31 03:53
占士老二發炎今場休息
作者: ginger    時間: 2020-10-31 09:18
希望拎到一分已經好滿足,再睇有冇機會偷到雞,我地平時的攻擊瓣數今場全部冇晒,預左會踢得難睇

作者: 24cheung    時間: 2020-10-31 12:59
ginger 發表於 2020-10-31 09:18
希望拎到一分已經好滿足,再睇有冇機會偷到雞,我地平時的攻擊瓣數今場全部冇晒,預左會踢得難睇

...

唔好咁大期望,今埸又會攻不悦,守不穩
作者: barker    時間: 2020-11-1 04:10
傳安察洛堤下年一月冬季窗好大可能借到皇馬 isco
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 16:14
今場真係要打得保守啲啊……

睇下安帥仲出唔出伊禾比先…

作者: barker    時間: 2020-11-1 16:28
唔好忘記我地女子隊今晚在温布萊球場對曼城女子隊爭女子 FA CUP 冠軍
作者: Fuko~    時間: 2020-11-1 17:36
話說,睇官網個FIRST TEAM,都幾好笑,我地註冊左4個龍門都唔註冊保拿斯或者BESIC。
反正你D龍門都爭唔嬴禁垃圾GE PICKFORD...又借個番黎,註冊少一個都多一個攻擊手用啦,好鬼得意GA JE
作者: ngkk821    時間: 2020-11-1 17:45
打完幾場比賽,證明plan A係好,但我地要plan B,如遇到傷病或停賽就麻煩。
作者: ngkk821    時間: 2020-11-1 17:49
現在嘅球員,會唔會改442或451會好一點呢
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 18:31
Fuko~ 發表於 2020-11-1 17:36
話說,睇官網個FIRST TEAM,都幾好笑,我地註冊左4個龍門都唔註冊保拿斯或者BESIC。
反正你D龍門都爭唔嬴禁 ...

呢啲真係職場常見,唔係你既人,就點都唔用你。至少,安帥仍俾佢地跟操(係咪FIRST TEAM我唔太清楚),又肯俾LOCKER佢地用吖…
作者: ngkk821    時間: 2020-11-1 19:48
reedlo16 發表於 2020-11-1 18:31
呢啲真係職場常見,唔係你既人,就點都唔用你。至少,安帥仍俾佢地跟操(係咪FIRST TEAM我唔太清楚),又肯 ...

我估都係一個暗示,你想落場就要離開。
作者: 24cheung    時間: 2020-11-1 21:11
賭神復出做後備。今晚正選陣容好多中場,唔知點排
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 21:13
嘩,碧福特後備!安帥真係想試下第二方案了。

全個中場都係中場中人選…打4221?或4411?
作者: CAHILL~~    時間: 2020-11-1 21:17
4-3-2-1
作者: 八十年代的愛迷    時間: 2020-11-1 21:19
真係排聖誕樹?
作者: 24cheung    時間: 2020-11-1 22:26
二十幾分鐘零射門
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 22:30
悶到呢。。。
作者: witzz    時間: 2020-11-1 22:30
完全無攻擊力
作者: Jassoo    時間: 2020-11-1 22:32
兩隊都好似求一分咁款
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 22:36
搵個走得快少少都無, 唯有係中場中係咁磋
作者: 24cheung    時間: 2020-11-1 22:39
6成控球零射門
作者: witzz    時間: 2020-11-1 22:47
Kenny 冰島臣 高美斯真心差
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 22:48
施格臣,高美斯一個靠右一個靠左,但兩人同兩邊閘的配合好差,面對面交失波的場面不少。
作者: Fuko~    時間: 2020-11-1 22:48
超級保守...其實德夫同高美斯其中一個用gordon會平衡啲。多個人落嚟跑會好啲
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 22:51
賽前話要踢得保守啲,想不到安帥比我預期更保守。
定係想悶悶上半場,臨尾三十分鐘才換啲快翼入來搏殺?
作者: 彈地    時間: 2020-11-1 22:51
悶到發荒, 高美斯兜口兜面交失最少四球囉你
作者: aeroplane602    時間: 2020-11-1 22:52
塞哂車 唔駛打三防中
作者: Olihood    時間: 2020-11-1 22:54
安76呢個排陣擺明係要半場不失,下半場先會睇情況換番gordon/iwobi/bernard出黎
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-1 22:55
成隊波都頗沉。打得較好係龍門同DCL ,左路新仔叫無乜經驗左路唔太敢摯波;右閘我諗大家以後唔好再對kenny有乜期望,可能比個籍佢久傷復出,但速度傳送同身位都好平庸。德夫變左派啤果個—- 得啖笑,比波完全無尺寸,一味向後交。其餘施格臣真係一腳波,落佢腳九成斷;高美斯要做左中場但真係比唔到有威脅傳送,一味回傳猜。不過人腳真係咁上下了
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 22:56
見到安帥應是想利用兩閘上前助攻,當新仔和KENNY一上去時,德夫及杜古希自然會退後補返佢地個位,但好明顯今場二閘同甸尼及高文差好遠,仲要佢地前面個兩個PARTNER…係施格臣同高美斯…四個人,都無乜默契感…搞到左右無晒,唯有中間塞車。反而臨完上半場,有理無理斬前或斬入禁區湧下仲有啲睇頭…
作者: Mathew    時間: 2020-11-1 23:14
0-1
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-1 23:42
0-2, 打回原型隊波又
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-1 23:43
對住呢隊近乎無中場嘅紐卡素,踢到死氮沉沉
作者: 24cheung    時間: 2020-11-1 23:45
愛華戰士 發表於 2020-11-1 23:42
0-2, 打回原型隊波又

冇左李察及占士,又冇兩閘,仲有咩期望呀。仲有今季場場都失波,未打已輸左9成
作者: 拖肥1878    時間: 2020-11-1 23:46
隊波完全無第二梯隊
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 23:47
第二梯隊從來唔存在,正選11人事旦一個唔打得都死
作者: 拖肥1878    時間: 2020-11-1 23:48
唔知仲以為係鳩文帶隊………全無章法
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-1 23:52
真心要屌伊禾比,老蟹企住個邊線托柒咩,走前去湧啦
作者: witzz    時間: 2020-11-1 23:55
呢場波唯一可取係Olsen對辦
作者: reedlo16    時間: 2020-11-1 23:55
呢場波輸安帥
作者: witzz    時間: 2020-11-2 00:02
reedlo16 發表於 2020-11-1 23:55
呢場波輸安帥

起碼坐和望贏
作者: 彈地    時間: 2020-11-2 00:02
由季初到而家,我都認為耶利米那入唔到局且無狀態, 坦白講第二球波你只要行住個位都唔會俾人爆到
作者: 拖肥1878    時間: 2020-11-2 00:06
三場得一分……下場對曼聯,咁嘅態,連輸三場都似
作者: 彈地    時間: 2020-11-2 00:06
如果前幾場波齊腳遇到紐卡素, 起碼
作者: 拖肥1878    時間: 2020-11-2 00:07
真係打回原型,季初捧到上天………無晒lu...
作者: 拖肥1878    時間: 2020-11-2 00:08
有冇師兄睇緊女拖肥踢FA Cup Final?有無link?
作者: Olihood    時間: 2020-11-2 00:11
彈地 發表於 2020-11-2 00:02
由季初到而家,我都認為耶利米那入唔到局且無狀態, 坦白講第二球波你只要行住個位都唔會俾人爆到 ...

如果有holgate, 根本唔會出mina

另外Gomes都係好唔入局

呢場睇倒德夫就冇質素冇膽色拖慢節奏,做下左閘替補可以,打防中我寧願見倒Davies
作者: Olihood    時間: 2020-11-2 00:15
呢場波輸安帥

其實部署係OK, 先穩守再靠死球去搞,始終太殘陣,但俾球十二碼打亂部署。一換班攻擊球員出黎就失波,證明安76保守排陣冇錯
作者: Fuko~    時間: 2020-11-2 00:19
呢場波輸安帥

結果黎睇就係呢隊紐卡素比安帥更加廢...
顯得佢出塞中場車同拖慢黎打好廢,如果係其他前列隊,先守求攻更現實。
係12碼之前,找卡數亦都好難係禁區搵埋門呢樣就知...
到迫住去攻先發覺原來佢地唔係勁到死守都難入波,後尾D機會多到...
賽果係失望,但似乎OLSEN比想像中穩陣...?
KENNY比想像中更差...似乎季中賣俾04都唔會肉赤。我諗用後生版拔爺形容佢都幾貼切?
防守不錯,但進攻能力真係欠佳就連斬波今日都俾唔得好...現今打閘位黎講真係輸蝕...
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-2 00:30
今場上半場個配置太保守,保守到近乎唔要進攻。高美斯嘅作用近乎零,作為一隊波,講真呢類型球員可以話多餘,好睇而不實際,輸個十二碼可以話班証嚴,但你回陪出腳應該謹慎,比人咁後邊涉,人哋擺明搏十二碼,你咁踢只能怪自己。莊祖堅尼連20碼距離嘅傳送都做唔到,唔好再話有質素啦,有料史洛克零四唔會唔要啦。米拿次次見訓練時完全不認真,嘻皮笑臉,做中堅要有霸氣,所以佢表現真係甩漏多。米高堅尼今場雖然輸但少有值得讚,爆到去左翼位,態度正確。唔明點解阿倫,賓納特不斷放任比德夫做較炮,十腳三閘位斬埋去九球過唔到第一點,長傳唔到,又好上腳,拖死波至比,好難夾。施格臣勤力有餘但都係果句- 難配合。賓納特叫做落後落黎谷一段有少少威脅。杜古希越踢越沉,要盡快搞清楚佢應該踢防守、串連,輔鋒定咩位置,場場唔同位會浪費左啲球員。阿倫上半場差,落後時放開踢打返好左。要歸納嘅係今場波好多球員都唔敢主動去迎波踢,個個怕甩咁。搞到成場波踢落無生位,後邊猜個波上前啲位無變化,話明比對手知啲波點去。杜遜出黎好似無乜惦過波。
作者: 拖肥糖    時間: 2020-11-2 00:33
整場波雙方好拉鋸,和波較合理。

1) kenny防守有水準,復出及時;Nkounkou出乎意料幾穩健

2) delph可以放棄

3) cenk tosun有calvert-lewin拍雙前鋒好靈活,走位刁鑽而且護到波;calvert-lewin入波其次,見無供應回中場搵波,作為正中鋒態度好,唔係企係度等運到

4) 球12碼咁都俾真係屌一聲
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-2 09:35
Fuko~ 發表於 2020-11-2 00:19
結果黎睇就係呢隊紐卡素比安帥更加廢...
顯得佢出塞中場車同拖慢黎打好廢,如果係其他前列隊,先守求攻更 ...

殘陣+上場完敗....今場出人偏向保守呢點我讚同....之不過考慮到對手紐卡素中場中路組織力一貫唔強呢點考慮....我地擺一個中場鐵桶似乎係多膠魚O既。

我感覺安帥將德夫當派路黎用....真係笑死。變相令到阿倫中路完全無空間發揮。
而且領隊原意係知道高美斯同施格臣唔係落底球員....所以有意要2閘進攻時推上去,到佢地開上去時比德夫拉返落閘位....杜古希落右閘位,之但係事實上踢黎....左閘後生仔進攻時無錯係肯上....但係德夫同高美斯無放膽比波佢去衝.....形成成條左路塞實左;右邊當大家以為莊祖堅尼有能力殺上去時....原來條友真係無貨O既....我之前見呢度唔少師兄幾推崇堅尼....唔該唔好再吹捧佢.....莫講話要佢自己靠速度爆人...就算隊友同佢做到ONE TWO...佢有2下入禁區出果下波都只係合埋眼出.......唔好要求高要佢助攻....純綷要佢做個閘....將個波穩妥運返上中場....佢都做得差....當然前邊接應的施格臣唔係一個現身攞波好好O既球員....但從佢兩下20碼唔到O既短距離傳波都唔夠力我真係覺得佢唔得.......仲有佢學埋高文壞習慣....一攞個波就攞死個波 (呢下野德夫一樣),最終最好選擇就只能係回傳比耶利米拿。
今場仲有2個配置我都有D 奇怪....後備席唔見BEN GODFRY...亦唔見湯戴維斯。GODFRY上場打右閘係差....但後備竟然寧願擺剛傷好19歲高佬中堅都唔放GODFRY 似乎有D難理解;另外戴維斯可防中可閘.....又連後備都無......同樣係比較難明。( 唔知佢地係咪傷)
再多口提....伊禾比身重如牛.....究竟佢係操肌操得勁過龍定變養到自己咁大舊。跑起上黎毫無速度感。不如索性搵佢打中鋒同人撞下好過啦。
英超水平同預備組係2回事,
作者: ginger    時間: 2020-11-2 09:57
今場本身都係諗搏一分,上半場係悶但其實唔算差,用左76成名聖誕樹陣,但無奈兩閘一邊冇質素一邊冇經驗,下半場冰島打返正前後面其實係好左,不過高美斯真係實在太差球12碼冇可能咁樣出腳,一落後基本上輸硬。鴨仔其實真係算係咁,鵝比今場入黎又有返啲野睇真係比佢吹漲,bernard明顯唔啱踢,得夫又係垃圾都不如.....唯一亮點係olsen幾唔錯,腳下功夫好膠碧N倍,希望以後唔駛見到膠碧
作者: barker    時間: 2020-11-2 10:00
今週返主場對曼狗 Digne, 占士, pickford, coleman 將會復出
作者: barker    時間: 2020-11-2 10:02
如果冬季窗真係借到 isco 的話, gomes 或施古臣是但一位就可以拜拜
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-2 11:40
barker 發表於 2020-11-2 10:02
如果冬季窗真係借到 isco 的話, gomes 或施古臣是但一位就可以拜拜

其實我地有占士洛迪古斯,GOMES 同施格臣呢2位根本無立足之地。

GOMES 本身係有控球技術.....但本身佢意識或者位置有問題。-----> 如果你要踢攻中....首先你要有帶波向前進攻意識...但GOMES 明顯係傾向拎波回後......COOL定波交轉頭....所以根本唔係攻中材料。
作為進攻中場甚或要做翼....你一係要射得 (至少要有禁區頂遠射)...一係扭得(要向前扭.) (濕手巾...丹尼臣果種都叫扭得...雖然扭黎無大作用)....高美斯勉強只係原地扭;一係傳得......迪布尼果種長傳我唔奢望......你面對面向前送個直線都好啊.....但高美斯真係無。所以根本唔可以預進攻位佢踢....如果唔攻....純搵佢做中場控...佢又唔夠防守力...位置或亦唔強.....同位我用ALLAN 絕對較好。

施格臣....好啦....礙於佢盤球能力低...如果我係FIFA GAME比30/99 都比多佢....基本控定個波帶生推前5碼同隊友ONE TWO 都唔得。....所以為左減少佢斷波........勉強只可以比個前鋒後邊....輔鋒角色佢踢.....叫做禁區頂一腳 ( 當然仲有死球可以踢)....所以施格臣一係就掛網哇哇聲....一係就飛機媽媽聲。

宜家睇黎占士踢右中場呢個位防守差呢個缺點越黎越明顯....所以黎緊球隊一定要變陣.....占士唔可以再踢右邊....而需要放返入中路踢返10號位....

如果FULL TEAM....4231 係較合理

後邊甸尼同高文2閘以攻代守....
.中場阿倫負責返防中串聯......旁邊企返杜古希....始終有身型...雖然佢位置感唔太高...但勝在佢肯上肯落包波補位.......三個攻中左至右李7..中路占士...右路我建議用GORDON...李7同GORDON 屬於有速度同善突破.....只要多現身...占士大把波比佢地去........
前鋒當人不讓就係DCL....占士收入中間...DCL 由於唔係搶點同頭好過腳...所以佢作用可能係做個爆破點....為3個攻中做機會仲好。

呢個陣係我宜家想來想去攻守最平衡....加量速度最唔輸蝕O既陣容黎。
作者: 24cheung    時間: 2020-11-2 13:37
愛華戰士 發表於 2020-11-2 09:35
殘陣+上場完敗....今場出人偏向保守呢點我讚同....之不過考慮到對手紐卡素中場中路組織力一貫唔強呢點考 ...

Godfry傷左
作者: 24cheung    時間: 2020-11-2 13:43
24cheung 發表於 2020-11-2 13:37
Godfry傷左

拉傷大腿,又唔知 唞幾耐
作者: killersmiling    時間: 2020-11-2 15:15
愛華戰士 發表於 2020-11-2 11:40
其實我地有占士洛迪古斯,GOMES 同施格臣呢2位根本無立足之地。

GOMES 本身係有控球技術.....但本身佢意 ...

4231絶對正確,第一場羸熱刺咪4231,防中用allen和gomes,右中用杜古希攪掂,gomes防力弱D但遠傳ok的,有需要杜古希可落回做防中,gomes強項係中間派牌,之前試過很多次是work的,佢—定好過徳夫,徳夫只是不断交後比堅尼,沒胆色推上,伊禾比又係,係左路推到咁上吓就自我停步回傳,可留意電視,勁廢,從來没落底線的!
作者: barker    時間: 2020-11-2 16:11
咁我地冬季窗的策略 ?
作者: wahton    時間: 2020-11-2 17:17
愛華戰士 發表於 2020-11-2 00:30
今場上半場個配置太保守,保守到近乎唔要進攻。高美斯嘅作用近乎零,作為一隊波,講真呢類型球員可以話多餘 ...

高美斯今季一直踢緊唔擅長既位置

踢正中場佢既護波能力一流, 但移前左佢冇乜一針見血既能力(如遠射, through pass等等)

咁講又有少少苛刻
作者: wahton    時間: 2020-11-2 17:20
呢場踢到咁保守應該係戰術安排.....D波冇把握一定向後交, 作客先求穩陣唔好俾人打反擊

只可以話輸壞左個無謂12碼

作者: kmman    時間: 2020-11-2 18:41
呢場波無咗4個主力,全部都係邊路球員,3防中又放唔到波去兩邊上。高美斯其實可以做多d 傳送,德夫斬幾球就全部唔過頭;整場波65%控球,傳送600球,成功率90%. 表現唔係話真係太差。用唔到兩邊變成大問題, 施格臣有兩球禁區頂已經係最有把握做第二得分點。下場應該出返晒,對曼聯希望見到真正實力。james 得70mins 體力,防守黑洞,其實都要做多個陣應對。433 定4321出晒3個防中,兩閘都要好高效率先得。Allen 杜古希 鐵膽,另外一個位無論用施格臣德夫定高美斯都要放多d 長傳兩邊。我見安帥都係有心咁踢,球員暫時都係做唔到
作者: 愛華戰士    時間: 2020-11-3 11:54
wahton 發表於 2020-11-2 17:17
高美斯今季一直踢緊唔擅長既位置

踢正中場佢既護波能力一流, 但移前左佢冇乜一針見血既能力(如遠射, thr ...

事實上係喎,踢波一係攻得一係守得,正如一個球員可以射波好,可以扭波過人好,可以唔扭得但跑得快(做接應),可以大隻衝撞得,可以氣量夠狂mark人封位,位置感好可以box to box , 其他防守意識打後衛條件各有各要求。但高美斯真係得一種所謂護波穩呢招,佢如果有派路果下分波轉向都好,但佢無之餘仲要佢係交功課式習慣將個波讓比2碼旁隊友。呢下至攞命,你護到波一係一心護晒佢,面對面交比隔離隊友代表乜?
作者: wahton    時間: 2020-11-3 15:04
愛華戰士 發表於 2020-11-3 11:54
事實上係喎,踢波一係攻得一係守得,正如一個球員可以射波好,可以扭波過人好,可以唔扭得但跑得快(做接 ...

佢係中場中,淨係護到波唔會咁易失控球權已經係一大作用啦(tom davies點解俾人鬧得咁緊要就係因為呢方面弱)。佢keep住控球權交俾有突破力/創造力既隊友(如李臣,james)已經幫到好大忙。而家推佢上前反而更加暴露左佢創造力不足既問題。加上上場踢保守波我認為係戰術安排多過個別球員問題。

而家高美斯既情況有啲似之前沙利麾下既簡迪,俾人推上前唔習慣搞到進退失據,發揮唔到係情有可原
作者: Fuko~    時間: 2020-11-3 17:46
wahton 發表於 2020-11-3 15:04
佢係中場中,淨係護到波唔會咁易失控球權已經係一大作用啦(tom davies點解俾人鬧得咁緊要就係因為呢方面 ...

所以我排陣反而想佢做墮後防中多過中場中去用體力cover俾前面。
後衞俾波佢,佢再決定派俾james定李察。allan同杜古希,係用嚟保護佢同搶波後俾番佢。
更甚至係佢打到james轉邊大斜線個招...佢放直線向前唔係佢強項囉
作者: killersmiling    時間: 2020-11-3 19:39
Fuko~ 發表於 2020-11-3 17:46
所以我排陣反而想佢做墮後防中多過中場中去用體力cover俾前面。
後衞俾波佢,佢再決定派俾james定李察。a ...

you are right,correct
作者: killersmiling    時間: 2020-11-3 19:39
wahton 發表於 2020-11-3 15:04
佢係中場中,淨係護到波唔會咁易失控球權已經係一大作用啦(tom davies點解俾人鬧得咁緊要就係因為呢方面 ...

i totally agree

歡迎光臨 香港愛華頓迷討論區 (http://hkeverton.com/forumnew/) Powered by Discuz! X3.2