香港愛華頓迷討論區

標題: 2015-2016 Capital One Cup Semi Final vs Man City (away) 03:45am 28.01.2016 [打印本頁]

作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-26 09:49
標題: 2015-2016 Capital One Cup Semi Final vs Man City (away) 03:45am 28.01.2016
離決賽只差一步
求唔失波難過中六合彩
要作客再一次守和鏝城亦都唔易
寧願搏反擊一擊即中攞番個作客入球
搏又一場考心臟負荷既波
輸2-3晉級
COYB

作者: leonkit    時間: 2016-1-26 15:54
輸埋呢場既話 馬天尼斯凍過水
作者: laukarwing    時間: 2016-1-26 16:20
希望愛華頓能晋級決賽。
作者: evanng    時間: 2016-1-26 17:48
Man City win 3:1,then 馬天尼斯get out
作者: Fuko~    時間: 2016-1-26 20:11
leonkit 發表於 2016-1-26 15:54
輸埋呢場既話 馬天尼斯凍過水

雖然我仲撐佢...但若果冇杯仔,又搞到聯賽下半版,我都唔好意思撐佢。

不過,講真今季都幾黑仔...好多場都係輸運多過輸自己...
作者: ronintobey    時間: 2016-1-26 20:41
最慘唔識教防守
我反而認為好多係輸自己.....
作者: Fuko~    時間: 2016-1-26 20:51
ronintobey 發表於 2016-1-26 20:41
最慘唔識教防守
我反而認為好多係輸自己.....

我想講今季一半時間用MORI同STONES,根本要預左...
當然你可以話點解唔入一個當打番黎...但究竟個陣有冇呢個錢買呢?
作者: ronintobey    時間: 2016-1-26 21:06
Fuko~ 發表於 2016-1-26 20:51
我想講今季一半時間用MORI同STONES,根本要預左...
當然你可以話點解唔入一個當打番黎...但究竟個陣有冇 ...

師兄有道理~
我只係見到STONES踢高章波,而MORI仲要O的時間適應所以有咁諗法~

作者: nowhere    時間: 2016-1-26 21:19
見馬天尼斯用人同轉會禁樣...我都有少少想輸左LE 場換過個
作者: wahton    時間: 2016-1-27 02:18
Fuko~ 發表於 2016-1-26 20:51
當然你可以話點解唔入一個當打番黎...但究竟個陣有冇 ...

我覺得唔只中堅

係成隊防守系統都出現問題

ANYWAY, 點都撐愛隊晉級

作者: Forever_Fan    時間: 2016-1-27 08:31
Fuko~ 發表於 2016-1-26 20:11
雖然我仲撐佢...但若果冇杯仔,又搞到聯賽下半版,我都唔好意思撐佢。

不過,講真今季都幾黑仔...好多場 ...

真心唔覺輸運,從排陣,調動,防守和個別球員的問題,由開季到依家都無改善,真心唔覺得馬仔抵撐羅
作者: Forever_Fan    時間: 2016-1-27 08:35
laukarwing 發表於 2016-1-26 16:20
希望愛華頓能晋級決賽。

如果入決賽就係Merseyside derby,利記入左決賽
作者: evertonarteta10    時間: 2016-1-27 09:59
Forever_Fan 發表於 2016-1-27 08:31
真心唔覺輸運,從排陣,調動,防守和個別球員的問題,由開季到依家都無改善,真心唔覺得馬仔抵撐羅  ...

除左防守冇章法, 佢繼續容許球員不停犯錯.  我同意年輕球員可以比走盞, 但係唔能夠放縱, 史東斯上場根本輸佢, 呢場或下場聯賽係要雪下.
作者: 真.鋼龍馬田    時間: 2016-1-27 10:46
去到呢一刻,唔可以唔支持啦。

至於輸波多,係輸運,運氣係好多元素,但如果防守從中場開始,根本唔會輸咁多無運波,
而且連我地唔識帶波的人都知道。無PLAN根本唔可以嚮英超立足。

曼聯可以做三皇王,係因為佢地有PLAN B, PLAN C。令到對手防不勝防,一個戰術嚮我地隊波(巴塞除外),唔可以獨步英超,就算你有三四場甜頭。最重要係拼勁都無埋。

點都好,有個杯拎左先,再專心對付聯賽。
作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-27 10:48
evertonarteta10 發表於 2016-1-27 09:59
除左防守冇章法, 佢繼續容許球員不停犯錯.  我同意年輕球員可以比走盞, 但係唔能夠放縱, 史東斯上場根本 ...

以馬仔性格冇可能雪
上季巴利同盧卡古有段完全低迷時期都一樣正選
作者: evertonarteta10    時間: 2016-1-27 11:22
James_Beatkit 發表於 2016-1-27 10:48
以馬仔性格冇可能雪
上季巴利同盧卡古有段完全低迷時期都一樣正選

所以咪唔對路囉....

換班主啦..................
作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-27 12:06
evertonarteta10 發表於 2016-1-27 11:22
所以咪唔對路囉....

換班主啦..................

換個同BILL叔叔一樣本身鍾意隊波就好
如果唔係得個商業味
作者: evertonarteta10    時間: 2016-1-27 13:58
James_Beatkit 發表於 2016-1-27 12:06
換個同BILL叔叔一樣本身鍾意隊波就好
如果唔係得個商業味

我都支持ROBB哥哥收購, 可惜傾唔掂數, 最近收購又冇咩消息
作者: evertonfan1986    時間: 2016-1-27 16:06
其實上場已有少少反映其他球隊開始點樣對應STONES, 就係比佢HOLD 住個波, 明知佢唔會大腳清走, 甘就有機會局到STONES 有MISS , 如果佢掛住上腳, 好大機會再會有MISS 而引致失波
作者: laukarwing    時間: 2016-1-27 16:29
Forever_Fan 發表於 2016-1-27 08:35
如果入決賽就係Merseyside derby,利記入左決賽

希望得啦!
作者: laukarwing    時間: 2016-1-27 16:48

希望馬天尼斯會出以下陣容:
                           Jobles
Galloway      Funes Mori         Jagielka          Coleman
                  Gibson           Barkley
Pienaar                Osman               Lennon
                            Kone         
作者: Fuko~    時間: 2016-1-27 20:39
Forever_Fan 發表於 2016-1-27 08:31
真心唔覺輸運,從排陣,調動,防守和個別球員的問題,由開季到依家都無改善,真心唔覺得馬仔抵撐羅  ...

望返上面個半季,成條防線齊高文史東斯積基卡同拜恩斯得幾場...
至少佢今季唔打下三後衛已經夠俾面...
球員上腳帶波太多,中場防太差我都好認同。
但睇番數據主場失22,作客失12,又係咪真係唔識守呢?
倒反轉頭其實反而係唔識得主攻...正確D應該係攻擊的時候,應付攻擊太差...
作者: Everton_    時間: 2016-1-27 20:47
想問下今晚NOW會唔會轉播?
作者: tezsonee    時間: 2016-1-27 21:20
真.鋼龍馬田 發表於 2016-1-27 10:46
去到呢一刻,唔可以唔支持啦。

至於輸波多,係輸運,運氣係好多元素,但如果防守從中場開始,根本唔會輸咁 ...

很認同,1,2場都有得話無運,
場場都失波就唔可能係運氣,後防個個表現唔穩犯錯,就係整個陣有問題

依家成隊波真係得1個大方向就係進攻,陣中工兵型球員愈來愈少,九成高章,技術型球員,後備一個硬淨中場都冇
有前冇後,作客好少少,都肯縮下,所以作客成績好過主場
作者: evertonfan1986    時間: 2016-1-27 21:44
Everton_ 發表於 2016-1-27 20:47
想問下今晚NOW會唔會轉播?

冇, 要上網搵
作者: jacks66    時間: 2016-1-27 22:18
唉...希望今場生性d
作者: wahton    時間: 2016-1-28 02:20
tezsonee 發表於 2016-1-27 21:20
很認同,1,2場都有得話無運,
場場都失波就唔可能係運氣,後防個個表現唔穩犯錯,就係整個陣有問題
依家成隊波真係得1個大方向就係進攻,陣中工兵型球員愈來愈少,九成高章,技術型球員

呢個都係其中一個我鍾意尼史既原因
作者: 彈地    時間: 2016-1-28 04:04

Barkley goal......
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 04:34
HALF TIME 1:1
作者: wahton    時間: 2016-1-28 04:39
輸O個球折射冇運

盧保斯近距離神救

仲有一球優勢,集中D頂住呀
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 05:15
屌 球波出哂界又唔吹 呢排愛記真係好黑
作者: 彈地    時間: 2016-1-28 05:26
以為有運、孟城二球中柱唔入但傍證還返二球
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 05:43
屌那星 真係睇到好撚炆 英超D球證旁證全部都盲既
作者: 彈地    時間: 2016-1-28 05:46
Deulofeu 這幾場差到暈,今場多次單對單都過唔到,失球多
作者: wahton    時間: 2016-1-28 05:46
Everton_ 發表於 2016-1-28 05:15
屌 球波出哂界又唔吹 呢排愛記真係好黑

痴9線, 又俾人老屈入波

不如直接判曼城晉級唔撚洗踢好過啦
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 05:48
wahton 發表於 2016-1-28 05:46
痴9線, 又俾人老屈入波

不如直接判曼城晉級唔撚洗踢好過啦

場場都誤判 英超球,旁證比人話水平每況愈下果然係岩 成班合埋眼開工 仆你個街
作者: wahton    時間: 2016-1-28 05:51
D換人又係唔知做乜9

干尼入黎其實係打右中場定前鋒? 不明

換走迪路, 連一隻翼都冇埋, 冇哂反擊

作者: 彈地    時間: 2016-1-28 05:51
Everton_ 發表於 2016-1-28 05:43
屌那星 真係睇到好撚炆 英超D球證旁證全部都盲既

同意、但唔知為何叫我們越位就次次中、離九普
Stones 仍然高章波,上半場面對面交錯波、另第三球亦有責任
以為先開紀錄下來⋯⋯但最後仍敗興而歸、感覺很難受
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 05:55
彈地 發表於 2016-1-28 05:51
同意、但唔知為何叫我們越位就次次中、離九普
Stones 仍然高章波,上半場面對面交錯波、另第三球亦有責 ...

近排真係睇到好唔開心 每個星期最期待就係可以睇愛記踢波
點知近呢幾場好多誤判,黑哨睇到把撚幾火
作者: Everton_    時間: 2016-1-28 05:56
wahton 發表於 2016-1-28 05:51
D換人又係唔知做乜9

干尼入黎其實係打右中場定前鋒? 不明

換干尼真係唔知做乜鳩 條友根本唔知放係咩位好
作者: wahton    時間: 2016-1-28 05:56
Everton_ 發表於 2016-1-28 05:55
近排真係睇到好唔開心 每個星期最期待就係可以睇愛記踢波
點知近呢幾場好多誤判,黑哨睇到把撚幾火 ...

早D訓吧!!!冇眼睇
作者: leonkit    時間: 2016-1-28 06:05
都唔知講咩好 傷心到爆
總結: 炒馬天尼斯

作者: jacks66    時間: 2016-1-28 07:21
有冇咁X黑。。。。。。球証先生
作者: Forever_Fan    時間: 2016-1-28 08:30
連杯賽都無埋,聯賽又係屎,重唔炒馬仔,等乜野先

唔係話佢無料,但唔適合愛隊都係無用
作者: barker    時間: 2016-1-28 08:33
Forever_Fan 發表於 2016-1-28 08:30
連杯賽都無埋,聯賽又係屎,重唔炒馬仔,等乜野先

唔係話佢無料,但唔適合愛隊都係無用  ...

邊個暫時頂上 ? ( BIG DUNC )
作者: Jassoo    時間: 2016-1-28 09:15

呀馬生第一季黎教係俾到D驚喜大家嘅,上季開始真係唔多對路,不過仲可以頼分心歐霸,但係今年已經買左咁多人都踢成咁,仲可以賴乜呢?唔通真係頼球證?真係有D掛住呀莫生
作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-28 09:54
開季到依家你話成班波踢得好差咩
又唔太覺
起碼改善左上季淨係識禁區外9猜既情況先
暫時最大問題都係防守意識
成條中後場冇個係硬淨形講真好輸蝕
加埋今季成隊集中性好似冇哂咁
但話搵番DM番黎我又覺得唔需要
改善進攻係球隊呢十年八年一直解決唔到既問題
而且想進步由進攻方邊入手係岩
依家只係好需要針對性訓練番成個防守

尋晚場波係幾失望
輸運同黑哨已經慢慢麻木
不過摩利開始打得幾好
迪路係時候雪一雪佢
球單刀處理得好差
比多D機會連濃好過
洛保斯算唔錯
不過仍然覺得佢唔係打正選材料
拖肥,你幾時先可以清清脆脆咁贏番場

作者: niclas    時間: 2016-1-28 13:57
失望及失敗啊! 球證系問題,教練及球員都系要檢討啊!
作者: evertonfan1986    時間: 2016-1-28 14:14
唔知點解防守時, 球員集中力未能保持集中, 失波其中一個原因, 我估計係忽略DIRTY WORK, 馬仔花太多時間係進攻上, 冇咩球員有意識做DIRTY WORK, 慢慢變成成隊唔夠硬, 如果有留意馬體, 失波甘少就係防守做得好硬, 意識又好, 尼D米又係領隊TRAIN 出來
現在人地邊會驚我地, 唔駛就住就住, 現在馬仔買後防都係技術流, 真係夠硬一個都冇, 只有MCCATHY 好D
作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-28 14:21
evertonfan1986 發表於 2016-1-28 14:14
唔知點解防守時, 球員集中力未能保持集中, 失波其中一個原因, 我估計係忽略DIRTY WORK, 馬仔花太多時間係進 ...

我諗成隊得BESIC識做呢樣
作者: evertonfan1986    時間: 2016-1-28 14:36
James_Beatkit 發表於 2016-1-28 14:21
我諗成隊得BESIC識做呢樣

馬體個D 係犯很輕微, 但又能阻到對方進攻, 現在我地只係夠人塞住D位就算, 但一被人打反擊, 人數優勢冇左就可以88, 跟人唔實又係可以88
現在係個人去到整體防守都係有問題, 平時花幾多心思係練防守, 大家都有眼睇
要馬仔改都幾難, 唔係 當年WIGAN D失球數字都冇咩改善, 今年我地總失球應該都會過50
作者: evertonarteta10    時間: 2016-1-28 16:15

其實今季打得好差咩, 我又唔覺....如果ABCDEF...我比C-

進攻的確係銳利左, 但係又唔夠全面, 左路自從O8斷腳後一直冇人頂到, PIENAAR老態, 米拉得罪馬仔, KONE........得啦

OK右路DEL BOY返黎右路出波好左, 但係亦都少左COLEMAN最煞食既OVERLAP, 而且DEL BOY狀態同水準都算飄忽.  LUKAKU雖然入波唔少, 可惜仍然缺乏萬夫莫敵, 沖散對方防線既能力, 仍然好依賴隊友供應, 仍然要比多D時間佢....ANYWAY LUKAKU就算埋單唔夠20球入球我仍然會比好高評價.

唯一好消息係BARKLEY漸漸向一個PLAYMAKER方向走, 咁當然未有耐成型.  BESIC解決傷患問題來日必成大器.

防守唔硬淨係死穴我認同, 我始終認為M16+B17先係最好既一對防中, OK出巴利+M16我唔反對減少截擊力加強填位FINE, 但係成條BACK 4一向都係SHOT BLOCKING多過TACKLE, 咁變左成個防守模式就只有M16係較為搶截型, 咁基本上中門大開任人射門, 我地BLOCK唔BLOCK到咁解.  呢樣野好明顯冇調整過.

咁多WINGER係得O8同PIENNER呢2個長期傷患防守最好, 米拉叫好少少, DEL BOY同KONE協防我都睇到眼火爆.

HOWARD.........................明啦~~

打到今季一半有多, 好多失望, 但係亦唔算冇得著.  馬天尼斯可以提昇年輕球員既個人能力, 收購MORI都唔算差, 但佢唔識為整體平行性而去做合理調節或者輪換, 單一戰術係佢問題.

黎緊PIENAAR, OSMAN, BARRY漸漸退出FIRST TEAM行列, HOWARD返MLS....下個夏天轉會將會係馬仔最重要既轉會WINDOW (GK / DM / LEFT WINGER, RB用JONJOE KENNY啦)

作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-28 16:33
evertonarteta10 發表於 2016-1-28 16:15
其實今季打得好差咩, 我又唔覺....如果ABCDEF...我比C-

進攻的確係銳利左, 但係又唔夠全面, 左路自從O8斷 ...

所以我會比多少少時間佢
當然止左失波先係最當務
作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-28 16:33
evertonarteta10 發表於 2016-1-28 16:15

進攻的確係銳利左, 但係又唔夠全面, 左路自從O8斷 ...

所以我會比多少少時間佢
當然止左失波先係最當務
作者: coyb    時間: 2016-1-28 17:05
又一場傷心傷身波。。。
作者: coyb    時間: 2016-1-28 17:10
今場我唔怪老馬,實在無運。

場波其實打反擊意圖得明顯,迪路一開波快爆對面真心正。

但我地打反擊次次去到final pass 就斷,點打呀。。。

石頭 我會雪下佢囉,睇老馬夠唔夠胆了。
作者: wahton    時間: 2016-1-28 17:16
今場3個失球都係我地近季失球既典型:

1. 冇運, 個波撞撞下撞返落對手腳下射入

2. 球證老屈

3. 自己後防唔集中/派膠

作者: tezsonee    時間: 2016-1-28 19:41

出界個球球證係有老屈,但睇番禁區頂空到,根本後防都唔集中,有咩辦法唔失
作者: leonkit    時間: 2016-1-28 21:39
折射入球今年都輸好多
作者: 拖肥糖    時間: 2016-1-28 21:56
球證有心要你輸你點叻都輸啦…
作者: coyb    時間: 2016-1-28 23:49
tezsonee 發表於 2016-1-28 19:41
出界個球球證係有老屈,但睇番禁區頂空到,根本後防都唔集中,有咩辦法唔失 ...

Back 4 + 兩名防中 6 個人, 算人齊, 但無人mark 人..

人地DE BRUYNE 數據勁過奧斯耳 ga...  點解mark 實啲呢..
作者: coyb    時間: 2016-1-28 23:49
隊波去到呢一刻,我睇唔到餘下今季 可以有咩大改善:

1) 進攻,太依賴 盧卡古, 佢一跌watt 就gg
2) 防守,史東斯無穩定性 , 精神又唔夠集中。基本上就係列史葛翻版。但馬天尼斯死攬。

如果無改善,早啲賣左佢算啦。

3) 防守中場 靠巴利打足咁多場,可惜無一個穩定拍檔。 卡華利明顯破壞力不足。

4) 進攻中場 巴克利 未夠穩定。

5) 翼 迪老虎 未夠成熟 左路又欠人。

6) 龍 : 候活 真係唔係英超top 4。

其實我想講, 隊波無想像中咁強。
重心球員們 發揮可以有更大進步。

而我唔支持換主帥 ,希望在下季吧。

作者: Everton_    時間: 2016-1-29 00:00
coyb 發表於 2016-1-28 23:49

+1 唔支持換帥
馬仔其實係英超入面 一個佢一個保捷天奴
呢兩個主帥係好著重青訓,至少可以提攜一D年青有力既新星出黎先 幫球會慳返筆

作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-29 10:47
coyb 發表於 2016-1-28 23:49

1):同意,加上佢first touch唔掂人地更易mark
2):石仔我覺得比車仔單野搞到今季好似唔係好集中咁,當然我自己覺得佢係進步緊
3):如果揀隊入面暫時踢得最好個個我會揀巴利,黎緊幾季中場中呢個位應該會係M16+B17最好 不過M16復出都叫好過聰明仔打呢個位
4):另一個成熟左好多既球員,今季算交多左波又舍幾時應該交幾時應該自己推/射
5):迪路叫左比前季多左傳直線個瓣,左路我一路覺得馬仔係想用派拿多過任何一個 黎緊聯賽我估會用派拿踢 但呢個位點都會買多個人
6):上季我已經講要買龍,一個穩定又有級數既絕對會幫球隊拎番唔少分.侯活走緊下坡,洛保斯我唔覺佢有個種龍門應有既壓場感

作者: James_Beatkit    時間: 2016-1-29 10:48
Everton_ 發表於 2016-1-29 00:00
+1 唔支持換帥
呢兩個主帥係好著重青訓,至少可以提攜一D年青有 ...

+2

咁樣就換帥其實未必係好事
作者: leonkit    時間: 2016-1-29 23:22
贏足總盃咪支持馬仔lo. (其實球迷支唔支持都好 我都幾肯定唔會炒佢住  莫耶斯都試過排17無事)
作者: Forever_Fan    時間: 2016-1-30 11:09
Everton_ 發表於 2016-1-29 00:00
+1 唔支持換帥
呢兩個主帥係好著重青訓,至少可以提攜一D年青有 ...

我只是唔支持季中換帥,但季尾請炒吧,其實球會亦比資金和時間馬仔,結果係點有目共睹,我覺得唔係馬仔無料,但真係佢唔適合愛華頓,馬仔亦不懂得因應球隊陣容去改變自己的理念,一句講晒,就係 "脫離現實",打得太高章,排陣有問題,對球隊固有問題視而不見,又或者佢能力有限,無法改變,佢執教的球隊往往都係失球數字高,第1季佢教得好只是老莫留下的球員資產和防守意識仍然留係球員心中,現時打多左2季,即刻打回原型。
作者: Fuko~    時間: 2016-1-30 18:57
Forever_Fan 發表於 2016-1-30 11:09
我只是唔支持季中換帥,但季尾請炒吧,其實球會亦比資金和時間馬仔,結果係點有目共睹,我覺得唔係馬仔無 ...

我個人黎講,佢今季冇盃的話,真係唔介意炒佢。
但好似佢所講,佢BUILD緊的係一個長遠的TEAM...老莫都試過因為歐聯帶到隊波差D降班。
我諗現階段都係睇埋呢半季會點...
作者: leonkit    時間: 2016-1-30 20:53
完全明白佢要build長遠 但係佢而家手下班人腳真係唔會呢個水準同成績

歡迎光臨 香港愛華頓迷討論區 (http://hkeverton.com/forumnew/) Powered by Discuz! X3.2