香港愛華頓迷討論區

標題: 2018/2019 #5 英超 主場對韋斯咸 16/9/2018 23:00 [打印本頁]

作者: laukarwing    時間: 2018-9-5 10:17
標題: 2018/2019 #5 英超 主場對韋斯咸 16/9/2018 23:00
希望重開勝利之門。

作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-5 13:05
送栢帥一程吧,上場完場有韋斯咸球迷要求bring back Moyes,以上季老莫接手後的表現,值得一張合約啦,今季韋斯咸花左1億鎊入水貨,搞笑。
作者: wahton    時間: 2018-9-5 15:23
Everton win 2:0
作者: witzz    時間: 2018-9-5 16:17
唔睇好,愛隊最鍾意幫人反底
作者: leonkit    時間: 2018-9-6 10:01
Forever_Fan 發表於 2018-9-5 13:05
送栢帥一程吧,上場完場有韋斯咸球迷要求bring back Moyes,以上季老莫接手後的表現,值得一張合約啦,今季 ...

上季耶子算唔上好 但護級係有希望既
作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-6 14:13
其實韋斯咸又唔係想像中咁弱
加埋上場我地連英冠實力都咬唔入
保守少少估1-0
作者: niclas    時間: 2018-9-6 15:18
對住四連敗的韋斯咸,唔系甘容易踢啊!
連敗真系唔系韋斯咸的真正實力!

作者: aeroplane602    時間: 2018-9-12 15:03
高文又傷 依場都唔駛預佢...
作者: 24cheung    時間: 2018-9-12 19:07
aeroplane602 發表於 2018-9-12 15:03
高文又傷 依場都唔駛預佢...

成11件傷兵,夠一隊波喇
作者: niclas    時間: 2018-9-14 13:26
打和已已經可以接受啦!甘多球員有傷啊!
作者: barker    時間: 2018-9-14 20:51
Marco Silva press-conference : Bernard , DCL both fit , walcott , Gueye  ( contension ) coleman out one or two week , Yerry Mina and James McCathy are now training in squad
作者: barker    時間: 2018-9-15 22:00
EVERTON win 2-1
作者: Fuko~    時間: 2018-9-16 17:59
今日打風呢度都仲禁靜ge...呢場波真係和都好啦。
人地戰意勁到咩禁又夾返左幾場,我地班翼又傷哂,中場又冇gueye...
1:1,大家好黎好去啦。等下場,李察利臣同幾個輕傷的球員番黎再講。
作者: witzz    時間: 2018-9-16 22:13
頂,鴨仔又正選
作者: ngkk821    時間: 2018-9-16 22:48
有巴西仔,盧卡文都要出鴨仔,無話可說
作者: barker    時間: 2018-9-16 22:53
ngkk821 發表於 2018-9-16 22:48
有巴西仔,盧卡文都要出鴨仔,無話可說

Bernard 冇十足狀態 , Lookman 之前扭計呀
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:11
0-1耶莫蘭高
作者: barker    時間: 2018-9-16 23:13
拖肥糖 發表於 2018-9-16 23:11
0-1耶莫蘭高

我講過 Yarmolenko 好勁喇 , 當初又唔斟他
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:15
中路無人,d人去左邊?
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:26
頂落個龍門度
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:32
0-2耶莫蘭高
作者: barker    時間: 2018-9-16 23:32
拖肥糖 發表於 2018-9-16 23:32
0-2耶莫蘭高

又係他
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:33
中場防守全無,中路不設防
作者: Fuko~    時間: 2018-9-16 23:34
自爆,講咩設唔設防啊
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:38
tosun又省落龍門度,把握力低到
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:41
一腳踩頭無紅
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-16 23:41
睇到眼火爆!
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-16 23:43
又踢返上屆啲爛防守,英超咁多隊中場一斷最易做成失波嘅一定係愛華頓。
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-16 23:47
呢條賀基治完全無加速追返阿奴度域!蘇馬無速度我地明。中場居然要基爾不斷放長傳,咩玩法?果條鴨仔有咩素質踢左中場?痴晒線
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-16 23:47
施格臣1-2
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-16 23:48
碧福特失果下直頭同利記歐聯決賽的送禮波無分別!仆街黎
作者: Fuko~    時間: 2018-9-16 23:50
追返個球好屈機,人地完全守唔到。快d換走隻鴨!用NIASSE救全家
作者: witzz    時間: 2018-9-16 23:51
鴨仔完全零貢獻
作者: nsno    時間: 2018-9-16 23:51
愛華戰士 發表於 2018-9-16 23:47
呢條賀基治完全無加速追返阿奴度域!蘇馬無速度我地明。中場居然要基爾不斷放長傳,咩玩法?果條鴨仔有咩素 ...

蘇馬好快㗎喎應該
作者: nsno    時間: 2018-9-16 23:52
Fuko~ 發表於 2018-9-16 23:34
自爆,講咩設唔設防啊

冇錯,中場冇人hold到波同傳到波
Gana不斷傳失
Bernard出咗應該會好啲⋯⋯
作者: Everton_    時間: 2018-9-16 23:53
witzz 發表於 2018-9-16 23:51
鴨仔完全零貢獻

下半場 換鴨仔走 LOOKMAN入啦 上半場剩係有DIGNE既左路好有威脅
DIGNE+LOOKMAN真係唔敢想像
作者: reedlo16    時間: 2018-9-16 23:54
今場正選完全去莫耶斯化了,一個莫耶斯舊員都沒有。

兩球失波都係自爆,師奶發緊夢…早早換出佢好正路。
作者: aeroplane602    時間: 2018-9-16 23:55
雪下Pickford 世盃翻黎冇場好波
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:19
1-3阿拿杜域
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:24
cenk tosun廢到,咁都打飛機
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:25
拖肥糖 發表於 2018-9-17 00:19
1-3阿拿杜域

失呢D波其實好正路,你谷哂D人去攻...
呢D時候除左考驗班後衛的質素,仲考驗進攻班人可以把握到幾多次機會。
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:27
niasse in tousn out
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:42
中楣
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:43
禁都差D....好可惜
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 00:45
同朗奴高文一樣,排陣本身就有問題,中場缺防守力也不是今天的問題
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 00:47
reedlo16 發表於 2018-9-16 23:54
今場正選完全去莫耶斯化了,一個莫耶斯舊員都沒有。

兩球失波都係自爆,師奶發緊夢…早早換出佢好正路。 ...

始終老莫班球員年紀也不算細,但這麼多年才能去莫耶斯化,可見都莫當年的買人係幾咁出色
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:47
Forever_Fan 發表於 2018-9-17 00:45
同朗奴高文一樣,排陣本身就有問題,中場缺防守力也不是今天的問題

你冇計GA WO,當日轉會解決唔到中場中問題,你預左有今日...只係人地係一支4連敗的中游又主場都輸到禁。
我就唔覺得打強隊有咩肉食...
作者: barker    時間: 2018-9-17 00:50
Fuko~ 發表於 2018-9-17 00:47
你冇計GA WO,當日轉會解決唔到中場中問題,你預左有今日...只係人地係一支4連敗的中游又主場都輸到禁。
...

咁而家點執呢
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:51
再講,你點估到會一場波出現兩次自爆都禁大鑊。就算你排岩陣,你都吹佢唔脹...
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:52
還我大sam!
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 00:53
Fuko~ 發表於 2018-9-17 00:47
...

無野的,今季打左幾場對住中下游球隊才只贏到一場,Silva的壓力增加了,但由董事局最近幾季都玩少帥,搏完一季再一季,但季季d少帥都交唔出成績,但錢就億億鎊咁使,下季大不了又換帥羅。
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 00:54
拖肥糖 發表於 2018-9-17 00:52
還我大sam!

還我莫耶斯!
作者: 拖肥糖    時間: 2018-9-17 00:54
球員垃圾,球證垃圾
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:55
Forever_Fan 發表於 2018-9-17 00:53
無野的,今季打左幾場對住中下游球隊才只贏到一場,Silva的壓力增加了,但由董事局最近幾季都玩少帥,搏 ...

其實又唔駛禁冇信心,畢竟隊波禁多傷兵停賽,下場又有番李察利臣。
D人返番齊黎再算啦。
作者: aeroplane602    時間: 2018-9-17 00:56
DCL 踢足全場 無得頂!!
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 00:56
拖肥糖 發表於 2018-9-17 00:54
球員垃圾,球證垃圾

如果要話呢場輸乜,除左D球員自爆最抵打,就係攻擊球員把握能力太弱...
作者: witzz    時間: 2018-9-17 00:58
可唔可以講俾我聽鴨仔有咩值得正選同打足全場
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 00:59
aeroplane602 發表於 2018-9-17 00:56
DCL 踢足全場 無得頂!!

無表現但個個領隊都當佢親生仔咁,真係唔明
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-17 01:00
Fuko~ 發表於 2018-9-17 00:56
如果要話呢場輸乜,除左D球員自爆最抵打,就係攻擊球員把握能力太弱...

攻擊球員把握能力弱唔係今場的事......
作者: barker    時間: 2018-9-17 01:02
一月入個射手 , 踢波圖的馬拿加
作者: reedlo16    時間: 2018-9-17 01:11
今場波再證明我們是頹隊靈藥,你隊波連輸多場?唔緊要,搵愛華頓啦!垂頭喪氣都即刻變一柱擎天啊!

作者: nsno    時間: 2018-9-17 01:42
下場對阿記,打返防守反擊,前面三箭頭出Richarlison, Walcott, Bernard棄用Tosun有冇得諗?
作者: ngkk821    時間: 2018-9-17 07:38
我覺得kenny傳中質素好過coleman,digne太上時有失位,silva如想佢上一點就要在戰術補位,後防好多問題。
作者: reedlo16    時間: 2018-9-17 09:10
ngkk821 發表於 2018-9-17 07:38
我覺得kenny傳中質素好過coleman,digne太上時有失位,silva如想佢上一點就要在戰術補位,後防好多問題。 ...

KENNY三閘位斬入去的波好有質素。不過高文可以個人技術推埋落底,底線傳高波, 地波入返中間,又或者自己直接攻門,範數較多,這都是KENNY暫時未能做到。

但講來都無乜用,因為目前只能用KENNY....
作者: reedlo16    時間: 2018-9-17 09:11
nsno 發表於 2018-9-17 01:42
下場對阿記,打返防守反擊,前面三箭頭出Richarlison, Walcott, Bernard棄用Tosun有冇得諗? ...

李察列臣打國家隊都打正中鋒位置…其實可以,問題係施馬有無大刀闊斧的決心。

而相對前面,

中場中、中堅…仍是最大問題。賀基治今場露了底…企位補位經驗不足…
作者: ginger    時間: 2018-9-17 09:47
今場都幾失望,後面好似放題不設防,不過冇計後面4個有3個唔係常規正選。中場舒拉達連形同虛設,防守力又冇進攻又淨係識橫傳。前面tosun幾個黃金機會都把握唔到,明顯係信心問題。鴨仔如常地唔知自己做緊咩。今場真係抵輸,睇黎隊波都有排執。
作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-17 09:54
見到好多師兄都講下場李柒返黎會好D
但亦都證明我地依然好依賴邊位中路完全冇板斧
MS其實我睇得出佢會幾強硬
邊個冇表現會即唔用
所以今場自爆個幾位應該之後會醒定好多
但真心要Diu MS既係點解要DCL踢邊又踢到尾
冇射術冇身位
場場咁睇佢真係好辛苦
Holgate失第1球同第3球都有責任
但如果Mina未出得前都係佢拍Zouma最穩陣
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-17 09:57
講真,點解會睇到咁火爆。
隊波多傷兵,呢點我地體諒。

後防4 個根本都係配選或者未夾過,默契差我接受。
正如失第一球︰甸尼企位係有D 問題.....壓得太前......導致回防唔切..( 之後我再分析);但重點問題係GANA 一個冒進O既直傳,前邊攞唔到位一斷就輸反擊。賀基治我認為態度有問題....你地睇到佢完全無發力去追阿奴度域.....蘇馬果個就半失位情況下想追都追唔切。 -----> 呢個失球係典型防線默契完全不足的問題。

失第二球︰無乜野好講,個人犯錯

所有問題基於開波陣容不倫不類。
卡華利雲慼乜野踢4231 的 左中場?我勉強話佢可以停得到個波....但其餘突破/ 走位/ 傳送.....無一合格.....施格臣比佢個左路反擊....我預左佢推到入禁區就要CUP 停.....(之前預備組見佢入過一球呢D CUP 停射)....但上返英超你點可能仲可以咁踢?...結果一CUP 停就四五隻腳埋.......呢條友只可以勉強中鋒位做後備替補踢10-15分鐘....仆你個街場場打正選!

仲有一個問題係你用4231 陣.....好理想咁諗係將舒拉達連做正宗控節奏防中;GANA 一拎波就長傳左中右三個點比隊友走位.....施格臣就想O係關鍵位做一個入滲或者比KEY PASS------> 呢個完全係一種理論式踢法。
### 首先問題係舒拉達連踢唔返受傷前果兩場水準........今場同隱形無分別-----> 結果係後防前果個屏障無左。
問題2....GANA 今場其實放左2-3 球長傳都算準.....之不過呢樣始終唔係佢最合適踢法....----> 過多的參與進攻令佢迷失....一個左踢射門撻Q;失第一球果下遠傳其實係好難攞同埋可以話係無乜需要咁傳....但GANA 就係比左呢D 波結果輸反擊
問題3....施格臣無錯最近狀態係FIT 返.....但今場其實佢如果要打一個進攻中場...其實唔應該完全唔去中場攞波......你見佢將個波交晒比GANA 發辦....大佬呀,我地都明施格臣唔係沙維/ 派路果類派牌型中場.....但如果尋日場波要贏.....其實係好需要施格臣落返中場同GANA 做下ONE TWO.....更甚係佢可以落返黎再考慮向左右2邊分波...( 當然左路係同跛左係無分別) .......;領隊過分希望甸尼踢到拜恩斯咁攻到落底.....再ON 尻尻地以為隻鴨其實可以由左中場變左前鋒咁去進攻....成個套路都狗屁不通。-----> 無考慮到防線本身咁多主力受傷....甸尼呢場其實應該安心打防務。.....如隻鴨無踢左中場條件.....其實一早應該出賓特納.....甚或LOOKMAN,.....咁至真係打得返雙翼拉闊去支援杜辛!大家留意下隻鴨同杜辛的分工完全不清不楚。
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-17 09:59
nsno 發表於 2018-9-16 23:51
蘇馬好快㗎喎應該

我見佢O係阿奴度域3個身位後翻身去追.....完全追不了。
作者: 愛華戰士    時間: 2018-9-17 10:06
慶O既係.....你施華將D 側擊球員賣O既賣, 棄O既棄....米拉拿斯/ 保拿斯....甚至洛克文......買個賓特納....大家以為你有乜好計劃;你老板放條鴨落黎打呢個位.....如我係班主唔屌你老味!?

賓特納你唔好同我講什麼未夠狀態!仆街黎左成個月....國際期又無份踢....成個月都操唔起?咁踢乜職業呀?
作者: toffeeweb    時間: 2018-9-17 10:14
不斷失波 固然後防同門將都係水準以下 但係想講 中場其實真係好大問題 中場中真係冇創造力可言 個個企定定黎踢 冇走位 而且經常面對面交失 普通傳送都容易斷 然後俾人突擊 亦令到後防好大壓力 就算有尼斯達加保方都冇用啦 現時目測係湯戴維斯而家對愛隊好重要 只有佢可以做到串連 放2古耶加舒拉加施格臣 同放棄中場冇乜大分別  
作者: evertonian95    時間: 2018-9-17 10:51
開波十分鐘基本我哋個龙門都冇点過波....一個攻門就死...
後防完全唔点
睇到比人入第三粒怒爆熄機
作者: Fuko~    時間: 2018-9-17 11:37
除左第3球,另外兩球都好有問題...
第一球都唔知係咪踢假波...ZOUMA都唔係跑去迫,以為人地出唔返個波。
第二球PICKFORD有咩理由斬唔起個波送俾人...
作者: Everton2018    時間: 2018-9-17 11:55
你唔發覺pickford自從上季來了愛華頓之後經常派膠, 佢之前在sunderland絕對唔會粗心大意, 只有屢救險球, 受人讚賞! 他成名後入選英格蘭國家隊, 每憑代表英格蘭國家隊都表現穩定!

剩係"恰"我地,  可以唔專心什至"交行貨"比賽唔集中愛華頓都"奈佢唔何"
作者: Everton2018    時間: 2018-9-17 12:05
後防來說 miner始終身材佔優, 你試吓死球角球或者好似上半場一開波, dinge擲手流彈戰術擲入禁區人家對手驚唔驚嗱, 好似昨日的對手韋斯咸, 佢地後防死球成日錯漏百出, 最驚你死球有高大球員"高空轟炸"佢地, 你識得用呢一招佢地實"死得"! 佢地唔驚你派鴨鴨呢d"花拳繡腿"的球員, 最驚你派尼亞斯呢d"硬橋硬馬"的攻擊力球員轟佢地, 但SM咁鍾愛用鴨鴨, 你都無佢乎!
作者: barker    時間: 2018-9-17 12:09
今週作客阿仙奴出耶利文拿 , Bernard 踼左路 , Richarlison , Tosun 踼雙箭頭
作者: nsno    時間: 2018-9-17 13:42
愛華戰士 發表於 2018-9-17 09:57
講真,點解會睇到咁火爆。
隊波多傷兵,呢點我地體諒。

師兄講中晒⋯⋯
作者: nsno    時間: 2018-9-17 13:43
toffeeweb 發表於 2018-9-17 10:14
不斷失波 固然後防同門將都係水準以下 但係想講 中場其實真係好大問題 中場中真係冇創造力可言 個個企定定 ...

我又真係唔會期望出返Daives會改善到幾多
目前覺得唔係對強隊嘅話,出Gana+Sigurdsson+Bernard喺中場可以一試,效果應該唔錯
作者: laukarwing    時間: 2018-9-17 14:29
Forever_Fan 發表於 2018-9-17 00:53
無野的,今季打左幾場對住中下游球隊才只贏到一場,Silva的壓力增加了,但由董事局最近幾季都玩少帥,搏 ...

幾季後又換一次帥。想變身做強隊都難了。
作者: laukarwing    時間: 2018-9-17 14:31
So sad
作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-17 15:01
nsno 發表於 2018-9-17 13:43
我又真係唔會期望出返Daives會改善到幾多
目前覺得唔係對強隊嘅話,出Gana+Sigurdsson+Bernard喺中場可以 ...

絕對係可以一試
作者: witzz    時間: 2018-9-17 15:26
鴨仔週中踢U21都俾英人話唔夠班,無用,番到黎竟然仲可以踢正選同打足全場,真係唔明
至於冰島臣,你話佢今季踢得好左又好,岩岩入左波又好,我覺得佢始終同隊波格格不入

作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-17 15:38
witzz 發表於 2018-9-17 15:26
鴨仔週中踢U21都俾英人話唔夠班,無用,番到黎竟然仲可以踢正選同打足全場,真係唔明
至於冰島臣,你話佢今季踢 ...

好同意
作者: barker    時間: 2018-9-17 15:40
James_Beatkit 發表於 2018-9-17 15:38
好同意

週日作客阿仙奴估計會點棑陣 ?
作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-17 16:15
barker 發表於 2018-9-17 15:40
週日作客阿仙奴估計會點棑陣 ?

我估同呢場開波差唔多
李柒->DCL
DCL->賭神/

Bernard->DCL
李柒->賭神

其他應該唔變
作者: barker    時間: 2018-9-17 17:26
James_Beatkit 發表於 2018-9-17 16:15
我估同呢場開波差唔多
李柒->DCL
DCL->賭神/

Yerry Mina  ? 我估計馬高施華打防反陣式
作者: nowhere    時間: 2018-9-17 21:14
大家睇後條後防, 冇一個係上季正選, 失波&輸波我覺係正常賽果
KENNY 有助攻我都幾開心, 但成日都唔明點解死用施格臣,
除左球入波死球同生波佢都做得唔好,上半場換人我以為換走果個係佢
尼亞斯明顯唔夠態, DLC 唔夠LV, TOSUN 雞肋唔夠靈活 KEEP 到波又唔識交又射唔到
LE 幾年前場問題完全冇解決過, 出多D LOOKMAN 爆好過LA,
好想睇禾仔+LOOKMAN 2個係前場狂爆+左迪尼&賓特納右高文
作者: nowhere    時間: 2018-9-17 21:15
nsno 發表於 2018-9-16 23:51
蘇馬好快㗎喎應該

個身快唔代表個腦WO, 蘇馬未夠老練
作者: James_Beatkit    時間: 2018-9-18 10:21
barker 發表於 2018-9-17 17:26
Yerry Mina  ? 我估計馬高施華打防反陣式

場都未落過比我唔會擺佢正選
作者: Forever_Fan    時間: 2018-9-19 09:49
隊波一早就問題多多,所以我一直傾向50+的老帥執教,他們才有經驗處理唔同的問題,少帥始終差咁d火候。現時隊波攻不強守不穩,中場出dowell增加活力吧,同意師兄講施格臣同隊波唔夾,但現時傷兵滿營,廖化都要當先鋒啦。另外個陣太攻擊化,適當收縮,近排個勢唔好,就轉打穩守突擊,尤其近排連中下游球隊都贏唔到。
作者: niclas    時間: 2018-9-19 14:46
隊員受傷系主要原因!球員同教練亦都要磨合下!

歡迎光臨 香港愛華頓迷討論區 (http://hkeverton.com/forumnew/) Powered by Discuz! X3.2